Sağlıklı Kentler Birliği çevreci 40 tesisi ödüllendirdi

Sanayi tesislerinin çevre yönetimi konusunda duyarlılığını artırmak amacıyla iki yılda bir düzenlenen ve bu sene toplamda 40 tesisin ödüllendirildiği Sağlıklı Kentler Birliği 3. Çevreci Tesis Ödülleri’nde konuşan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Sağlıklı Kentler Birliği’nin asıl hedefi, sağlıklı kentleşmeyi ve halkın sağlığını korumanın da ötesinde, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilirliğe ulaşmaktır” dedi.

11 Kasım 2017 Cumartesi 17:31
Sağlıklı Kentler Birliği çevreci 40 tesisi ödüllendirdi

İstanbul Four Seasons Hotel’de düzenlenen ödül törenine, geçtiğimiz hafta Birlik Başkanı olarak seçilen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in yanı sıra, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ile Sağlıklı Kentler Birliği Üye Belediye Başkanları ve firma temsilcileri katıldı. Düzenlediği eğitim ve konferanslarla üye belediyeleri arasında işbirliği ve deneyim alışverişini sağlayan Sağlıklı Kentler Birliği’nin, sanayi tesislerinin çevre yönetimi konusunda duyarlılığını artırmak amacıyla iki yılda bir düzenlediği Sağlıklı Kentler Birliği Çevreci Tesis Ödül Töreni’nde bu sene 11 üye belediyeden, toplamda 40 tesis çevreye duyarlılıklarından dolayı ödüllendirildi.

EMEĞİ GEÇEN BAŞKANLARA TEŞEKKÜR

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel; “Geçen hafta Birlik Başkanlığı görevini arkadaşlarımız şahsıma emanet ettiler. Birkaç gün sonra da çiçeği burnunda bir Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı olarak Çevre Ödülü gibi çok özel bir törenle karşınızda olmaktan mutluluk duyduğumu ifade ediyorum. Çevreci Tesis Ödülü’nü başlatan, başta Sayın Hikmet Şahin ve Recep Altepe başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Sayın Şahin Sağlıklı Kentler Birliği’nin kuruluşunda Sayın Altepe de bu ödül organizasyonunun başlatılmasında ve birliğimizin bugünlere gelmesinde çok büyük katkıda bulundular. Çok değerli iki belediye başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize, bütün arkadaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

ÇEVRE SORUMLULUĞUNU ARTTIRACAĞIZ

Başkan Türel, Sağlıklı Kentler Birliği’nin hedeflerini şu sözlerle açıkladı; “Hedefimiz, sağlıklı kentleşmeyle halkın sağlığını korumanın ötesinde sosyal ve çevresel açıdan kapsayıcılığı ve sürdürülebilirliği başarmaktır. Çevreci tesis ödülü hem sağlık hem de sürdürebilirliği açısından çok güzel bir şekilde örtüşmektedir. Ödül almaya hak kazanan tesislerimizin çoğu İstanbul, Bursa, Gebze, Bilecik, İzmir ve Denizli gibi sanayimizin en yoğun olduğu bölge ve illerimizde olması ayrı bir mutluluktur. Ağır sanayinin yoğun olduğu bölgelerde çevreyi koruma sorumluluğu çok daha fazla olmalıdır. Bu tesislerimizin örnek olmasını ve bu yarışmamızın coğrafi kapsamının giderek genişlemesini temenni ediyorum. Bunun içinde encümen ve birlik üyelerimizle gayret göstereceğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum.”

