DİNAR’DAN GENÇLERE ÖRNEK BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Dinar Şubesi destekleri ile ayakta durmaya çalışan Buhurcular Huzurevi'nin öyküsünü paylaştık.

05 Mart 2019 Salı 16:47
DİNAR’DAN GENÇLERE ÖRNEK BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ

Geçtiğimiz hafta Dinar merkezde bulunan Buhurcular Huzurevini ziyaret ettik. 25 bin nüfusa sahip ve Afyonkarahisar iline oldukça uzak Dinar ilçesinde bir derneğin destekleri ile ayakta durmaya çalışan bu huzurevinin ilginç bir öyküsü var. Şu an bu derneğin yönetiminde bulunan insanların, ortalama yaş aralığı 60-80 arasında ve buna rağmen canla başla çalışmaktalar. Bu büyüklerimiz, kimsesiz yaşlılar  için bir yuva kurmuşlar ve o yuvanın sıcaklığını korumak için mücadele etmekteler.

Türkiye Yardım Sevenler Derneği 19 Şubat 1928 yılında Atatürk’ün önderliğinde kurulan bir dernek ve merkezi Ankara’da olmak üzere 158 şubesi ile hizmet vermeye devam ediyor. 19 Şubat 1976 yılında, Dinar Kaymakamı Eşref Siretioğlu’nun eşi, Yüksel Siretioğlu hanımefendinin destekleri ile Dinar şubesi kurulmuş ve 43 yıldır hizmet vermeye devam ediyor.

Derneğin kurucularından ve 34 yıldır başkanlığını yapan, Aynur Toker hanımefendi ile hem derneği hem de Huzurevinin hikayesini konuştuk.  

 ‘ 1976 yılında kurulan derneğimizin kurucularındanım. 1980 yılından bu yana Başkanlık görevini yürütüyorum. 22 kadın olarak görev aldık ve şu an 24 kişiyiz. Derneğimiz tamamen hayırseverlerin desteği ile ayakta duruyor. Dinar’da ki iş adamlarımız olsun, başka şehirlerde yaşayan iş adamlarımız olsun, derneğimize destek oluyorlar. 1985 yılında Huzurevinin inşaatının temellerini attık. Süleyman Demirel ve Şevket Demirel yapımında çok destek oldu. Bu bina, ilk olarak Dinar Meslek Yüksekokulu olarak hizmet verdi. 1995 tarihinde Dinar depreminde büyük hasar gördü. Gerçi o depremde hepimiz hasar gördük. Ben bile enkazın altından 4 saatte çıkarıldım. O günleri tekrar yaşamayız inşallah.

Binamızı tekrar onardık. Yine yardımseverlerin desteği ile binamız yapılan bağışlarla onarıldı, güçlendirildi ve 18 yıldır Huzurevi olarak hizmet veriyor. Elimizde makbuzlarla çalışarak, yönetimde bulunan arkadaşlarımızın sosyal aktiveler düzenlemesi ile bu Huzurevimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Huzurevimiz 48 yataklı ve şu an 33 yaşlı ve 7 personel ile hizmet vermekte. Hem personelimizin ve hem de Huzurevimizin bütün ihtiyaçlarını bağışlarla karşılıyoruz.

Burada tamamen kimsesiz yaşlılarımız kalıyor. Kaymakamlığımızın Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma vakfı tarafından ihtiyaçları karşılanıyor. Diğer giderlerimizi günler ve çaylar düzenleyerek karşılıyoruz. Bize yardım eden iş insanlarımıza iftar yemekleri düzenliyoruz.  İstanbul’dan bir şube başkanlığımız, kuru gıda yardımında bulunuyor. Türkiye Yardım Sevenler Derneğinin 158 şubesi var ve biz yaptığımız çalışmalarla 10.sırada yer alıyoruz.

Huzurevinden başka, üniversite okuyan başarılı ama maddi imkanı olmayan çocuklarımıza da burs imkanı sağlıyoruz. Yardım sevenlerimize, öğrencilerimizin başarı durumlarını paylaşıyoruz. Biz eğitimli insanlarımızın olması için de canla başla mücadele veriyoruz. Onlarda bu çocuklarımıza okul hayatı boyunca yardım ediyorlar.

Siyaset ve cemaat işlerimiz yok, çok şükür. Dernekte siyaset olmaz. Hayırseverlerden bu çatıyı ayakta tutmak için yardım istiyoruz. Bakıma muhtaç, bu kişilere sadece yardımla kalmasınlar, onları ziyarette etsinler istiyoruz. Bu yaşlılarımızın buna çok ihtiyacı var. Sevgiye, ilgiye muhtaç bu yaşlılarımızın elinden hepimiz tutalım istiyoruz.’

Başkan Aynur Toker Hanımefendiye bu samimi sohbeti için çok teşekkür ediyorum. 25 Bin nüfuslu Afyonkarahisar merkezine kilometrelerce uzak Dinar’da 43 sene önce bir dernek kurmuşlar, hiçbir devlet ve hükümet desteği olmadan yaşlılara, kimsesizlere, mali durumu iyi olmayan üniversitede okuyan başarılı öğrencilere, kendi gayretleri ile yardımcı olmaya çalışıyorlar. Tek kelime ile ‘Helal Olsun’ diyoruz.

Son Güncelleme: 05.03.2019 18:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.