Türkiye'nin Tescilli Mor Sivri Biberini Ürettiler

Antalya'da bir tohum firmasının yeşil sivri biberde yaptığı ıslah çalışmasıyla ürettiği mor sivri biber, özellikle yurt dışında popüler oldu.

23 Aralık 2014 Salı 11:29
Türkiye'nin Tescilli Mor Sivri Biberini Ürettiler
Antalya'da bir tohum firmasının yeşil sivri biberde yaptığı ıslah çalışmasıyla ürettiği mor sivri biber, özellikle yurt dışında popüler oldu.Anamas Tohum Firması Yönetim Kurulu üyesi ve Ziraat Yüksek Mühendisi Serkan Kasapoğlu, yaklaşık 4 yıl önce yerel köy popülasyonları üzerine yaptığı araştırmada, besin ve vitamin bakımından zengin olduğunu belirlediği ürün ile yeşil sivri biber tohumu konusunda ıslah çalışması yaptı. Anamas tohum biber hatları ile yerel köy popülasyonlarının melezlenmesi sonucunda "Oskar F1" mor sivri biberi üreten Kasapoğlu, tohumları Fethiye ile Mersin arasındaki alanda ilk olarak bu yıl toprakla buluşturdu.Hasadı yapılan ürünler üzerinde de analiz çalışması yaptıran Kasapoğlu, mor biberin yeşil sivri bibere göre verim, kalite ve hastalık dayanımları bakımından bir farkı bulunmadığını ancak C vitamini ve antioksidan oranları açısından oldukça zengin olduğunun ortaya çıktığını söyledi.Kasapoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sivri tipte mor renkli biberlerin C vitamini ve antioksidan bakımından zengin olmasıyla Türkiye'nin ilk ve tek tescilli çeşidi olma özelliğini taşıdığını söyledi. - İlk hasat ürünü 10 ülkeye ihraç edildiÜrettikleri tohumların daha sonra üreticilere satıldığını, hasat edilen ürünlerin de iç piyasada marketlerde satışa sunulduğunu dile getiren Kasapoğlu, ayrıca ihracatçı firmalar aracılığıyla da yurt dışına gönderildiğini belirtti.Ürünlerinin ilk yılı olmasına rağmen ihracatçı firmalar aracılığıyla 10 ülkeye gönderildiğini bildiren Kasapoğlu, "Mor biberlerimiz Bulgaristan, Yunanistan, Almanya, İsveç, İsviçre, Danimarka, Norveç, İtalya, Rusya, Ukrayna gibi pazarlara gönderiliyor. İlk tepkiler oldukça olumlu yönde. Özellikle sağlık açısından değerlendirildiğinde C vitamin ve antioksidan oranının fazla olması tüketiciler gözünde ürünümüze değer katıyor" dedi.Mor biberin lezzet ve aroma açısından da yeşil bibere göre daha iyi olduğunu ifade eden Kasapoğlu, mor oluşundan dolayı dikkati çektiğini anlattı.- Talep artıyor, üretim alanları genişliyorKasapoğlu, ilk etapta bin paket üretim yapıldığını kaydederek, taleplerin artması üzerine üretim sahalarını da genişletme kararı aldıklarının altını çizdi.Bu doğrultuda üreticileri yönlendirdiklerini dile getiren Kasapoğlu, "Özellikle yurt dışında farklı ürünlere bakış açısı daha olumlu oluyor. Satışını yaptığımız ürünler beğeni kazandı, talep arttı. Bu açıdan Türkiye'de daha fazla alanda üretim yapılması yönünde çalışmalar var" diye konuştu. - Fiyatı 2-3 kat fazlaKasapoğlu, mor biberin ilk ve farklı bir ürün çeşidi olması dolayısıyla fiyatının normal yeşil bibere göre 2,5-3 kat fazla olduğunu belirtti.Biberin genetiğiyle ilgili herhangi bir oynama yapılmadığını, mor sivri biberin bir ıslah çalışması neticesi elde edildiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Ürünümüz GDO'lu bir çalışmanın eseri değil. Zaten Türkiye'de böyle bir çalışma yapmak yasak. Klasik bir ıslah çalışması ile daha lezzetli ve sağlıklı bir biber üretimini sağladık" ifadesini kullandı. 

Son Güncelleme: 23.12.2014 11:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.