BAŞKAN ŞAHİN’LE ÇAPRAZ ATEŞ

Güney Haberci Aksu Gazetesi kentimize siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan yön veren isimlerle buluşma kahvaltılarını başlatıyor. İlk konuğumuz Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin oldu.

28 Kasım 2016 Pazartesi 11:10
  BAŞKAN ŞAHİN’LE ÇAPRAZ ATEŞ
Başkan Şahin, bütün sorularımıza dobra dobra yanıt verdi ve geçen 2.5 yıllık hizmet süresinin bilançosunu açıkladı. Önceki dönemlerde yaptıkları hatalarla Aksu’da gelişimin önünü kapatanların bugünlerde en fazla eleştiriyi yapanlar olduğunu belirten Şahin, “Onların hatalarını ben yapsaydım, beni ipe çekerlerdi. Ancak biz, işimize bakıyoruz. Kimseyle polemiğe girmiyoruz” dedi. Belediye Başkanı Halil Şahin’in, Başkan Yardımcısı Hakkı Çoşgun ile birlikte katıldığı “Çapraz Ateş” buluşmasından sayfamıza yansıyanlar şöyle…



2016 yılına girilirken kendinize belirlediğiniz hedeflerin yüzde kaçını gerçekleştirdiniz?
-Yüzde 75’ini gerçekleştirdik. Çünkü, vatandaşı mağdur etmeden, kırıp dökmeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Aksu’nun yüzde kaçında imar sorunu olduğuna ilişkin sorular zaman zaman gündeme geliyor. Tarım imarını da işin içinde sokarsak, yüzde yüzünde sorun olduğunu söyleyebiliriz. 130 bin dönüm alanda tarım imarı yapıyoruz. Bu sorunları, hiçbir vatandaşın hakkına zarar vermeden, sabırla ve dikkatle aşmaya gayret ediyoruz. Pınarlı ve Cihadiye bölgesindeki sorunu halka sorduk. “Ne istiyorsunuz?” dedik. Tapu istediklerini söylediler. Tapuyu verebilmek için imara sokmanız gerekiyor. O bölgede imara sokacağınız yer 4 bin dönüm. Yerleşim var, sıfırdan bir yer değil. Orada da çalışmalara başlamış olduk. Arkasından Atatürk Mahallesi geliyor, orada da çalışmalar olacak. Mandırlar’da 4 bin dönüme yakın yer girdi. Hacıaliler 760 dönüm. Ormanlık alanları çıkardığımızda, Aksu’nun yarıya yakın bölümünde planlama çalışması devam ediyor. Ancak planlamayı da her yere ev yapacağız diye yapmıyoruz. Her şeye rağmen Aksu’da bir dönüşüm olduğunu görüyoruz.

-2017’ye az bir süre kaldı. Önümüzdeki yıl için hedefleriniz nelerdir? Aksu’da nasıl bir süreç yaşanacak gelecek yılda?
-Park, Pazar, yol ve sokak gibi hizmetler hız kesmeden devam edecek. Biz en çok park çalışması yaptığımızı sanıyorduk, anketlerden çıkan sonuca göre, vatandaş daha çok park istiyor. Yeşil alanların artırılmasını Aksulular özellikle istiyor. Her mahalleye bir park sözü verdik ama vatandaş 2-3 tane park talebinde bulunuyor. Yol çalışmalarına da ağırlık vermemiz gerekiyor. Aksu’nun temelini atma açısından 2017’de çok daha net bir tablo çıkacak ortaya. Aksu’nun bütçesi 70 milyon, Döşemealtı’nın 270 milyon. Oysa bu ilçenin nüfusu 50 bin, bizimki ise 70 bin. Döşemealtı parayı nereden buluyor derseniz, arsa satıyor. Yani şehirleşmesini yıllar önce tamamlamış. Bizim durumumuz yeni emeklemeye çalışanlar gibi. Bununla birlikte, Aksu’daki potansiyelin herkes farkında.