SANAYİ DENİZ VE AKARSULARI KİRLETMEMELİ

Özellikle ağır sanayinin yoğun olduğu bölgelerde akarsu ve denizlerin üzerinde ciddi bir baskı olduğunun altını çizen Türel, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu Antalya’dan da örnekler verdi. Türel, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mızın verilerine göre ülkemizde İstanbul Sakarya, Kocaeli, Yalova, Düzce’de 38 organize sanayi bölgesinde 27 bin fabrika bulunuyor. Buna Bursa ve Tekirdağ’ı da ilave edersek sanayi sektörümüzün yüzde 80’i neredeyse bu bölgede bulunuyor. Bu yoğunluğun meydana getirdiği çevresel yükü hepimiz tahmin edebiliriz. Son verilere göre ülkemizde 2 bin 217 faal organize

sanayi bölgesi var. Atık su arıtma tesisimiz ise sadece 91’dir. Bu sebeple akarsularımız ve denizlerimiz üzerinde ciddi bir baskı oluşmaktadır. Ben birliğimiz genel kurulunda Antalya’dan kendi şehrimden bir örnek vermiştim. Antalya’da 2004’te 1 tane arıtma tesisimiz vardı. Şuanda 30 arıtma tesisimiz var denizimizi kirletecek bir damla suyu arıtmadan denize vermiyoruz” şeklinde konuştu.

ÇEVREYİ KORUMAK BİR VAZİFEDİR

Temiz doğanın bir emanet olduğunu hatırlatan Türel, herkesin üzerine düşen sorumluğu yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak; “Ülkemiz olarak bütün şehrimizde benzeri güzel gelişmelerin olduğunu ifade etmek isterim. Hep birlikte belediyeler ve sanayiciler olarak bu meseleyi ne pahasına olursa olsun çözmemiz gerekiyor. Çevrenin korunması bir lütuf değildir. Yaratana karşı, tabiata, kainata karşı, milletimize karşı büyük bir sorumluluk ve vazifedir. Doğa bize hem Allah’ın hem de gelecek nesillerin emanetidir. Bu emaneti korumanın mahiyeti ne olursa olsun gereğini yapmalıyız. Artık dünya genelinde insanlar çevreci ürünleri tercih ediyorlar. Çevre dostu ürün üretimi bir işletmenin başarısının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Biz de Türkiye olarak bu hususta çok iyi yerlere geldik ama çok daha büyük hedefleri mutlaka kendimiz için başarılacak nokta olarak görmeliyiz” ifadelerini kullandı.

ATAMIZI SAYGIYLA ANDIK

Siyasi yaşamında ve öncesinde her zaman Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çağdaş medeniyet vurgusunu hayatında temel aldığını ifade eden Menderes Türel, şöyle konuştu; “Dün 10 Kasım’da bize muasır medeniyet hedefini gösteren atamızı hep birlikte saygıyla andık. Bazıları Atatürk’e ilgimizin yeni olduğunu söylüyorlar ancak benim geçmişteki bütün konuşmalarıma bakıldığında 2004 yılından bu yana bizim konuşma ve etkinliklerimizi bir gözden geçirmelerini istirham ederim. Ben her zaman Türkiye için çağdaş uygarlık hedefini, Antalya için ise Atatürk’ün “Antalya Dünyanın en güzel yeridir” sözünü ve hedefini hatırlatarak çalıştığımızı hep söyledim, söylüyorum. Bunu siyasi yaşamımdan önce de söylüyordum, şimdi de söylüyorum”

SU KAYNAKLARIMIZI KORUMAK ZORUNDAYIZ

“Sağlıklı, sürdürülebilir, kapsayıcı şehirleşmek bugün çağdaş uygarlık hedefidir” diyen Başkan Türel, şöyle devam etti, “ Avrupa şehirlerinde tuvalet bile yokken Osmanlı orduları dağ başlarında inşa ederler ve kurarlardı. Günde 5 vakit abdest almakla temizliği farz kılan bir dinin mensupları, akarsularını da suyunu da çevresini de temiz tutmak zorundadır. Benim şehrimin dünyanın en temiz şehirleri arasında olması, ülkemizin, dünyanın en temiz ülkeleri arasında olması inancımızın da bir gereğidir ve bir Türk olarak çağdaş, uygarlık hedefimizin de gereğidir. Bizler günü kurtarma peşinde olamayız, bizler küçük hedefler peşinde koşmamalıyız. Yol uzun, zaman kısa. Kendimize yüksek hedefler koymamız ve çıtayı mutlaka yükseltmemiz gerekiyor ve hep birlikte hızlı koşacağız”

