Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

KAYITDIŞI İSTİHDAMA GÖZ AÇTIRILMIYOR

GÜNDEM

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kayıtdışı istihdama yönelik 'rehberlik ve denetim' uygulamasıyla yaklaşık 5 bin çalışan kayıt altına alınd

SGK Antalya İl Müdürlüğü, kayıtdışı istihdam ile mücadele stratejisi eylem planı kapsamında kayıtdışı çalışma, çalışanların elde ettikleri kazanç ile kuruma bildirilen ücret arasındaki farklılıkların giderilmesi ve prim kaybının önlenmesi amacıyla başlattığı denetimleri sürdürüyor. Uygulama ile işveren ve çalışanların bilgilendirilmesi, rehberlik hizmetinin yürütülmesi, çalışanlar arasında meydana gelen haksız rekabetin önüne geçilmesi ile SGK'nın gelir kaybının önlenmesi hedefleniyor.
ÇALIŞANLAR KAYIT ALTINA ALINDI
Önce rehberlik, ardından denetimi öngören uygulama ile hem turizm hem de tarım sektöründeki kayıtdışı istihdamın önlenmesine önemli katkı sağlandığını söyleyen SGK İl Müdürü Selim Erol, Antalya merkez ve ilçelerindeki eğlence mekanları, apart oteller, bar, restoran, gece kulüpleri ve disko gibi toplam 702 işyerinde bu uygulamanın yapıldığını, 4 bin 140 kişinin tutanaklarla kayıt altına alındığını anlattı.
YAKLAŞIK YÜZDE 200 ARTIŞ
Selim Erol, Kumluca'da şubat ve mart aylarında fide üreticiliği sektöründe rehberlik çalışması yapıldığını ve 20 fide üretim yerinde 437 sigortalı saptandığını söyledi. Bölgede rehberlik ve denetim uygulaması yaptıklarını, bunun sonucunda nisan ve mayıs aylarında kayıt altına alınan sayısının 1269'a ulaştığını dile getirdi. Erol, rehberlik ve denetim uygulaması ile çalışanların kayıt altına alınmasında yaklaşık yüzde 200 oranında artış sağlandığını kaydetti.
VERİMİN ARTIRILMASI PLANLANIYOR
Rehberlik ve denetim uygulamasında amaçlarının tüm meslek mensuplarına ulaşabilmek ve sorunlarını kendi meslektaşları ile tartışıp başarıya ulaşılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Selim Erol, "Rehberlik ve denetimi bir arada yürüterek verimin artırılması planlanmaktadır. Kurumumuz tarafından işverenlerimize sağlanan teşvik uygulamaları sayesinde Antalya'da kayıtdışı istihdamla mücadelede önemli başarılar elde edilmiştir. İşverenler düzenli prim ödemeleri ve sigortasız işçi çalıştırmamaları şartlarıyla faydalanabildikleri ve toplamda ödedikleri primin yüzde 15'inden fazlasına tekabül eden teşvik tutarlarından faydalanma haklarını kaybetmek istemiyor. Bununla birlikte il müdürlüğümüzce belirli dönemlerde hareketlilik kazanan sektörlere yönelik bilgilendirme çalışmaları ve denetimler aktif şekilde gerçekleştirilmeye devam etmektedir" dedi.
'İŞVEREN HASSAS DAVRANMAYA BAŞLADI'
Sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerlerinin, sigortasız işçi çalıştırdığı tespit edilen süreden itibaren kurumun teşvik uygulamalarından 1 yıl süreyle yararlanmasının engellendiğini vurgulayan Selim Erol, "Denetim ile birlikte yürütülen rehberlik hizmetleri sonucu işverenlerimiz bu konuda zamanla daha hassas davranma eğilimi göstermektedir. Amacımız çalışanlarımızla ve işverenlerimizle birlikte karşılıklı hak ve yükümlülüklerin yerine getirildiği, ücretler üzerinden primlerin ödendiği, çalışanların sigortalarının tam ve eksiksiz ödendiği bir sistemin Antalya'da tam manasıyla tesis edilerek sürdürülebilmesidir" diye konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.