Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesini istiyor

Geçen hafta “Aksu Fakülte Bekliyor” yazısıyla eğitimcilerimizden aldığımız görüşleri sizinle paylaştık. Eğitim Gönüllüsü bir aile olan Coşgun ailesinden İlçemizde hizmet veren Harita Mühendisi Cemali Coşgunla, bu konuyu paylaştık. Fakülte kurulması konusunda düşüncelerini almak istedik. Cemali bey Aksuya Fakülte kurulması ile ilgili olumlu düşüncelerini paylaştıktan sonra, Kardeşi Ahmet Coşgun’un bu konuda yasal ve bilimsel bir çalışma içerisinde olduğunu dile getirdi. Öğrendik ki Aksuya Fakülte açılması konusunda ilk fikri ortaya atan kişi Ahmet Coşgun. Yani, Aksu’da Fakülte kurulması yönünde fikir babası. Ahmet Hoca, bu fikrini ilçede sivil toplum kuruluşlarıyla da paylaşmış ve onlardan da bu konuyu gündeme taşımalarını istemiş.

Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doktor Ahmet Coşgun, Makina Mühendisi ve Yüksek Lisanslı İş Güvenliği Uzmanı. Aksu’nun yetiştirdiği bir değer. Şimdi de Aksu’da Fakülte kurulması yönünde bilimsel çalışmalar yapmakta ve Fakülte kurulması için büyük çaba sarf etmekte. Bu konuda epey yol alan ve dosyasını hazırlayarak yakın zaman da Aksulu yöneticilerle Akdeniz Üniversitesi Rektörlüğüne sunmaya hazırlanan Ahmet Coşgun hocamızla bir araya geldik ve enine boyuna Aksu’da Fakülte kurulabilmesi için nasıl bir çalışma içerisinde olduğunu konuştuk. Şimdi o söyleşimizin ayrıntılarını sizlerle paylaşıyoruz;

Aksu’da Fakülte kurulması yönünde ilk adımı attınız. Fikir babası sizsiniz. Neden Aksu’da Fakülte kurulmalı, bunlar hangi bölümlerden oluşmalı, Üniversite Rektörlüğü bu konuda nasıl bir tutum sergiliyor, yaptığınız çalışmalar Fakülte kurulmasında hangi aşamaya geldiğiniz gösteriyor?
Merkez ilçe olarak, Akdeniz Üniversitesinin, Fakülte ve Meslek Yüksek Okulu olmayan tek ilçesi Aksu. Akdeniz üniversitesine bağlı bir fakülte kurulabilir. Fakültenin kurulabilmesi için YÖK kanunumuzda en az 3 bölüm olması gerekiyor. Teklif üniversite rektörlüğü senatosundan geçiyor, o senatonun kabulü ile beraber YÖK’e (Yükseköğretim Kurulu) gidiyor. YÖK’ün onayından sonra, Milli Eğitim Bakanlığı, sonrada meclise geliyor. Fakültenin kuruluş aşaması bu şekilde. Üniversite Rektörlüğümüz, Akdeniz Üniversitesi’nde var olan benzer Fakültelerin Aksu’da kurulmasına sıcak bakmıyor.

Üniversitemizde olmayıp, başka üniversitelerde olan veya ülkemizde henüz olmayan bir fakülte kurulabilir. Biz hangi fakülteyi kurabiliriz diye baktığımızda son yıllarda Teknoloji Fakülteleri gündemde. Akdeniz Üniversitesinin bünyesinde olmayan ve ülkemizde de bir ilk olacak uygulamalı fakülte kurulabilir. Bunların başında Trafik Mühendisliği gelmektedir. Biz bu bölümünün kurulmasını istiyoruz. Türkiye’de yok bu bölüm. Üniversitelerde doktora düzeyinde bunların eğitimi var ancak mühendislik düzeyinde henüz böyle bir bölüm yok. Biliyorsunuz her yıl nice canları trafikte kaybediyoruz. Bunların önüne geçilmesi yada minimuma indirgenebilmesi için Trafik konusunda uzman kişilerin bu işe el atması gerekiyor. Bu uzmanlık alanı da ancak Trafik Mühendisliğinden geçmektedir. Antalya Büyükşehir Belediyesinde özellikle trafik mühendisliğinin kurulması yönünde resmi talepleri olduğunu da biliyorum. Bu mühendislik bölümünün çokta büyük iş imkânları var. Mezunlar, tüm belediyelerde mühendis ünvanlı ile çalışabilecekler.

