Yörük Türkmen Çalıştayı başladı

MURATPAŞA Belediyesi'nin Akdeniz Üniversitesi Yörük Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi (YÖRKAM), Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği işbirliği, Kepez ve Döşemealtı belediyelerinin katkılarıyla bu yıl 3'üncüsünü gerçekleştirdiği Antalya Yörük Türkmen Çalıştayı, törenle başladı.

09 Şubat 2018 Cuma 11:20
Yörük Türkmen Çalıştayı başladı

Başkan Ümit Uysal'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa, Vali vekili Nurettin Ateş, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, İzmir Milletvekili Hüseyin Kocabıyık, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe başkanları katıldı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun da selam mesajı gönderdiği çalıştayın katılımcıları arasında Hatay'ın Hassa ilçesinde, sınırın sıfır noktasında, Yörük çadırında hayvancılık yaparak geçimini sağlayan ve Zeytin Dalı Harekatı'nı gerçekleştiren askerlere kestiği kurbanla Türkiye'nin takdirini toplayan 65 yaşındaki Yörük anası Döndü Deveci de yer aldı.

MERT BİR KÜLTÜRÜZ

Yörük kültürünün basit nostaljik sembollerle ifadesinin mümkün olmadığını kaydeden Başkan Uysal, “Biz yurdunu seven, birliğe beraberliğe önem veren bir kültürüz. Biz mert bir kültürüz. Özü sözü bir ve yalın. Dünya malına itibar etmeyen biz kültürüz. Biz, bu nedenle bu ülkenin geleceğini kurabilecek, geleceği ayakta tutabilecek, muasır medeniyeti de aşacak şekilde bu ülkeyi taşıyabilecek ana taşıyıcı kültürüz" dedi. Konuşmanın ardından Yörük Beyi Hamdi Sarıca ve yurt içi ve yurtdışından çalıştaya katılan dernekler Başkan Uysal'a günün anısına çeşitli hediyeler takdim etti.

YILIN YÖRÜK ANASI: DÖNDÜ DEVECİ

Açılış töreninde, Antalya Yörükler Derneği Başkanı Abdullah Duman ise konar-göçer hayatın son temsilcileri Yörük ve Türkmenlerin bu kültürünün devamının sağlanması gerektiğini söyledi. Yörük Türkmenlerin sosyal güvenliğinin, gezici öğretmenlerle çocukların eğitimini sağlanıp, teşvikler verilerek konar-göçer hayatının devamı konusunda hükümeti yardımcı olmaya çağıran Duman, “Eğer bu kültür kaybolursa serhat bölgelerinde kestiği kurbanın kanını Mehmetçiğimizin alnına sürecek Yörük anaları bulamayız. Bu nedenle Döndü Deveci'yi yılın 'Yörük Anası' ilan ediyorum" diye konuştu.

'YÖRÜKLÜK MİLLİLİKTİR'

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Yörüklüğün milli şuurun en önemli hissedildiği bir kültür olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Yörüklük milliliktir. Milli olmayan hiçbir şeyi kanıksamaz, kabul edemez. Yörükler, milli meselelere adeta bir Kurtuluş Savaşı düşüncesiyle yaklaşır. O nedenle bu yıl çalıştay önemli. Muratpaşa Belediye Başkanı Sayın Ümit Uysal ve Dernek Başkanı Abdullah Duman, bu çalıştaya ev sahipliği yaparak çok önemli bir kültür, gelenek ve şu dönemde öylesine ihtiyacımız olan milli şuurumuza katkı koyuyorlar."

BAŞKAN UYSAL'A KUTLAMA

İzmir Milletvekili Kocabıyık, Başkan Uysal'ın Yörük Türkmen Çalıştayı'na bu düzeyde sahip çıkmasından etkilendiğini belirterek, “Başka yerel yöneticiler de bu önemli iş için aynı ihtimamı umarım gösterirler" dedi.

Vali Vekili Ateş ise “Yörük Türkmen kültürünü yarınlara taşımak ve binlerce yıl yaşatmak gerekir. Ancak bu büyükşehirlerde oldukça zor. Bu gibi çalışmalarla Yörük Türkmen geleneği ve kültürünün gelecek nesillere aktarılmasında önemli görev üstlendiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Aynı zamanda Antalya Yörükler Kültür, Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin 25'inci kuruluş yıl dönümü kutlamasının da gerçekleştirildiği gecede, dernek tarafından 3. Uluslararası Türkiye Medya Ödülleri de sahiplerine takdim edildi. Gece, keşkek ikramı ve ardından Uğur Önür konseriyle sona erdi.

Son Güncelleme: 09.02.2018 13:06
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.