ÖDÜL KAZANAN FİRMALARI KUTLUYORUM

Ödül kazanan firmalara teşekkür eden Türel, sözlerini şöyle noktaladı; “Bu ödüller de işte bunu başaracağımızın en güzel göstergesidir. Bütün birlik üyelerimizi mesai arkadaşlarımızı, paydaşlarımızı, özel sektör mensuplarımızı, hep birlikte yeni hedefler koymaya davet ediyorum. Sağlıklı Kentler Birliği olarak hep böyle güzel işlere de imza atmak en büyük görevimizdir. Ben bir kez daha ödül kazanan firmaları gönülden kutluyorum. Bu fevkalade önemli çalışmayı diğer firmalara örnek olması açısından önemsiyorum ve bu ödüle layık görülen tüm firma temsilcilerine takdirlerimi iletiyorum. Bu ödül törenine katkı koyan herkesi bütün kalbimle ve teşekkürlerimle selamlıyorum”

BİRLİK ÖNEMLİ MİSYON ÜSTLENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal ise, “Sağlıklı Kentler Birliği’nin ne kadar önemli bir misyon üstlendiğini görebilmemiz adına, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan ve 3 imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’un geçmişine bakmamızın yeterli olduğunu düşünüyorum. 80’li yıllarda, gazetelerin gaz maskeleri dağıttığı, temiz hava almakta zorlandığımız, dünyanın en güzel koylarından birisi olan ve “Altın Boynuz” olarak anılan Haliç’in, düne kadar toprakla doldurulup, meydan yapılmasının planlandığı dönemleri geride bıraktık. Özellikle, 1994’ten sonra göreve gelen o dönemin belediye başkanı, şimdinin Cumhurbaşkanı olan Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde sağlıklı kentleşme adına neler yapılabilir, bunun en güzel örneklerini İstanbul’da yaşamaya başladık. Faaliyet gösterdikleri şehre duyarlı ve çevreye karşı sorumluluk gösteren tüm şirketlere bir kez daha teşekkür eder, başarılarının devamını temenni ederim.” şeklinde konuştu.

İŞTE ÖDÜL KAZANAN FİRMALAR

Buna göre; İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren, İstaç, Mesan Metal Alüminyum, Makasan Makina, Dekor Ca, İstanbul Gümüş Rafinerisi, Bursa Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Laspar Angst ve Pfister, Tat Gıda, Pres Metal Otomotiv, Elring Klinker Otomotiv, May Fren Sistemleri, Denizli Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Menderes Tekstil, Atom Kablo, Denizli Cimento, İlmor Kimya, Age Doğalgaz Elektrik Üretim, Hatay Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Aygaz, Petrol Ofisi, Hateks, Koruma Klor Alkali, İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Milkon Süt, Japar Plastik, DB Tarım Enerji, Abalıoğlu, Bilecik Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Porland Porselen, Türk Ytong, Marmara Kağıt ve Ambalaj, Gebze Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Hidropar, Şallılar Kağıt, KBS Kalıp Bağlama, Cantaş Sogutma Sistemleri, Kırşehir Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Çemaş Döküm Sanayi, Malkara Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Saros Hazır Beton ve Nurdan Gıda, Mezitli Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Aldo Grup Opat Otomotiv ve Gürsoy Grup Otomotiv, Nilüfer Belediyesi sınırları içinde faaliyet gösteren Merkezman Mercedes, Gordes Tarım, Tomurcuk Otogaz firmaları, çevreye duyarlı faaliyetleri nedeni ile bu sene ödüle layık görüldü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.