Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Üreticiye destek gerekebilir

BÖLGE

Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Hasan Ali Yılmaz, koronavirüs nedeniyle üreticilerin de zor günler yaşayabileceğini belirtti. Yılmaz, koronavirüs etkisi geçtikten sonra üreticinin durumunun değerlendirilmesi gerektiğini söyledi

Hasan Ali Yılmaz, ülkemizi etkileyen koronavirüs salgınına karşı Toptancı Hali’nde birtakım önlemler alındığını ve esnafın bu önlemlere uyduğunu söyledi. Yılmaz, ürün fiyatlarının üreticinin beklentilerinin altında kaldığını belirterek, Haziran-Temmuz aylarında üreticinin durumunun net bir şekilde ortaya çıkacağını ifade etti. 

TEBDİRLERE UYUYORUZ

Koronavirüs önlemlerinin tüm yurtta olduğu gibi Toptancı Hali’nde de arttırıldığını belirten Hasan Ali Yılmaz, “Toptancı Hal, 06.00-18.00 saatleri arasında açık kalıyor. Esnafımız bu durumdan memnun oldu. Burada mümkün olduğunca 1 buçuk metre mesafeyle durarak çalışıyoruz. Elimizden gelen tüm önlemleri alıyoruz. Ellerimizi sık sık dezenfekte ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi işyerlerimizi dezenfekte ediyor. Toptancı Hali’ne maskesiz ve eldivensiz girmek yasaklandı. Alınan tedbirlere tüm Toptancı Hal esnafı uyuyor. Kendi sağlığımızı ve Toptancı Hal’e gelen kimsenin sağlığını riske atmak istemiyoruz” dedi.

KALİFORNİYA BİBER TAVSİYESİ

Virüs nedeniyle fiyatlarda düşüş olduğunu belirten Hasan Ali Yılmaz, “Virüs nedeniyle pazarda bir düşüş var. Geçen seneyle bu sene Mart aynını ortalamasına baktığımızda, çiftçinin sebzesinin 1.63 TL daha düşük fiyata gittiğini görüyoruz. Böyle giderse, bana göre fiyatlar çok yükselmez. Dünyada bir kriz var. Vatandaş için olumlu bir durum ama üretici için sıkıntı yaratıyor. Biz, bu dönemde üreticimize kaliforniya biber ekmelerini tavsiye ediyoruz. Çoğunluğu yurtdışına gidiyor. Bu sene kilosu 8-12 TL arasında gitti. Bu üründe şöyle bir avantaj var; yurtdışına rahatlıkla gidiyor, fiyat düşürülmeye çalışılmıyor” diye konuştu. 

SEBZEMİZE TALEP VAR

Yurtdışına yoğun olarak sebze ve meyve gittiğini belirten Yılmaz, “Bizim sebzemize talep var. Ürünlerimiz şu anda Avrupa’ya ve Rusya’ya gidiyor. Irak’a da gidiyordu ancak şuanda koronavirüsten dolayı sınır kapandı. Bir de şoförlerimizin yurtdışında karantina sürecini şu şekilde atlattığını duyuyoruz; bizim Tırlarımız sınıra gittiğinde, Tır’ını karşı sınırdaki şoföre teslim ediyor. Karşı taraftaki şoför de tırı bizim şoförümüze teslim ediyor. O şekilde karantina sürecini atlattıkları söyleniyor. Eğer doğruysa, bunu ihracatımızı olumlu yönde etkileyen bir uygulama olarak görüyorum” ifadelerini kullandı. 

DESTEK GEREKECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM

Açıklanan ekonomi destek paketini olumlu bulduklarını belirten Yılmaz, önümüzdeki süreçte çiftçiye de destek gerekebileceğini söyledi. Yılmaz, “Ekonomi Destek Paketi’ni olumlu karşılıyoruz. Devletimiz elinden gelenin en iyisini yapacaktır. Bu gidişle çiftçiye destek gerekecek gibi duruyor. Turizm sezonunun Mayıs Ayı sonuna ertelenmesi bizi etkileyecek. Çünkü, otellere çok fazla ürün veriyorduk. Fiyatlar üreticiyi tatmin etmeyecek, vatandaşta da para yok alım gücü düşecek. Şu anda ekimler sürüyor, ancak hasılat döneminde sorun çıkabilir. Kriz geçtikten sonra üreticinin hali değerlendirilmeli. Haziran veya Temmuz ayının sonu gibi durum netleşir” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.