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünün, resmi bir yazısı var elimde. YÖK’ünün İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile protokolü var. Trafik mühendisliği bölümünün açılması yönünde bir protokol yapmış, uzman insanlar yetişsin, trafik kazalarını azaltalım diye. Bu resmi belgelerin bir nüshasını da size bırakacağım.

2. si Yangın Mühendisliği bölümü. Hayatı önem arz eden bir bölüm. Her gün yangın var hayatımızda. Orman yangınları, işyeri yangınları ve daha nice yangınlar. Mevcut bölümlerde okuyan öğrencilerimiz yangının söndürülmesi ile ilgili eğitimler almaktalar. Önemli olan yangının çıkışını ortadan kaldırmak. Bu bölüm bunun için çok önemli ve iş imkânları çok yüksek bölüm olacağını düşünüyoruz. Buradan mezun olacak öğrenciler mühendislik ünvanlı alacaklar. Bu öğrenciler adli vakalarda görevlendirmek üzere adliyeler de de iş imkânı bulacaklardır.

3.sü Antalya’nın iklimi sıcak. İklimlendirme Mühendisliği dalı bunun örnekleri dış ülkelerde var. Gazi üniversitesinden bir hocamızın hazırladığı bana da verdiği iklimlendirme mühendisliği ısıtma, soğutma, havalandırma makine mühendisliğinin bir alanı aslında ancak bu alanlar makine mühendisliğinin her bir dalı bir bölüm haline dönmeye başladı. Alt bölümler, başlı başına bir bölüm haline geldi. Dünya ile yarışabilmek için ülkemizde uzmanlık alanlarına ihtiyaç var. Uzman olabilmek için sadece o dalda çalışması gerekiyor. Uzmanlıkların gelişmesiyle ülkemizi kalkındırabiliriz. İklimlendirme mühendisliğinin ana bilim dalı Yıldız Teknik Üniversitesinde açıldı. İklimlendirme soğutma imalatçılar derneğinden resmi TOBB’un(Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) bana resmi olarak yazdıkları bu bölümün açılması ile ilgili bir yazısı var. Bölgedeki gençlere iş istihdam imkânı ve gelişmeye açık olan sektörümüze yetişmiş insan kaynağı açısından bu bölümün açılmasına yönelik bir çalışma yapmamızı bizden istemekteler.

4.sü Uçak Fakültesinin kurulması ile ilgili çalışmada bulunduk. İstanbul Teknik Üniversitesinin uçak uzay bilimleri fakültesi dekanıyla görüştük. Kendisi Antalya, Aksekili. Aksuya tematik bir lisenin kurulmasından sonra ilave olarak, Akdeniz Üniversitesine bağlı Uçak Fakültesinin kurulmasın da her türlü desteği akademik, bilimsel her türlü destekte bulunacağını söyledi kendisi.

Dosyamız da bunlar var. Bu fakültelerin kurulması yönünde çalışmalarla Rektörümüzü ziyaret edeceğiz. Sonuç umuyoruz ki iyi neticelenir.

Fakülteler konusunda önemli bilgiler aldık sizden teşekkür ediyoruz. Fakülte onayının alınması durumunda Aksu’da bu Fakülte nereye kurulacak hali hazırda yerimiz var mı bununla ilgili bilgileri paylaşabilir misiniz?
En önemli konulardan biri yer tabii. Bu konuda Belediye Başkanımızla yaptığımız görüşmelerde EXPO Fuar alanının hemen karşısında bulunan arazide 30 dönüm yerin Fakülte için ayrılabileceğini dile getirdi. Tabi buraya hali hazırda binanın yapılması başlangıç ta zaman alabilir. Yer konusunda sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. Aksu Belediye Başkanımız Halil Şahin ve AK Parti İlçe Başkanımız Durmuş Kaan Şahin Fakültenin kurulması yönünde her türlü çabayı sarf etmekteler. Bu konuda özverili çalışmaktalar. Fakültenin onayının verilmesi durumunda Milli Eğitim Müdürümüz Süleyman Gökçen beyefendiyle yaptığım görüşmede hali hazırda bir binanın varlığından bahsetti ve o binada öğrenime başlanabileceği yönünde olumlu düşünceleri var en az üç bölümle faaliyete geçildiği takdirde binamız var. Rektörümüzle bunu da paylaşacağız.