-Ortaya çıkan ekonomik gelişim ne gibi yeni istihdam sahaları oluşturacak?
-Oto galericileri sitesindeki 800 dükkan ve orada istihdam edilecek insan sayısı, hastanede çalışacak olan 3 bin kişi, diğer yatırımlarda çalışacak binlerce vatandaşımızı göz önüne alırsak, Aksu’nun sosyal yapı olarak da önemli bir değişimin eşiğinde olduğu fark edebiliriz. Kent meydanı projesi tamamlandığında, Aksu, merkezinde dolaşılabilecek bir kent haline gelecek. Biz genel hatları ile şablonu oturtmaya çalışıyoruz. Macun kapalı pazarı da tamamlandığında, ilçe merkezinde önemli bir eksik de ortadan kaldırılacak. İlçe merkezindeki inşaat çalışmaları 2017 yılında daha da artacak. Herkesin beklentilerinin karşılanabildiği bir Aksu oluşturmaya çalışıyoruz. Mülkiyet ve imarla ilgili sıkıntılarımız ilk sıradaydı. Onları bitirdik. Amacımız Aksu’ya hizmet etmek ve bu konuda herkes üzerine düşeni yapacak. Buna muhalafet de dahil.



-Göreve geldiğiniz günden bu yana gerçekleştirilen yol çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
-Görevdeki ilk yılımızda 40 kilometre, ikinci yıl 100 kilometre yol çalışması gerçekleştirdik. Bu yılkileri de ilave edersek 200 kilometreyi buluyor. Bunlar sadece asfalt olarak. Bunun yanında stablize çalışmalarımız da 200-300 kilometre vardır. Aksu’daki yol çalışmaları gerçekten az değil. Karaöz’e, Yuırtpınar’a ve Kurşunlu’ya gidiyoruz, sanki bir ilçeye girmişiz gibi bir durum var. Yol çalışmalarında o kadar yoğun bir tempo ile çalışıyoruz ki, ekiplerdeki arkadaşlar “Yarın seçim mi var?” diye soruyorlar. “Bizde böyle bir alışkanlık yoktu, seçime doğru çalışırdık” diye yorum yapıyorlar.

-Seçimlerin üzerinden 2.5 yıl geçti, söz verdiğiniz 41 projenin kaçını gerçekleştirdiniz?
-Vatandaşa söz verdiğimiz 41 projenin yarısını geçmişizdir. Şu an santim santim hesap yapmıyorum ama, ben 41 projenin üzerine çıkacağımız kanaatindeyim. Ana hatlarıyla Aksu’nun imarının tamamlandığını, mülkiyetle ilgili sıkıntıların çözüldüğünü, büyük projelerin bitmesini görmek için, bize verilen sürenin sonuna sabredilmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü büyük projeler, Aksu Belediyesi’nin bütçesiyle olacak iş değil. Mülkiyetle ilgili, imarla ilgili sıkıntıları şu an büyük projelerde bitirdik. Hükümet konağı ve kent meydanı ile ilgili bir sıkıntımız kalmadı. Tapuyu cebimize koyduk. Altıntaş, Atatürk Mahallesi, Cihadiye ve Pınarlı’nın sıkıntıları konusunda da önemli mesafeler aldık. Büyük projenin içinde otogar da yer alıyor. Büyükşehir’den bu konuda yardımcı olma sözü aldık.



