Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Tarım sektörü acil çözüm bekliyor

BÖLGE

Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, tarım sektöründe yaşanan sıkıntıdan dolayı yetkililerin acilen bir çözüm üretmesi gerektiğine değinerek, “Hiçbir ürün değerinde satılmıyor. Çiftçi maliyetini karşılamıyor. Ama buna rağmen Antalya’da bile, büyük marketlere bakın domates 8 TL den satılıyor. Şu an hal çıkış fiyatı 2 TL.  Bu ürünün çiftçiye maliyeti ise 3 TL” dedi.

Böyle giderse sektörün işi

Antalya Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, ülkenin en önemli üretim sektörlerinden biri olan Tarım Sektörünün zor durumda olduğunu ifade etti. Girdi maliyetlerinin inanılmaz derecede arttığını söyleyen Yılmaz, “Çitçimizin maliyetleri ve girdi fiyatları artarken, ürettikleri ürünlerin satış fiyatında inanılmaz derecede düşüşler var. Bütün ürünler, indirim şampiyonluğuna oynuyor. Sebze ve meyve fiyatları diplerde. Tek rezil olan sektör hallerimiz. Böyle giderse, sektörün işi zor” dedi.

Tüketiciye yansıyan fiyatlar

Tüm buna rağmen birkaç büyük alışveriş merkezinin tarım ürünlerinde tekelleşmeye gittiğine de vurgu yapan Yılmaz, “Çiftçimizi tatmin edebilecek fiyatlara ürün satılmazken, Antalya ki marketlerde bile Domates 8 TL’den satılıyor. Haldeki çıkış fiyatı 2 TL. Bu ürünü üreten çitçinin, üretim maliyeti 3 TL. Çitçi 1 TL zararla ürün satarken, tekelleşen büyük alışveriş merkezleri ürünü 8 TL’den satıyor. Devletimiz en son tüketici ayağındaki fiyatları kontrol etmesi lazım “ şeklinde konuştu.

Tekelleşen market zincirleri

Kayıt dışı artıkça da bu tür uçurumların daha fazla artacağına dikkat çeken Toptancı Hal Dernek Başkanı Hasan Ali Yılmaz, “Bütün illerdeki hallerin kuvvetlendirilmesini düşünüyoruz. Böyle olursa 5-10 market zincirindeki tekelleşme artık ortadan kalkmış olur. Ne yazık ki, ülkemizde şu an market zincirlerinde tekelleşme var. Bu marketler neredeyse Türkiye’deki sebze tedarikinin yarısını sağlıyor. Bunlar istedikleri gibi fiyat politikasını uyguluyorlar. Bunun olmaması lazım” diye konuştu.

Çalışkan ve özverili çiftçi

Pandeminin ilk çıkış sürecinden bu yana ülkeyi ayakta tutan ve üreten sektörün tarım sektörünün olduğunu ifade eden Yılmaz, “Ülke olarak pandemi den kaynaklı olarak zor bir süreç geçirdik. Dünya da bir kriz var, denildi. Her şey de bir artış oldu. Ham madde sıkıntısı var, denildi. Birçok konuda üretim durdu. Ama tarım da üretim durmadı. Çiftçimiz çalıştı çabaladı, borca girdi, geçen sene ne ektiyse aynı ürünü ekti. Bizim çiftçimiz başarısız olsaydı, tarım ürünlerinde, tüketiciye yansıyan fiyatlarda uçardı. Ama çiftçimizin çalışkanlığı ve özverisinden dolayı, aynı üretim yapıldı. Tüm buna rağmen maliyetleri bile karşılanmayacak durumdalar” dedi.

Destek verilmeli

Yılmaz, “Bir şekilde çiftçimize destek verilmeli. Bu dönüm bazlı da olabilir. Satmış olduğu tonajlarla belgelenmiş müstahsil makbuzlarıyla, alakalı olabilir. Halleri teşvik anlamında, komisyondan çıkmış olan müstahsil makbuzlarıyla, yeriyle, metre karesiyle, dönüm ölçüsüyle beraber bir rakam belirlenerek, çiftçimize destek verilebilir. Bu da bütün ürünlerin hale girip, daha istikrarlı bir piyasa kurulmasını sağlar. Kayıt dışı satışı engeller. Hale ürünün gelmesini teşvik eder. Vergi kaybı olmaz. Kayıt dışı ürün satışı yüzde 50’yi gecik durumda. Gerçek kayıtlar ölçüsünde çitçimize yardım yapılabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.