Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Ömrünün Yarısını Hünnap Yetiştirmekle Geçirdi

BÖLGE

40 yıl önce Finike'de ilk defa hünnap bitkisini yetiştiren ve bitkinin bölgede yaygınlaşmasını sağlayan Salih Kızılca, ilerleyen yaşına rağmen bu uğraşını sürdürüyor.

 Finike'ye bağlı İskele Mahallesi'nde yaşayan Salih Kızılca, ilçede 40 yıl önce ilk defa hünnap bitkisini kendisinin yetiştirdiğini ve aradan geçen zamanda bitkinin bölgede yaygınlaşmasına büyük katkı sağladığını söyledi.

Anavatanı Güneydoğu Asya olan ve Türkiye'de Akdeniz, Ege, Marmara ve az miktarda Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetiştirilen hünnap bitkisi, yaklaşık 40 yıl önce Finike ve yöresinde ilk defa Salih Kızılca (81) tarafından yetiştirilmeye başlanıldı.

İlk başta bahçesine tek bir fidan diken ve fidanın büyüdükçe saçaklarından yeni fidanlar çıktığını gören Kızılca, fidanları çoğaltarak yaklaşık 5 dönümlük bir bahçe oluşturdu. Çevresinde hünnap fidanı yetiştirmek isteyenlere de fidan dağıtan Kızılca, böylede hünnap bitkisinin Finike ve bölgesinde yaygınlaşmasına katkı sağladı.

Kendisinin uzun yıllar hünnap bitkisinin fidanı ve meyvesini yetiştirerek sattığını ve geçimini bundan sağladığını belirten Kızılca, şöyle konuştu:

"40 yıl önce, ben ilk defa hünnap fidanı diktiğimde bu bitkiyi yörede kimse bilmiyordu. Çok lezzetli ve sağlık açısından çok faydalı olduğu bilinen hünnabı bahçeme diktim. Uzun yıllar hem meyvelerinden hem de fidanlarını yetiştirerek para kazandım. Şimdilerde Finike, Kumluca, Demre ve Elmalı'da hünnap bitkisi çok yaygın olarak yetiştiriliyor.

Son yıllarda tanınmaya başlayan, elma, armut ve şeftali karışımına benzer bir tadı olan hünnabın, elmadan ve limondan çok daha fazla C vitamini barındırdığı belirtiliyor. Nezle ve soğuk algınlığına iyi geldiği için doğal grip ilacı olduğu ifade edilen hünnap, yaş ve kuru olarak yenebiliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.