-Şu an seçim olsa Halil Başkan yüzde kaç oy alı, bununla ilgili bir anket çalışması yaptırdınız mı?
-Bizim çeşitli dönemlerde, belirli aralıklarla anket çalışmalarımız oluyor. Bunu yapmamız da gerekiyor. Niye derseniz, biz halkın önünde bize verilen süre içerisinde karne notumuzu yüksek tutmaya çalışıyoruz. Biz anketlerde, ne kadar oy alacağımızı sormuyoruz. Yapılanları beğenip takdir ediyor mu, bizden ne gibi hizmetler istiyor, bunları soruyoruz. Ne kadar başarılı olduğumuzu tespit etmeye çalışıyoruz. Biz en çok yeşil alan bulmada, çocuk parkı yapmada başarılı olduğumuzu düşünüyorduk, ama vatandaş yapılanları bile yeterli görmüyor. Daha çok park ve yeşil alan istiyor. Bizler de bu anketlerden çıkan sonuçlara göre, daha fazla gayret etmemiz gereken konuları belirliyoruz. Aksuluların Belediye Başkanı Halil Şahin ve ekibinin çalışmalarından memnuniyeti ise yüzde 58’in üzerine çıkıyor. Yani, Aksu’da şu an seçim olsa, Halil Şahin’in yüzde 58 oy alabilecek pozisyonu var. Ama seçim için önümüzde daha uzun bir süre var. Daha yukarı çıkabilir mi diye de düşünebiliriz. Yaptırdığımız anketten, Aksu’da yüzde 6’lık kesimin bize ne yaparsak yapalım oy vermeyeceklerini biliyorum. Ankete göre, 100 kişiden 6 kişi bize kesinlikle oy vermez. Bunlar bizim hiçbir çalışma yapmadığımızı düşünüyorlar. Yüzde 25’e yakın bir kesim de, “Halil Şahin ve ekibi başarılı ama Aksu’da benim partim var. Partim dışında bir yere oy vermem” diye düşünüyor. Şu anki şartlarda, yaklaşık yüzde 30’luk bir kesimin bize oy vermeyeceği görülüyor. Buna karşın Aksu’da yüzde 70’lik bir kesim sağduyulu. Ankete göre şu an yüzde 58’deyiz. Eğer çok daha fazla çalışırsak ve daha fazla insanı kucaklarsak, yüzde 12’lik bir kesimi de buna katabiliriz. Yıllardır Aksu’da yüzde 51 memnuniyeti yakalama hedefindeydik, ancak yüzde 58’i ilk defa yakaladık. Yüzde 26’dan 30.6’ya, sonra da yüzde 40’a ve 48’e çıktı. Önceki seçimlerdeki anketleri yapan arkadaşa yaptırıyoruz bu çalışmaları. Her mahallede çok titiz bir çalışma yapılıyor ve bugüne kadar da şaşmadı. Aksu’da parti oyumuz yüzde 54, belediyenin şimdiki ekibi ile seçime girmesi durumundaki oyu da yüzde 58. Bu başarıda elbette sadece belediyenin değil, herkesin payıo var. Biz şu an partimize yük gibi görünmüyoruz. Fakat ben inanıyorum ki, iyi çalışırsak, Aksu’da yüzde 70’in oyunu alabilecek bir potansiyelimiz var. Vatandaşlarımızın büyük bölümü yapılan hizmetleri takdir edecek kadar sağduyulu düşünüyor.



