Türel: CHP Grubu haliniz içler acısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, belediye meclisinde CHP grubunun, Gülen Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen Özel Toros Eğitim Kurumları'na bağlı bir okula ilişkin konunun meclis gündeminden çıkartılması talebi karşısında “Yaptıklarınız her yerde söyleyeceğim. Pensilvanya'nın, Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'ni nasıl uzaktan idare ettiğini söyleyeceğim. CHP grubu haliniz içler acısı" dedi.

08 Ağustos 2014 Cuma 17:04
Türel: CHP Grubu haliniz içler acısı
Büyükşehir Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısı, 149 gündem maddesiyle Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü konferans salonunda toplandı. Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanının Muratpaşa, Kepez, Konyaaltı, Aksu, Döşemealtı ve Aksu yapısından 19 ilçeye dönüşmesi ve üye sayısının 101'e çıkmasıyla kabarık gündemle toplanan meclisin rutin başlama saati, 14.00'ten 10.30'a çekildi. Meclisin Ağustos ayı oturumunda meclis gündemi üç klasörde toplandı. Meclise katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ve 19 ilçenin belediye başkanının meclis dosyalarını yardımcı personeli taşıdı, onlar gelmeden mecliste oturacakları yerlere bıraktı.

Menderes Türel'in başkanlığında toplanan mecliste gündem görüşmeleri öncesi Ak Parti grubu adına grup sözcüsü Bahattin Bayraktar, önergeyle iki konuyu daha meclis gündemine eklemek istedi. AK Parti'yi, CHP ve MHP gruplarının Muratpaşa, Alanya ve Finike belediyelerine ilişkin önergeleri izledi. 23 konunun daha önergeyle gündeme alınması istenince Başkan Türel, 'hassasiyet' çağrısı yaparak Ağustos meclisi dahil acil durumu yoksa önergeleri gündeme almayacağını söyledi. Başkan Türel, bunun gerekçelerini meclisin belli bir disipline kavuşturulması ve gündeminin meşgul edilmemesi olarak açıkladı.

ÖNERGE TARTIŞMASI İKİ SAAT SÜRDÜ
Fakat bu açıklama üzerine başlayan tartışmalar 2 saat sürdü. Başkan Türel, 30 Mart yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediye Meclisi'nin yeni yapısıyla toplanmaya başladığını hatırlattı, “Geçmiş meclislerimizde gördük ki, bir anda 38 önergeyle meclis bir anda farklı bir şekle dönüştü. Bu hassasiyeti hep birlikte gösterelim. Bu meclisin ilkeli davranması bu meclisi yüceltir. Bu meclisin ne kadar itibarı artırılsa bizim de itibarımız o kadar artar" diye konuştu. Bu çerçevede önergelerle yasa gereği büyükşehir belediye başkanınca belirlenen meclis gündeminin daha da ağırlaştırılmaması çağrısında bulunan Türel, bunun istisnasını “Zaman karşı yarışılan bir husus varsa, her belediye başkanımız gün içinde bana ulaşabilir, derhal gereğini yaparım" sözleriyle anlattı. Önergeleri redde, Ak Parti grubunun iki önergesini okutmayarak başlayan Başkan Türel, “Bir milat yazalım" çağrısı yaptı.

Türel'in bu açıklamalarına siyasi parti gruplarından itirazlar yükseldi. CHP adına Grup Sözcüsü Songül Başkaya, Başkan Türel'e kanun grubuyla karşılıklı kanun hatırlatmaları yapılırken MHP grubu adına Selçuk Senirli, bu konudaki hassasiyeti anladıklarını söyledi ama “Birbirimizin gücünü test etmeyelim" dedi.

AKAYDIN DÖNEMİNİN TUTANAKLARINI OKUTTU
Bu eleştirileri Ak Parti grubunun önergeleri sırf bu konudaki ilkenin yerine oturtulması için okutmadığını belirterek yanıtlayan Türel, “Hassasiyet gösterirsek başarırız. Keyfi bir hale getirirsek böyle gider" dedi. Bu uygulamanın CHP'li eski Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın döneminde zaman zaman var olduğunu kaydeden Menderes Türel, 11 Mart 2014 tarihli meclise ait tutanakları okudu. Dönemin CHP'li Meclis üyesi Mustafa Karaman'ın verdiği bir önerge sonrasına ilişkin tutanaklardan okuyan Başkan Türel, “Akaydın, 'Sayın Karaman, takdir benim kardeşim. Okutmuyorum kardeşim, okutmuyorum' diyor. Ben böyle yapmam. Bunu biliniz yani. Aciliyetini gerekçesiyle ifade edeceğiniz bir önerge varsa bunu değerlendiririm" diye konuştu.

