Başkan Akaydın yemin etmedi, belediye 49 bin lira ödeyecek

Antalya Büyükşehir Belediyesi yaya üst geçit aydınlatma işini yapan şirketin, tanık veya belgeyle ispatlayamadığı alacak davasını 'yeminle' kaybetti.

31 Temmuz 2013 Çarşamba 11:30
Başkan Akaydın yemin etmedi, belediye 49 bin lira ödeyecek
Mahkeme, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'dan başka bir ismin yeminine izin vermeyince, belediye 49 bin liralık borcu üstlenmiş oldu.

Antalya'da 4 yıl önce açılan Sema Yazar Semt Polikliniği yaya üst geçidinin çelik halat aydınlatmasını yapan Orion Proje adlı şirket, faiziyle birlikte 48 bin 738 TL'lik alacağı için belediyeyi icraya verdi. Büyükşehir Belediyesi 15 Kasım 2011'de icra takibini durdururken, açılan dava Antalya 3'üncü Asliye Ticaret Mahkemesi'nde görülmeye başlandı.

Büyükşehir Belediyesi mahkemede yaptığı savunmada, davacı firmanın idareyle sözleşmeye dayalı bir ilişkisi bulunmadığını savundu. Büyükşehir Belediyesi'nin yaya üst geçidi yapım işinin davaya konu olmayan bir firmaya ihale edildiğini anlatan Büyükşehir Belediyesi, davacı Orion Proje'nin ihaleyi alan firmanın taşeronu olabileceğini savundu.

Bilirkişi raporları doğrultusunda mahkeme ara kararında, şirketin yaya üst geçidinin halat aydınlatma işini yaptığına karar verdi, ancak Büyükşehir Belediyesi ile ilişkisinin ispatlanamaz olduğuna hükmetti. Firmanın Büyükşehir Belediyesi ile arasında bulunduğunu iddia ettiği sözlü eser sözleşmesini ispatlamakla yükümlü olduğu, fakat buna ilişkin yazılı delil bulunamadığı belirtilen kararda, 'Bu hususun tanıkla ispatlanması olanağı da yoktur. Yapıldığı iddia edilen işin miktarı itibariyle ihalesiz yaptırılma imkanının da bulunmaması durumu da gözetilerek' ifadelerine yer verildi ve davacıya yemin teklif etme hakkı hatırlatıldı.

Alacağını ne yazılı belge ne de tanıkla ispatlayan firma, son çare yemin teklif etme hakkını kullandı. Mahkeme, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na hitaben yazdığı çağrıda, kurumun yetkili temsilcisini 31 Mart 2013 günü saat 10.50'de mahkemede yemin etmeye çağırdı.

BAŞKAN AKAYDIN'IN YEMİN ETMESİ İSTENDİ

Belediye, Fen İşleri Daire Başkanlığı Yatırımlar Şube Müdürü Murat Yardımsever'i yemin etmesi için görevlendirdi. Belirlenen gün ve saatte başlayan duruşmada mahkeme başkanı, yemin edecek kişinin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Mustafa Akaydın olması gerektiğini belirterek, Yardımsever'in yemin etmesine izin vermedi. Sonuçta yemin gerçekleşmeyince, yemin konusu 'ikrar' sayıldı ve Büyükşehir Belediyesi 48 bin 738 TL'lik borcu üstlenmiş oldu.

Kararı temyiz eden Büyükşehir Belediyesi'nin Yargıta'a sunduğu dilekçede ise, "Başkanın yoğun mesaisi altında belediyemizin taraf olduğu davalarda da bizzat davet edilmek suretiyle yemin ettirilmesi temsil kurumuyla bağdaşmaz" denildi. 

Son Güncelleme: 31.07.2013 12:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.