Yetiştirme alanı Üzümlü Köyü olan Margaz üzümü, adını yetiştiği topraklara vermiş. 1963 yılına kadar Margaz Köyü olarak bilinen köyün adı, bu tarihte Üzümlü olarak değiştirildi.
Üzümlü ve komşusu İslamlar Köyü'nde yaklaşık 1500 dekar alanda üretilen Margaz üzümünün yıllık rekoltesi 3 bin ton. Çardakları saran asmalarda yetişen Margaz üzümü, beyazımsı rengi, kalın kabuğu, iri çekirdek ve yüksek şeker oranıyla dikkat çekiyor. Her salkımı 1 kilonun üzerinde gelen Margaz üzümü, antioksidan özelliği nedeniyle çok tercih ediliyor.
Tarihini Likyalılara kadar uzanan Margaz üzümünün raf ömrü, diğer üzüm türlerine göre çok daha uzun. Kilosu 1 liradan satılan Margaz üzümü Antalya başta olmak üzere Ankara, Amasya, Çorum ve Samsun'dan gelen alıcılar tarafından alınıyor. Üzümü üreticilerinden Musa Karacan, "Sofralık üzüm. Yemesi çok güzel ve uzun ömürlü. Kendine has tadıyla çok tercih ediliyor" dedi. Üzümlü Köyü Muhtarı Emin Arıcan ise köyün geçim kaynağının Margaz üzümü olduğunu söyledi.
Likya'dan gelen Margaz Üzümü
Likya'dan gelen Margaz Üzümü
Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı
BÖLGE
Dünya endemik ürünler listesinde yer alan ve tarihi Likyalılara kadar uzanan 'Margaz üzümü', Antalya'nın Kaş İlçesi'ne bağlı Üzümlü ve İslamlar köylerinin geçim kaynağı oldu.
Paylaş:
Manavgat 7 Yıl Önce
En kral üzüm