CHP GRUBU KANUNU HATIRLATTI
Belediye Başkanı Türel'in bu açıklamaları karşısında Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal tekrar “Önergelerin meclis gündemine alınıp alınmamasında yetki meclistedir" uyarısı yaparken, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de “Sayın Akaydın doğru yapmıştır demediyseniz, siz doğrusunu yapın" dedi. Eleştiriler karşısında Başkan Türel, “Hep beraber hassasiyet gösterirsek daha mevzusunu bilmediğimiz konuları gündem haline getirmeyiz. Aciliyet olanını alalım" dese de tartışmalar bitmedi. CHP'li Ümit Uysal hukuk kurallarının zorlanmaması gerektiğini belirterek, “Önerge vermek üyelerimizin bir hakkıdır. Bu önergenin gündeme dahil olup olmamasına ilişkin takdir yetkisini meclis kullanır" diye konuştu.

141'DE KIYAMET KOPTU
Tartışmalar Başkan Türel'in önergeleri tek tek okunarak gündeme alınıp alınmamasını oya sunması sırasında da devam etti. CHP grubunun meclis gündeminde görüşülmeden incelenmek üzere ilgili komisyonlara sevki yapılacak teklifler bölümünde yer alan 141'inci maddenin gündemden çekilmesine yönelik önerge görüşmelerinde tartışmalar tavan yaptı. CHP grubu, meclis gündeminde imar adası ve parsel numaralarıyla birlikte sadece İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı'nın ilgili yazısı şeklinde yer alan imar düzenlenmesine ilişkin gündemden çekilmesine ilişkin oylamanın 'gizli' yapılmasını istedi.

CHP CEMAAT OKULU İÇİN GİZLİ OYLAMA İSTEDİ
CHP'nin gizli oylama talebi karşısında Başkan Türel, söz konusu gündemin içeriğini ve gizli oylama talebinin gerekçesini öğrenmek istedi. Tartışmalar uzun süre usul tartışması üzerinde döndü. CHP grubu, meclis gruplarının gizli oylama talep edebileceğini anlattı. CHP sözcüsü Başkaya, oylama sırasında özellikle Ak Partili meclis üyelerinin kişisel karar alamayabileceğini, baskı altında olduklarını savundu. CHP grubunda 141'inci maddenin içeriğini ise Meclis üyesi Sıtkı Soydal açıkladı. Soydal, konunun Meydan Kavağı Mahallesi'nde bulunan Özel Toros İlk ve Ortaokulu'na ilişkin düzenleme olduğunu söyledi, okulun her türlü yasal izne sahip olduğunu, sadece iskan problemi yaşadığını ve gündemin de buna ilişkin bir düzenleme olduğunu söyledi. CHP grubu konunun Muratpaşa Belediye Meclisi'nde görüşülerek karara bağlandığını ve bu noktada artık Büyükşehir Belediyesi'nin gündeminde olmadığını savunarak, gündemden çekilmesini talep etti.

Gündemin Gülen Hareketi'ne yakınlığıyla bilinen Özel Toros Eğitim Kurumlarına ilişkin olduğunun öğrenilmesiyle Başkan Türel, gülmeye başladı ve “Anlaşılan talimat uzaklardan gelmiş" dedi. CHP grubundan bu sözler üzerine itirazlar yüksek sesle ifade edilmeye başlandı. Muratpaşa Belediye Başkanı Uysal, “Siyasi şov haline getirmeyelim. Meclis başkanlığı yapmıyor, AKP'nin il başkanı gibi davranıyorsunuz ama Antalya kaybeder" dedi. Türel, söz isteyen Konyaaltı Belediye Başkanı Böcek'e “Başkanım siz de Pensilvanya'dan mesaj verebilirsiniz. Buyrun" diye seslendi. Bu çıkışa Başkan Böcek, “Meclisi size yakışan bir şekilde idare edin. Bu konular size yakışmaz" dedi. Tartışma CHP'li meclis üyeleri ve Başkan Türel arasında söz almaya da gerek duymadan “Ne istediler de vermedik diyen biz değiliz", “2006'da siz vermiştiniz burayı, ne değişti?" sataşmalarıyla devam etti. Başkan Türel, “Yaptıklarınızı her yerde söyleyeceğim. Pensilvanya'nın Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'ni, nasıl uzaktan idare ettiğini söyleyeceğim. CHP grubu haliniz içler acısı" diye konuştu.

Tartışmanın tansiyonu Menderes Türel'in CHP grubunun gizli oylama talebini oya sunmasıyla düşmeye başlarken açık oylama sonucunda CHP'nin önergesinin gizli oya sunulması 52'ye karşı 44 oyla reddedildi. Ardından yapılan oylamada CHP'nin konunun gündemden çekilmesine ilişkin önergesi de reddedildi. Önerge tartışmalarının ardından meclis gündemi 164 maddeden oluşurken, daha gündem maddelerine geçilmeden meclise öğle arası verildi. 

Son Güncelleme: 08.08.2014 17:09
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.