31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere tamı tamına 55 gün kaldı. Geçen haftaya kadar ortada aday belirsizliği vardı. Günlerce “AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı ile CHP ve İYİ Parti bileşeninin ortaya koyduğu Millet İttifakı’nın adayı kim olacak?” sorusu cevap aradı. Ortaya birçok senaryo konuldu.

Derken 26 Ocak akşamı hem Cumhur, hem de Millet İttifakı’nın aday ismi şekillendi. 27 Ocak’ta Antalya’ya gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı aday tanıtım toplantısında yaptığı açıklama sonrası, Cumhur İttifakı’nın Aksu Adayı Halil Şahin resmiyet kazandı.  Durmuş Ali Arslan ise İYİ Parti’den Millet İttifakını temsil edeceği ifade edildi. Daha önce Parti Meclisi kararıyla CHP’nin adayı olarak açıklanan ancak sürpriz kararla adaylıktan el çektirilen İsa Yıldırım ise karşı atak başlatarak DSP’den Aksu Belediye Başkan adayı olmak için başvuruda bulundu. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal ile el sıkışan Yıldırım, Aksu Belediye Başkan adaylığına resmiyet kazandırdı. Bunlar Aksu kamuoyu tarafından bilinen şeyler.  

Muhalefet cephesinde ki bu bölünme, her ne kadar Cumhur İttifakı cephesine,  yani AK Parti adayı Halil Şahin’e yarıyor gibi gözükse de, ben bu seçimin çok zorlu geçeceği kanısındayım. İstatistikler ortada. Bilindiği üzere Aksu’da partilerin yerel ve genel seçimlerde aldığı oy oranında gözle görülür bir sapma yaşanıyor. Bunun canlı göstergesi AK Parti’nin 2011 yerel seçimlerinde Aksu’da aldığı oy 16 bin 166,  yüzdesi 48.88.

2014 yerel seçimlerinde, yani mevcut Başkan Halil Şahin’in seçildiğinde aldığı oy 12 bin 50. Yüzdelik dilim ise 20. 71. Seçmen sayısı 46 bin 270, kullanılan oy ise 42 bin 679. Seçmenin sandığa katılımı ise yüzde 92. Ayrıca o dönem aday olan Halil Şahin vatandaştan oy isterken elinde çok önemli bir argüman vardı. Her platformda, merkezi hükümet, büyükşehir ve yerel yönetim üçlü konjektürüyle Aksu’ya altın çağını yaşatacağını ifade ediyordu. Yani ortada bir yıpranmışlık yok, hakkında ortaya atılan iddialar ile beraber afaki bir kutuplaşma yok idi. Vatandaşın da hat safhada bir umudu vardı. Ayrıca o seçimde Aksu’dan büyükşehire yansıyan oy oranı yine genel seçimlerde alınan oy oranıyla eş değerdi. Hemen akabinde yapılan referandum ile genel seçimlerinde AK Partinin oy oranı yine16 bin  bandında olan oy oranını korudu.

Fazla öteye gitmeye gerek yok. 24 Haziran’da gerçekleşen genel seçimlere baktığımızda AK Parti’nin Aksu’da aldığı oy oranı 16 bin 166. Seçmen sayısı 48 bin 961. İttifakın diğer bileşeni olan MHP’nin aynı seçimde aldığı oy 4 bin 794. Siyasette hiçbir zaman için 2 artı 2’nin toplamı dört etmez. Yine iyimser davranacak olursak, Şahin’in en güçlü olduğu 2014 yerel seçimlerinde aldığı oy oranını aldığını varsayalım, ortaya çıkan kutuplaşmaları göz ardı edelim, MHP ve İYİ Parti tabanından gelecek oyların 4 binini yine Şahin cephesine verecek olursak, ortaya çıkacak rakam 16 bin. 

Şu anki seçmen sayısının 50 bin bandında olduğu ifade ediliyor. 24 Haziran seçimlerinde 48 bin 961 olan seçmen sayısını baz alarak,  katılımın yüzde 90’larda olduğunu farz edecek olursak, 44 bin 500 civarında seçmen oy kullanacak. Sevgili başkanın 16 bin seçmenin oy olacağı bir seçimde,  28 bin 500 karşı seçmen kitlesi gerçeği ortaya çıkıyor. Bu da demek oluyor ki, ortaya çıkacak ve toplumun kabul göreceği bir kadro, bu seçimin ortağı olacaktır. Ortada bu kadar kutuplaşma ve dosyaların olduğu bir süreçte AK Parti adayı mevcut Başkan Halil Şahin’in işi hiç te kolay değil. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.