Mecliste Karadenizli gerginliği

Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde Karadenizliler tartışması çıktı. CHP'li meclis üyesi Recep Tokgöz, belediyenin şirketi aracılığıyla yerlerini çoğunlukla Karadenizlilere kiraya verdiğini iddia etti. Başkan Menderes Türel ise meclis üyesini sert bir dille eleştirerek, "Karadenizlilere ayıp ettiniz" dedi.

13 Mayıs 2017 Cumartesi 10:52
Mecliste Karadenizli gerginliği
Antalya Büyükşehir Belediyesi Mayıs ayının devam meclisi 34 gündem maddesiyle, Menderes Türel başkanlığında yapıldı. Devam meclisine Ak Parti Antalya milletvekilleri Mustafa Köse ile Sena Nur Çelik de ziyaretçi olarak katıldı. İki vekil meclis sıralarındaki Ak Parti grubunda koltuklarında oturdu. 2016 kesin bütçe hesabının tartışıldığı mecliste CHP grubu adına konuşan Songül Başkaya, sadece gidere bakarak bir bütçenin başarılı ilan edilmesinin doğru olmadığını söyledi. Büyükşehir'in 2016 yılında tahsilatının 39 milyon lira olarak gerçekleştiğini dile getiren Başkaya, bunun bütçenin yüzde 36'sını oluşturduğunu aktardı. Başkaya, "Sermaye gelirleri kaleminde tahmini bütçe neden gerçekleşmedi" diye sordu.

HEDEFİMİZİ TUTTURAMADIK
Başkaya'nın bu sorusu üzerine Başkan Menderes Türel, seçildiği günden bu yana taslak bütçelerinin yüzde 90 oranında gerçekleşecek bütçeler haline getirecekleri sözler söylediklerini kaydetti. Laf olsun diye bütçe yazmayacaklarını belirten Türel, şöyle konuştu: "Bizden önceki dönem ile mukayese etmek adına bazı bilgileri karşılaştırmalı vermek gerekiyor. Bizden önce 2013 senesinde gider bütçesi 650 milyon lira, gerçekleşme miktarı 423 milyon lira, yani gider bütçesi yüzde 65 gerçekleşmiş. Geçmiş dönemlerde taslak bütçenin gerçekleşme oranına bakmadan hazırlanıyor. Biz yüzde 90 oranında gerçekleşen taslak bütçeler yaptık. Bu sene hedefimizi tutturamadık. Gelir bütçemizin yüzde 87'si gerçekleşti. Önceki yıllarla karşılaştırdığımızda taslak bütçemizin reel olduğu net ortaya çıkıyor. Bu yıl gelir yüzde 87 oranında, gider yüzde 91 gerçekleşti."



BİR KAVŞAK BİLE YAPAMADILAR
Belediyenin mali yapısı hakkında bilgi veren Menderes Türel, 30 Mart 2014 tarihinde Büyükşehir'in borcunun 1 milyar 275 milyon lira olduğunu hatırlattı. Türel, bugünkü borç miktarının ise 1 milyar 128 milyon liraya düştüğünü kaydetti. Türel, "Hizmetlerimize devam ederken borç ödeyen bir belediye olduk. 435 milyon lira ödeme yaptık. Her konuşmalarında borcu diline dolayanlar aslında borç ödemediler. Borç yeni ödenmeye başlandı. Önceki belediye başkanlığı dönemimde 5 yılda 1 milyar liralık yatırım yapıyorken, şu anda bir yılda 1 milyar yatırım yapabilir hale geldik. Önceki dönem bir kavşak bile yapamadılar, rakamlar bunu çok iyi izah ediyor. Yatırım miktarını yüzde 50'lere çekemezseniz kavşak bile yapamazsınız" dedi.

KARADENİZLİ TARTIŞMASI
Gündem maddeleri dışında söz alan CHP'li meclis üyesi Recep Tokgöz, belediye şirketi olan Ekdağ'ın son dönem büfeleri Karadenizlilere kiraladığını savundu. Ekdağ Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Tamyürek'in Karadenizli olmasından dolayı bu kiralamanın yapıldığını ileri süren Tokgöz, "Tamyürek, belediyenin yerlerini Karadenizlilere vererek büyük bir hizmeti yerine getiriyor. Antalyalılar bu kiralamadan yeteri kadar yararlanamıyor. Antalya'nın en güzel parklarında yine Karadenizlilerin yöresel ürünler adı altında perakende alışverişini görüyorum. Bu ürünlerin Karadenizlilerle bir alakası yok. Belediyemizin Antalyalı esnafı korumasını istiyorum" diye konuştu.



TÜREL SERT ÇIKTI
Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Recep Tokgöz'ün sözleri sert dille eleştirdi. Türel, "Karadenizlileri Antalya'dan çıkarıp atalım mı istiyorsunuz? Hangi mantıkla bunları söyleyebiliyorsunuz? Etnik, yöresel ayrımcılık yapıyorsunuz. Antalyalı olmamız başkasına hakaret etme hakkını vermez. Çok yanlış yapıyorsunuz. Bütün tahsisleri bir dahaki meclise getireceğim, mahcup olacaksınız. Bir şeyi iyice öğrenmeden konuşmayın. Karadenizlilere büyük ayıp ettiniz" dedi. Meclis diğer gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona erdi. 

Son Güncelleme: 13.05.2017 10:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.