Menderes Türel: Projeler için gözüm kapalı istifa mektubumu yazarım

ANTALYA'da Boğaçay, Konyaaltı sahil, kruvaziyer liman gibi projeleri eleştiren muhalefeti koltuk hesabı yapmakla suçlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Alaaddin'in lambası gibi bir ilahi güç gelse, 'Dile benden ne diliyorsun' dese, Antalya'ya şu yapacağım projelerden başka hiç bir şey istemem. Karşılığında da 'Beyaz bir kağıda istifanı ver' deseler, gözüm kapalı o istifa mektubumu yazar çıkarım" dedi.

27 Şubat 2018 Salı 14:55
Menderes Türel: Projeler için gözüm kapalı istifa mektubumu yazarım

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) Şubat ayı meclis toplantısının konuğu oldu. ATSO Başkanı Davut Çetin'in ülke ve kent ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu toplantıda Menderes Türel ise Büyükşehir Belediyesi'nin mega projelerini anlatarak, eleştirilere yanıt verdi. Türel'in konuşması öncesinde Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin tarafından Boğaçayı, Konyaaltı Sahil, Lara Kruvaziyer Liman, Tünektepe gibi 'Değer Katan Projeler' başlığı altında sunum yapıldı.

BÜYÜKŞEHİR BÜTÇESİNİN YÜZDE 57'Sİ YATIRIM

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin 2018 yılı bütçesinin 3.2 milyar lira ve bunun 1 milyar 847 milyon lirasının yatırım miktarı olduğunu belirten Menderes Türel, “Bütçeye göre yatırım oranı yüzde 57. Burada siyasi konuşma yapılmaması gerektiğini en iyi bilenlerdenim, onun için birilerini eleştirmek için değil mukayese açısından 2013'te Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin toplam yatırım miktarı, o zaman 5 ilçe itibariyle hizmet verilmekteydi, 23 milyon TL idi. Bugün 2 milyara yaklaşan rakamı konuşuyoruz. Yüzde 20 civarındayken yüzde 60'lara Kaş'tan Gazipaşa'ya, Elmalı'dan Akseki'ye hayatın her noktasında var" dedi.

MUHALEFETE TEPKİ

Siyasetin kısır çekişmelerden kurtulmasını ve projelerin yarışmasını hayal ettiğini dile getiren Türel, “Ama maalesef bunu göremedim. Keşke muhalefet benimle proje yarıştırmakla ilgili bir gayret gösterse, sadece yaptıkları, bizim yaptıklarımızı itibarsızlaştırmaya yönelik yalan dolan bilgilerle ortalığı karıştırmak. Hepinizin bildiği istemezük zihniyeti. Siz Antalya'ya nasıl perspektif koyacaksınız? Ben uğraşıyorum kruvaziyer, yat limanları, kent merkezinde cazibe merkezleri, tarımsal alanların sulanması, haller, soğuk hava depoları, mezbahalar bir sürü şeyle uğraşıyorum, hepsi proje. Sizin projeniz ne" diye sordu.

KRUVAZİYER LİMANA BARCELONA ÖRNEĞİ

Seçimin yaklaştığı ve elbette her siyasi partinin temsilcisinin proje taahhütlerinde bulunacağından bahseden Türel, “Onları koyun ortaya. Ama siz bırakın kruvaziyer liman sahillere yapılmazmış, nereye yapacağız, Korkuteli'ne mi? Dağın başına liman yapılmaz. Kent merkezine yapılmazmış. Barcelona'nın en büyük caddesi La Rambla'nın bitiminde deniz başlar ve 7 tane kruvaziyer liman vardır. Biz bir tanesini yapacağız diye uğraşıyoruz. 'Aman ha yapma sahilleri kapatıyorsun' diyorlar. Biz zengin turist gelsin diyoruz, neyle getireceğiz? Bunlar limanlarda gemilerle, yatlarıyla geziyorlar. Bu limanları yapmazsak zengin turisti daha çok bekleriz. Ama işte vizyon fukaralığı diyorum" dedi.

