Cumhur İttifakı’nda neler oluyor?

Antalya Kadastro Müdürlüğü’nün, Aksu’nun Boztepe ve Cumhuriyet mahalleriyle ilgili Aksu Belediyesi’nden talep ettiği bilirkişiler, Cumhur İttifakının bileşenleri AK Parti ile MHP’yi karşı karşıya getirdi. AK Parti sunduğu listeye karşı, MHP farklı bir liste sunarken, yapılan oylamada AK Parti listesine DSP grubu destek verdi.  MHP listesini de, İYİ Parti ve CHP grubu destekledi. Ortaya çıkan bu tablo akıllara -Cumhur ittifakında neler oluyor? sorusunu getirdi.

10 Şubat 2020 Pazartesi 10:59
Cumhur İttifakı’nda neler oluyor?

Çatlak mı var?

Aksu Belediye Meclisi’nin Ocak ayı oturumu kamuoyunda çok konuşulacak bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Cumhur İttifakının bileşenleri AK Parti ve MHP, Antalya Kadastro Müdürlüğü’nün Boztepe ve Cumhuriyet mahalleriyle ilgili talep ettiği bilirkişilerle ilgili iki ayrı liste sundu. Mecliste şok etkisine neden olan AK Parti ve MHP’nin attığı bu adımlar, kulisleri de oldukça hareketlendirdi. Yaşanan görüş ayrılığı, Cumhur İttifakı’nda “Çatlak mı var?” sorusunu beraberinde getirmeye neden oldu. 

Farklı isimler önerdiler

Mecliste, Cumhuriyet Mahallesi’nde daha önce bilirkişi olarak seçilen üç kişinin yerine yeni bilirkişiler seçildi. İlgili gündem maddesinde AK Parti Grubu Meheettin Polat, Murat Metin ve Elif Siper isimlerini önerdi. İttifak ortağı MHP ise Hüsnü Çoşgun, Murat Metin ve Elif Siper isimlerini önererek farklı görüş bildirdi. İYİ Parti ve CHP Grubu MHP’nin önerdiği isimleri desteklerken, DSP’nin desteğini alan AK Parti’nin önerdiği isimler oy çokluğuyla kabul edildi. Aynı tablo Boztepe mahallesiyle yapılan bilirkişi oylamasına da yansıdı. 

16 gündemli meclis

Aksu Belediyesi Şubat Ayı Olağan Meclisi, Belediye Başkanı Halil Şahin Başkanlığı’nda yapıldı. 16 madenin görüşüldüğü meclis toplantısında Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP)bazı gündem maddelerinde ittifak ortağı AK Parti yerine, Millet İttifakı ortağı İYİ Parti ile aynı görüşte birleşmesi dikkat çekti. Cumhuriyet ve Boztepe mahallelerinde bilirkişi seçilmesine yönelik gündem maddelerinde MHP Grubu, İYİ Parti grubunun belirlediği isimlerin kabulü yönünde oy kullanırken, AK Parti’nin önerdiği isimler Demokratik Sol Parti’nin (DSP)destek vermesiyle oy çokluğu ile kabul edildi. Gündem maddelerinde yaşanan görüş ayrılıkları, Cumhur İttifakı’nda çatlak olduğu şeklinde yorumlandı.

Sabıka kaydı çıkartın

Bilirkişi seçiminin daha özenli yapılması gerektiğine değinen CHP Grup Sözcüsü Selahattin Öz, “Bilirkişi seçiminde yazıda şöyle der; ‘Nüfus cüzdanı fotokopisi ve sabıka kaydının gönderilmesi gerekir.’ Bilirkişi seçilirken, bilirkişi olacak arkadaşlar e-devlet üzerinden sabıka kaydı çıkartıp muhtara göstersin. Burada önerge arkadaşlarımız ve muhtarlarımız da sabıka kaydına baktıktan sonra önersin” dedi. Selahattin Öz’ün söylediğine katılan Başkan Halil Şahin ise, “Bu söz doğruydu. ‘Bu iki kez meclise gelmesin’ diyor Selahattin Öz. ‘Bunun başında sabıka kaydını alın, bize sonra getirin. Biz de böyle dönüp durmayalım’ diyor. Doğru söylüyor, bir daha öyle yapalım” dedi.