-Altıntaş mahallesinde somutlaşan sorunlar var. Bunları durumu ne olacak?
-Sürekli Altıntaş diye soruluyor, ancak bu konu sadece orası ile sınırlı değil. Güzelyurt ve İncik var. 13 bin dönümlük alanda 1997 yıllarından itibaren çözümsüz hale getirilmiş bir sorunlar yumağı bulunuyor. Aksu’nun önünü açabilecek, vitrin olabilecek bir mahallemiz aslında bu bölge. Biz bu bölgede hem yerel belediye hem de büyükşehir olarak ciddi çalışmalar yaptık. Belediye olarak üzerimize düşen çalışmayı 6 içinde bitirdik. Defterdarlık çalışmasını, bize göre 1 yıl sonra bitirebildi. Burada taraflar olarak vatandaş var, yerel belediye var, Maliye var. Bir araya gelerek çalışmalar yapıldı. Defterdarlık çalışmasını yeni bitirdi. Çalışmalarımız sürekli olarak Maliye Bakanlığı ile irtibatlı şekilde yapıldı. Yukarıdan şerhlerin kalkması ile ilgili girişim bekliyoruz. Ondan sonra çalışmalar başlayacak. Sona gelindi. Sadece Bakanlar Kurulu’nun onayını bekliyoruz. Vatandaş sabırsızlık göstermede haklıdır. Çünkü uzun yıllardır bekliyor. 1997’den bu yana geçen 19 yılın hesabını yaptığınız zaman bunun ne kadar büyük bir süre olduğunu anlarsınız. Bu sorun kısa sürede çözülebilecek olsaydı, mutlaka çözülürdü. Ancak, dediğim gibi belirsiz bir ortam oluşmuş. Buna karşın, çözümle ilgili tüm tarafları bir araya getirecek irade bu dönemde var. Menderes Türel Başkan sağ olsun, Aksu’nun bu büyük sorununun çözülmesi için en az bizler kadar gayret ediyor. Gün olarak hiçbir zaman söz vermedim. Ben meslek olarak eczacıyım. Kendi mesleğimle ilgili detaya girebilirim ama Ak Parti İlçe Başkanlığımdan bu yana takipçisi olduğum bu konunun uzun soluklu olduğunu gördüm. İmarla ilgili olan çalışmalar yerel belediye, komisyonlar, büyükşehir gibi aşamalarda, sorunların önünü aça aça gidiyorsunuz. Sıfırdan imar yapılmış olsa bir yılda hepsini bitirebilirdik. Bu yanlışlıkları düzeltmek asıl zamanımızı alıyor. Aynı arazinin birkaç tane kooperatife satıldığını görüyoruz. İmarda tadilatlarla, sosyal donatıların arsaya dönüştürülüp satıldığını tespit ettik. Kaybolan yerlerin tekrar geri döndürülmesi gerekiyor. İmarda tekrar sosyal donatı alanlarını çıkarmamız ve ticari alanları çoğaltmamız lazım. Bu konularda ciddi bir çalışmanın içerisine girildi. 158 tane 18 uygulamasının yapıldığı bir alandan bahsediyoruz. Bunu da Defterdarlık tespit etti çalışmalarında. Defterdarlığın 901 dönümlük alanı, nereye gitmiş, nereden gelmiş, bunların hepsinin hesabını yaptık. Burada yapılan yanlışlıklar öyle az buz değil. O bölgenin tamamı sıkıntılı. Yapılan yanlışları düzelterek yola devam etmemiz gerekiyor. Vatandaş tabii, 20 yıllık süreyi sadece bizim dönemimizde beklermiş gibi görüyor. Ama ilk defa bu dönemde, bunun çözümü ile ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. İmar sadece Aksu merkezde değil şu an. İlçe merkezinde 1000 dönümlük bir alanı bitirdik. 3 bin küsur dönümlük alanda da çalışmalarımız devam ediyor. Hacıaliler’deki, Aşağı Kötekli’deki, Mandırlar’daki, Pınarlı tarafındaki, Çamköy tarafındaki imar çalışmalarını tabii ki bilmiyorlar. Bizim merdiveni basamak basamak çıktığımızın hesabı da yapılmalıdır. Aksu’da bizim bu çalışmalarımızı yapan arkadaşlarımızın, belediyede daha önceden imarla ilgili çok fazla tecrübeleri de yoktu. Ama şimdi Allah’a şükür belli bir tecrübe de kazandılar. Biz her yere inşaat yapacağız diye yola çıkmadık. Yerleşim olacak yerleri belirledik. Oralar yerleşime açılacak. Ama geriye kalan yerler, tarım arazisi olarak kalacak.



