Güney Haberci - Antalya'nın Bir Numaralı Haber Portalı

Domateste ‘ToBRFV’ tehlikesi

BÖLGE

İlk kez 2014 yılında görülen “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü” Türkiye’ye sıçradı. Ziraat Mühendisi Levent Çakır, virüsün henüz büyük bir alanda yayılmadığını ancak gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi

Ziraat Mühendisi Levent Çakır, “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü”nün domateste etkili olduğunu söyledi. Çakır, henüz çok büyük bir alanda etkili olmayan virüsün, ithal tohumlar nedeniyle ülkemize girmiş olabileceğini ifade etti

3 YIL ÖNCE RASTLANDI

Ziraat Mühendisi Levent Çakır, virüs hakkında şu bilgileri verdi: “Tam adı “Domates Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü” olan ToBRFV, domateste kahverengi lekeler oluşturan bir virüs. İlk olarak Ürdün’de ortaya çıkan ve ardından İtalya, Meksika, Almanya ve Amerika’da görülen virüs uzun çalışmalar sonunda bu ülkelerde tamamen temizlendi. Ülkemizde 3 yıl önce rastlanan virüsün, ülkemize AR-GE amaçlı getirilen tohumlar nedeniyle girdiği düşünülüyor”.

KİRLİLİĞE NEDEN OLUYOR

Virüsün birçok soruna neden olduğunu belirten Çakır, “Daha çok bitkinin üst yapraklarında kendini gösteren virüs, kahverengi kırışıklıklar ve sarı lekeler ile belli oluyor. Çiftçi hastalığı fark etmediği için tüm masraflarını yapmış oluyor. Bununla birlikte sezonu kaçırıyor ve masraf yapmasına rağmen ürünü satamıyor. Virüs, aynı zamanda ciddi bir kirliliğe neden oluyor. ToBRFV, virüslü bitkide kullanılan toprak, budama makası gibi tüm eşyalardan diğerine bulaşabiliyor” dedi.

ÖNLEM ALINMALI

Çiftçilere uyarılardan bulunan Levent Çakır, “Çiftçi aldığı tohumun virüslü olup olmadığı konusunda endişe taşıyorsa, gerekli testleri yaptırmalı. Eğer virüs bulaşmışsa, virüslü bitkileri seralardan sökmeliler. Bitkiler için çok azotlu gübrelemeyi önermiyoruz. Çünkü o bitkiyi biraz daha yumuşatıyor. Virüs henüz çok büyük bir alana yayılmadı. Ancak çiftçiler kadar tarımın tüm paydaşlarının bu konuda gerekli önlemleri alması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.