KONYAALTI YEŞİL PROJE

Antalya'yı daha yeşil, daha çevreci, daha katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışla yönettiklerini dile getiren Türel, “Konyaaltı sahil projesinde geçmişe göre bizim projede beton alan yüzde 30 azaltılmıştır. 5 bin 504 tane de yeni ağaç dikiyoruz. Bittiğinde görecekler. Bunun bir yeşil proje olmadığını iddia etmek enteresan. 'Yat limanıyla Konyaaltı sahilini halka kapatıyorsunuz' diyorlar. O bölgede kamu kurumlarına ait sosyal tesis ve lojman alanları oluşturulmuş ve hiç kimse zaten girememiş. Ben 20 senedir bu alanı görmedim. Burayı halka kapatmıyoruz, burası bir yaşam alanı haline geliyor. Bunun örnekleri Çeşme, Yalıkavak'ta var. Anlatılanlar ama o kadar enteresan ki maalesef hepsi halkı yanlış bilgilerle kafasını karıştırmaktan başka bir şey değil. Hakikaten bazen üzülüyorum" diye konuştu.

MİNİCİTY'DE AVM YOK

Bir siyasi parti başkanının Minicity alanında yap-işlet-devret modeliyle yapılacak projeyi eleştirdiğini belirten Menderes Türel, “Diyor ki 'Menderes Türel Minicity'i niye yıktı. Minicity nasıl yap-işlet-devret formülüyle özel sektöre kullandırılmış.' Orada bir akvaryum var ve benden önceki dönemde yapıldı. Nasıl yapıldı, yap-işlet-devretle yapıldı. Bu işleri sizden öğrendim diyorum, işlerine gelmiyor. Minicity'nin olduğu alana siz bir akvaryum yapıyorsunuz, yap-işlet-devretle, iyi de yapmışlar, karşı değilim onlar gibi, Antalya'ya önemli bir cazibe tesisi kazandırmışlar. Onu yap-işlet-devretle yapıyorsunuz, ben de orada yine yap-işlet-devretle bir yaşam alanı oluşturuyorum" dedi. Burada bir AVM olmayacağını da belirten Türel, bugün günlük kullanan kişi sayısı 20-50'yken, proje bitiminde bu yaşam alanında günlük kullanım sayısının 20-50 binlere yükseleceğini dile getirdi.

GÖZÜM KAPALI İSTİFA MEKTUBUMU YAZAR ÇIKARIM

Antalya'da iyi şeyler yapılmasını istediğini ifade eden Türel, “Ama birileri işi gücü bırakmış, 'Biz bunları nasıl yaptırmayız.' Açık söylüyorum, hesap koltuk hesabı, bu kadar net söylüyorum. Menderes Türel bunları yaparsa bir daha kazanır, sıra bize gelmez. Her yerde de söylüyorum, Alaaddin'in lambası gibi bir ilahi güç gelse, 'Dile benden ne diliyorsun' dese, Antalya'ya şu yapacağım projelerden başka hiç bir şey istemem. Karşılığında da 'Beyaz bir kağıda istifanı ver, biz bunları Antalya'ya himmet buyuruyoruz' deseler, gözüm kapalı o istifa mektubumu yazar çıkarım. Yeter ki biz Antalya'yı düşünelim. Antalya Antalya olsun. Dolayısıyla buradaki bu anlaşılmaz zihniyet inşallah değişir, inşallah Antalya'da kendileri de projeleriyle ortaya çıkar diye bunları ifade ediyorum" dedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SIRADA ÇALKAYA VAR

Kepez Santral Mahallesi'ndeki 1300 dönüm alandaki kentsel dönüşüm projesinin Türkiye'deki en büyük proje olduğunu da anlatan Türel, sırada Çalkaya'nın olduğunu söyledi. Türel, “Çalkaya 10 misli. Kepez Santral 1300 dönümdü, 13 bin dönüm Çalkaya. Güzelyurt ve Altıntaş mahallelerinin büyük bölümü ve Türkiye'de yine bir ilki gerçekleştiriyoruz. Kendi rekorumuzu kendimiz kırıyoruz. Maliye Bakanlığı atıl durumdaki 600 milyonluk varlığını fiili hale dönüştürecek, Aksu Belediyesi 600 milyonluk borçtan kurtuluyor, vatandaş da işgalci olarak gözüktüğü öz yurdunda tapularına kavuşuyor. Maliye Bakanlığı ile protokol imzaladık. Çalkaya'da muhteşem bir dönüşüm başlıyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.