-20 yıl önce, bir arazinin 3 ayrı kooperatife verildiğini ve şimdi bu yüzden büyük sorunlar yaşandığını söylüyorsunuz. Peki şimdi, bu araziler yeniden dağıtılırken, mağduriyetlerin önüne geçilecek mi?
-İşte o tür mağduriyetler olmaması için uğraşıyoruz. Bir yanlış yapılmış ve o yanlışın acısını çekmeye devam ediyoruz. Kooperatiflere ödeme de yapıyoruz, devlete de borçlanmışız. Ama bu problemin bir an önce çözülmesi bizleri de rahatlatacak. Çünkü Aksu’da ciddi manada yatırıma ihtiyaç var. Belediyenin güçlü olması lazım. Elimizdeki imkanları da 1997’li yılların hatalarını telafi etmek için harcıyoruz. Bazen ona da üzülüyoruz. Buna sebep olanlar, “Niye çözülmedi?” diye daha fazla eleştiriyor. En çok da o garibimize gidiyor. Bu kadar yanlışı ben yapsaydım, beni ipe çekerlerdi. Dikkatlice bakın, o dönem söz sahibi olanlar, bu işi karıştıranlar, şimdi en fazla eleştiri yapanlardır. Biz böyle davranmıyoruz. Sorunları gerçekten çözmek istiyoruz. Tribünlere oynamıyoruz. Eğer tribünlere oynasaydık, seçim arifesinde şerhlerle ilgili çalışıyor görünürdük. Vatandaş da, “Bu arkadaşlar şerhleri çözecek” diye düşünürdü. Siz de seçimden sonra unutur geçerdiniz. Biz ise seçimi kazandığımız gün “çözeceğiz” diye yola çıktık. Bir hayli de mesafe aldık. Vatandaşın genelini mağdur etmeyecek şekilde, bu problemi aşmaya gayret ediyoruz. Çalkaya dendiğinde yanlış bir algı vardı. Kimse oraya bulaşmak dahi istemiyordu. Ama biz, Çalkaya meselesini oturup konuşalım ve nasıl çözeceğimize karar verelim diye harekete geçtik. İşte bu yeni anlayış Defterdarlık ve Bakanlıklarda da oluştu. Yani bir güven ortamı doğdu. Herkes birbirine güveniyor.



-2014 seçimleri öncesi hem Sayın Türel hem de siz Altıntaş sorununu çözmek için söz vermiştiniz. Önümüzdeki süreçte bir erken seçim olduğunda seçmenin karşısına çözerek mi çıkacaksınız?

-Bizim parti olarak erken seçim hesabımız hiç olmaz. Bize verilen süre 5 sene. Biz bu sürede Altıntaş’taki problemi çözeriz dedik. Ama ben kendi adıma 6 ay demedim. Hiçbir problemin çözümünde süre vermedim. Çünkü sadece Aksu Belediyesi ile bitecek bir iş olsa tamam. Ama kadastrosu var, bakanlığı var, defterdarlığı var. Birçok yerden bitecek olan bir işi biz, elimizden geldiğince hızlandırmaya çalışacağız. Mücadelemizi sıkı tutacağız. 2.5 yıl içinde şerhler konusunda geldiğimiz sürece bakılırsa, çok büyük aşama kaydettiğimizi söyleyebilirim. Tabii ki vatandaş bu kadar detayını bilmediği için başka türlü düşünebiliyor. Sahada bir şey yapılmıyor gibi gözükse de, yemek mutfakta pişmeye yakın bir hale geldi. Ama gönlümüz istiyor ki bunu bir an önce bitirelim. Menderes Başkanın da bu konuda söz vermesi iyi oldu. Çünkü bu işin içinde sadece Aksu Belediyesi değil Büyükşehir de var. İşlerin önemli bir bölümünü de o takip edecek. Bu çalışmalar 1997 yılından bu tarafa yapılmış olsaydı çoktan çözülmüştü. 

Son Güncelleme: 28.11.2016 11:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.