İyi parti ve mhp’den ortak isimler

Boztepe Mahallesi’nde 6 kişinin bilirkişi olarak seçilmesi ile ilgili gündem maddesinde ise AK Parti Grup Sözcüsü Yaşar Sözen mahalle muhtarıyla istişare yaptıklarını belirterek İbrahim Tunç, Feyzullah Turgut, Necip Yılmaz, Hasan Ay, Muharrem Ataman ve Mustafa Balcı isimlerini verdi. İYİ Parti Grup Sözcüsü Ramazan Özen ise, muhtarla görüşmelerinde farklı isimler söylendiğini belirterek, “Biz muhtarla görüştüğümüzde bize de 6 isim verdi. Yaşar Sözen’e de aynı isimleri verdiğini söylemişti ama şu anda değişiklikler görüyoruz. O yüzden biz isim önermeyeceğiz” dedi. MHP Grup Sözcüsü Ali Alpay Bilge de isimlerin AK Parti grubuyla farklı olduğunu belirterek, “Bizim isimler de değişik ama söyleyeceğiz. Bizim önerimiz İbrahim Tunç, Şükrü Aksoy, Yılmaz Balcı, Hasan Ay, Ümit Balcı ve Yusuf Akasya” şeklinde konuştu. İYİ Parti Grup Sözcüsü Ramazan Özen de kendi grubuna aynı isimlerin verildiğini ve MHP’nin verdiği isimleri onayladıklarını ifade etti. İYİ Parti, MHP ve CHP aynı isimleri desteklerken, AK Parti’nin verdiği isimler DSP’nin desteğiyle oy çokluğuyla kabul edildi.

Aksu Meclisinde farklı algılara neden olan bilirkişi oylamasıyla ilgili MHP İlçe Başkanı Ahmet Bulut ile DSP grup sözcüsü Mustafa Poyraz açıklmalar da bulundu:

MHP İlçe Başkanı Ahmet Bulut 
Kimseyle ters düştüğümüz bir durum yok. MHP olarak kendimize göre izlediğimiz bir yol var. Bu yolda milletimizin sesini dinleriz. Bilirkişilerle ilgili muhtarları aradık. Kimleri önerecekleriyle ilgili isimleri istedik. Bu isimleri o bölgede vatandaşın lehine karar verecek kanaat önderleriyle teyit ettirdik. Verilen isimlerin uygun olacağı kanısı ortaya çıktı. MHP olarak bu isimleri sunduk. Oylamada da bu isimlere sadık kalma adına oy kullandık. AK Parti’nin kararına saygılıyız. 
Bizler ittifak ortağıyız ama Aksu Belediyesi’ni yöneten AK Parti. Ortak bir listenin çıkması için onların arayıp, bu anlamda bir adım atması gerekiyordu. Onlardan böyle bir adım atılmadığı için ihtiyaç duymadık. Hal böyle olunca, muhtarda bize sunduğu isimlerin aynısını AK Parti grubuna sunduğunu ifade ettiği için, bizde aynı isimlerin sunulacağını düşündük. Bizim açımızdan ittifakı zedeleyecek bir durum yok. Ama AK Parti’nin farklı isim sunması akıllara soru işareti getirmiyor değil.   

DSP Grup Sözcüsü Mustafa Poyraz
DSP grubu olarak sayımız az olduğu için isim önermedik. Bizi ne İYİ Parti, ne CHP, ne de MHP aradı. Hiçbir partiyle ön istişare yapmadık. Herkes muhtardan isim aldığını söyledi ama bizi arayan muhtarda olmadı. Listelerde zaten birkaç isim farklıydı. O maddelerin oylama tüzüğünde üç isim verilmesi gerekirken İYİ Parti grubu bir isim önerdi. Neden bir tek isim verdiklerini de anlamış değilim. Eğer verecekleri başka isim yoksa o zaman hiç isim önermesinler. Ancak MHP’nin de attığı adım yanlış. Bize gelince biz sadece kamu yararı gözeterek oy kullandık. Hiçbir hesap peşinde olmadık. Onların bir iletişim eksikliği var. bizimde hiçbir partiyle ne bir husumetimiz ve çıkar ilişkimiz var.

Son Güncelleme: 10.02.2020 11:24
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.