Hayırseverlerin üniversite binasının yapılması konusunda katkısı olur mu?
Olacağını kesinlikle düşünüyorum. Burada büyük tarımcılar var. Aile olarak da bizde elimizden geleni yapmak isteriz. Coşgun ailesi olarak eğitime tabi ki katkı sağlamak isteriz. Fakülte burada bir ihtiyaç konumunda ve Aksu bir gerdanlık gibi Antalya’nın en güzel yerlerinden biri ve buraya bir fakültenin yakışacağını düşünüyoruz. En büyük avantajımız tramvayın olması. Üniversitenin kampüsünün içerisinde yurtta kalan bir öğrenci direk şehir merkezinden rahatlıkla gelebilir.

Expo Fuar alanının Fakülte olması konusunda bir görüşmeniz oldu mu?
Akdeniz üniversitesine Expo alanı geçtiği takdirde hiçbir şey kurmamıza gerek kalmayacak. Çünkü bütün yapısıyla hazır bir alan. Kamunun yeri Expo alanı. Tabi bunlar bir düşünceden ibaret takdir üst mercilerin.


Türkiye’nin İlk Tematik Uçak Lisesi Aksuya kuruldu, Aksu Uçak Bakım Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adıyla. Yöneticilerinin üstün gayretleri ve bakanlıkların ayrı bir önem vermesiyle çok büyük beğeniler almakta ve ilgi odağı halinde. Ülkemizde uçak Liselerinin bulunduğu şehirlere baktığımızda hemen yanı başında devamı olarak yükseköğrenimi yani fakültesi bulunmakta, Aksu için Fakülte kurulmasında bu lisemizin devamı ilk adım olabilir mi?
Akdeniz üniversitesi ışık saçan üniversite olduğu için yeni fakültelerin Aksu’da kurulmasını isteyecektir. Aksuya biz eğer Teknoloji Fakültesini kurarsak Uçak Mühendisliği ile ilgili bölümlerin yer aldığı fakülte kurulabilir. Milli Eğitim Bakanının da uçak lisesinin burada olması nedeniyle devamı olan Fakültenin kurulması ile ilgili öngörüleri var diye biliyorum. İlk anda Uçak Mühendisliği Fakültesi açılabilir.

Sizden aldığımız bilgiler doğrultusunda Fakülte açılması için Aksu hazır. Sayın Rektörümüzle en yakın görüşmeniz ne zaman gerçekleşecek ve devamında nasıl bir yol izlenecek?
Döşeme altı ilçesinde uygulamalı bilimler fakültesi var, Muratpaşa ilçesinde sosyal bilimler Meslek Yüksekokulu var, Konyaaltı’nda kampüs var zaten, Serik’te Meslek Yüksekokulu ve İşletme Fakültesi var Kaş, Finike, Kumluca, Korkuteli, Elmalı ve Akseki’de Yüksekokullar var. Alanya’da Alaattin Keykubat Üniversitesi, Manavgat Meslek Yüksek Okulu Üniversitesi olmayan tek yer Aksu.

Buradaki temasları tamamlayıp YÖK’ün veya Senatoya sunacağımız bir dosyanın olması lazım ve dosyamızı tamamlamak üzereyiz. Ben Aksu’nun evladıyım, burada doğduk, burada büyüdük. Akdeniz Üniversitesinin bir üyesi olarak Aksu da bir Fakültenin kurulmasını istiyorum. Bu konuda katkımızın olması yönünde çalışıyorum.
Senatonun ve Rektörümüzün Fakülteyi Aksuya uygun görmesi önemli olan, onların uygun görmesi ve onların takdiri.

Söyleşi için çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki haftalarda Aksuya Fakülte kurulması konusunda bizde Güney haberci Aksu gazetesi olarak gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz. Biz gazete olarak ikinci adımı sizinle attık. İlerleyen zamanlarda bürokratlar ve siyasilerle de bu konuyu görüşeceğiz. Üniversite Rektörümüze ve Senatoya sunacağınız dosyanın olumlu neticelenmesi düşüncesindeyiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.