Engelsiz Şehir, Engelsiz Evler

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde müjdesini verdiği ’Engelsiz Evler Projesi’ hayata geçti

05 Mayıs 2015 Salı 22:35
Engelsiz Şehir, Engelsiz Evler

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde müjdesini verdiği 'Engelsiz Evler Projesi' hayata geçti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, 'Engelsiz Evler Projesi' ile engelli vatandaşların evlerinde hayatı kolaylaştıracak düzenlemeler yapıyor. Proje kapsamında, evinde sorun yaşayan engelli bir kişinin başvurusu üzerine Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı uzmanlarının önce evde inceleme ve tespit yaptığı, sonra da çözümler üretilerek evdeki engellerin ortadan kaldırıldığı kaydedildi.

EVDEKİ ENGELLER KALDIRILIYOR

Projenin amacının, engelli vatandaşların evlerinde rahat hareket edebilmelerini sağlamak olduğu vurgulanırken, öncelikle bina girişlerine engelli rampaları yapıldığı, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda mutfak tezgahlarının, lavaboların, elektrik anahtarlarının yüksekliklerinin de ayarlandığı ifade edildi. Gerekli yerlere fotoselli aydınlatma sistemi kurulduğu da aktarılırken, banyo, tuvalet ve lavabonun, engelli bireyin rahat kullanabileceği şekle getirildiği bildirildi.

YATALAK HASTA UNUTULMADI

Yatalak durumdaki hastaların ise bir odaya mahkum olmaktan kurtarılarak, evlerin kapılarının genişletildiği ve böylelikle hastanın bir odadan diğerine yatağıyla birlikte rahatlıkla geçebilmesinin sağlandığı belirtildi. Bu hastaların evlerinin balkonlarına sürgülü kapı sistemi yapılarak, balkona giriş çıkışlarının da kolaylaştırıldığı açıklandı. Proje kapsamında ayrıca, engelli bireyin evinin akan çatısının tamir edildiği, evin boyandığı, kapı ve pencerelerin değiştirildiği ve ihtiyaç varsa eve parke döşenerek, eşya yardımında bulunulduğu da ifade edildi.

BALKONA ÇIKAMIYORDU

Engelli vatandaşlar ise projeden oldukça memnun. Evlerindeki engellerin ortadan kaldırılmasından büyük mutluluk duyan engelliler, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'e teşekkür etti. Balbey Mahallesi'ndeki evinde yatağa bağlı yaşayan Barbaros Hayrettin Ortakalaycı, yapılan sürgülü kapı sistemiyle artık balkona yatağıyla rahatça girip çıkabildiğini söyledi. Mutluluğunu dile getiren Ortakalaycı, "Engelsiz Taksi'ye kaydımız vardı. Bize oradan ulaştılar. Size nasıl yardımcı olabiliriz diye sordular. Balkona giriş çıkışımı sağlarsanız beni bu odaya mahkum olmaktan kurtarırsınız dedim. Evimin kapılarını yatağın geçebileceği şekilde genişlettiler. Balkon kapısını tamamen değiştirip sürgülü sisteme dönüştürdüler. Artık balkona çıkıp, dışarıyı izleyebiliyorum. Başkan Türel'e ne kadar teşekkür etsem az" dedi.

"ÖZGÜRLEŞTİM"

Engelli Tufan Yılmaz ve annesi ise yüksek basamaklar nedeniyle apartmana girip çıkarken büyük zorluk yaşıyordu. Engelsiz Evler Projesi'ne başvuran Yılmaz'ın sorunu da kısa sürede giderildi. Apartman girişine portatif bir rampa yapıldı. Apartman girişlerinin engelliler düşünülmeden yapılmasından yakınan Tufan Yılmaz, "Büyükşehir Belediyesi talebime çok kısa zamanda cevap verdi. Yapılan rampa sayesinde özgürleştim. Daha önce apartmana giriş çıkışta mutlaka birisinden yardım almam gerekiyordu. Bu nedenle istediğimde dışarı çıkamıyor, eve kapanıyordum. Artık tek başıma rahatça evine girip çıkabiliyorum. Hayat benim için daha güzel. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun" diye konuştu.

EVİ TAMAMEN YENİLENDİ

Gebiz Mahallesi'nde yaşayan engelli Alpaslan Kocaoğlu'nun sağlıksız koşullardaki müstakil evi de baştan sona yenilendi. Mutfak, banyo ve tuvalet Kocaoğlu'nun rahat kullanabileceği şekilde düzenlendi. Evin akan çatısı onarılırken, su alan pencereler ve kötü durumdaki kapılar değiştirildi. Beton olan zemin parkeyle kaplanırken, duvarları rutubetten sararan evin içi ve dışı boyandı. Alpaslan Kocaoğlu, zor bir kış mevsimi geçirdiğini belirterek, "Evimi yaşanabilir hale getiren Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür ediyorum. Artık kış ayları korkulu rüyam olmayacak" dedi. 

Son Güncelleme: 05.05.2015 23:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.