Aksu'da bir Girit mahallesi: İHSANİYE

İhsaniye Mahalle Muhtarı İbrahim Şahin, Aksu’nun en eski köylerinden olan İhsaniye’nin tarihçesini ve sorunlarını anlattı.

08 Mayıs 2017 Pazartesi 15:00
Aksu'da bir Girit mahallesi: İHSANİYE

1874 yılında Girit adasında Rumlar’ın işkencelerinden kaçarak yerleşen insanların kurduğu İhsaniye Mahallesi, bugün bile hala Girit izlerini taşıyor. Köyün yaşlıları Rumcayı Türkçe’den iyi konuşuyor. Seracılık ve hayvancılık ile geçinen İhsaniye, Türkiye’de dikenli enginar’ın anavatanı konumunda. Girit kültürünün egemen olduğu İhsaniye Mahallesi’nde halkın tüketim tercihi genelde bitki ağırlıklı.


  

Muhtarım, mahallenin çok ilginç bir geçmişi var. İhsaniye Mahallesi’nin tarihçesinden bahseder misin?

1874-76 arasında Girit adasından Mübadele ile değil, gemilerle gelerek, yerleşen insanların oluşturduğu bir mahalleyiz. Rumların işkencelerinden kurtulmak ve hayatta kalmak isteyen atalarımız, gemi nereye gidiyorsa; İzmir’e, Alanya’ya, İstanbul’a, hatta yabancı ülkelere, Çin’e, Amerika’ya kadar gidenler olmuş. Bizim atalarımız da buraya gelmişler. Toplam 66 hane olarak gelmişler ve hepsi İhsaniye’ye yerleşmiş.

 

Girit’ten İhsaniye’ye gelen atalarınız, beraberinde neleri getirmişler?

Devlet bu ailelere yer ve ev vermiş. Ev olarak 4 tarafını duvar olarak yapıp üzerini kapatmadan teslim etmiş. Her evin avlusu (bahçesi) varmış ve evler birer dönümlük alana yapılmış. Oradan getirmiş oldukları eski doğal dikenli enginarları, zeytin, incir gibi çeşitli mevyeleri dikmişler ve hala bunlar korunuyor. Dikensiz enginarlar bakılmazsa 1 yılda kurur ve yok olur. Ancak dikenli enginarın merkezi İhsaniye’dir ve bakım yapmaksızın her yıl meyve verir. Eski İhsaniyeliler kendi aralarında Rumca konuşurlar. Bazıları Türkçe’yi tam olarak konuşamıyor, ana dil olarak Rumca konuşuluyor.

 

Siz, kaçıncı kuşak oluyorsunuz?

Biz Girit’ten gelen 6.kuşağız. Dedemin dedesi gelmiş.  Dedemin dedesi Rumlar tarafından yakalanmış. Asılacakken gece arkadaşları tarafından hapishaneden kaçırılıyor ve bir geminin kömürlüğünde saklanarak Side’ye kadar gelmiş. 7-8 yıl Side’de kaldıktan sonra İhsaniye’de Giritliler olduğunu duymuş ve buraya gelmiş. Daha sonra Elmalı’nın Ovacık Mahallesi’nden seracılık yapmak için gelen insanlar, İhsaniye’nin Ova diye tabir edilen yerine yerleşmiş. Böylece mahallemiz oluşmuş.

 

Küçük bir mahalle olan İhsaniye’de devlet kurumu olarak neler var?

Mahallede bir tane camimiz var. Bir okul var ve 10 öğrencisi bulunuyor. Önümüzdeki sezon kapanacak, mevcut öğrenciler Aksu’daki okullara gidecek.

 

Mahallenin gelir kaynakları neler?

Köyümüzün gelir kaynağı seracılık. Az da olsa hayvancılık var. Mahallemizde 2 binin üzerinde küçükbaş, 200 civarında büyükbaş hayvan var.

 

İhsaniye ismi neredeng eliyor, araşırma şansınız oldu mu?

Türkiye genelindeki göçmen köylerinin isimleri ‘iye’ ile biter. Bizim dedelerimiz üç aile olarak gelmiş, İhsan, Kadri ve Ahmet olarak. Yerleştikleri köylerin isimleri de İhsaniye, Kadriye, Ahmediye olarak isimlendirilmiş.

 

Mahallenin sorunu var mı?

Mahallemizde genel olarak her mahallede olduğu gibi yol sorunumuz var. Ova olarak bilinen mevkideki iki yolu Halil Şahin Başkan yaptırdı. Köyün içindeki küçük yolları da yaptırdı. Biz muhtarları toplayıp, ne kadar yol ve asfalt ihtiyacımızın olduğunu sordu. Biz de muhtarlar olarak raporlarımızı verdik. Kalan bölgeleri de önümüzdeki günlerde yaptıracak.

 

Elektrik su sorunu var mı?

Elektrikte sorunumuz yok. Her yerde olduğu gibi yağmur ve fırtınalı havalarda zaman zaman elektrik gidebiliyor, ancak ciddi anlamda bir sorunumuz yok. Su sorununa gelince… Bizim dedelerimiz, Giritliler olarak yıllar önce dağdan su getirmiş. Köyün ortasında çeşme var. Evlerde şebeke suyu olmasına ragmen, vatandaşlar köyün ortasındaki çeşmeden akan dağdan gelen doğal suyu içiyor. Çeşme ile ilgili bazı dedikodular üredi. Çeşitli hastalıklara iyi geldiği ve şifalı olduğu yönünde söylentiler yayıldı. Antalya merkezden çok sayıda insan damacanalarını getirip buradan su alıyor. Sürekli aktığı için sorun olmuyor ancak zaman zaman su sırası oluyor ve mahalleli vatandaşlarımız mağdur oluyor. Bazen nöbet tutuyorum ve gelen misafirlerin en fazla 4 damacana almasına izin veriyoruz. Çünkü 50 tane damacana ile gelenler oluyor.



Giritliler’in bitki ile beslendiklerini biliyoruz. İhsaniye’deki Giritliler’de durum aynı mı?

Bizim yerli Giritliler fazla yiyecek içecek aramaz. Genelde ot ile beslenir. O nedenle vatandaşlarımız aç kalmaz, bulduğu her şeyi değerlendirir. Havamız temiz, suyumuz şifalı, gıdalarımız doğal ve kendi ürünlerimiz olduğu için vatandaşlarımız uzun yıllar sağlıklı yaşayabiliyor. 90’lı yaşlarda çok sayıda amcamız, ninemiz var.

 

Aksu'daki hemen her mahallede imar sorunu var. Buradaki sorun nedir?

Halil Şahin Başkan göreve geldiğinde muhtarlarla toplantı yaptı. Her mahallede olan sorun bizde de var. İhsaniye Mahallesi olarak bizim şansımız, 34 mahalle tek yerleşim yeri olarak giriyor, biz ise iki yer olarak giriyoruz. Hem evlerimizin olduğu bölge, hem de Ova bölgesi. Bizim mahalle çevre yolu ile EXPO arasında kalıyor. İmar ile ilgili konuyu bekliyoruz.

 

Antalya Bütünşehir oldu. Bütünşehir Yasası’na göre,tavuk kümesi yapmak için bile izin almak gerekiyor. Bununla ilgili vatandaşlar sıkıntı yaşadı mı?

Benim mahallem, diğer mahalleler gibi değil. Biz 3 yıl önce mahalle olduk. Şu anda hala köy statüsündeyiz. 5 yıl dolduktan sonra mahalle olacağız. O nedenle köy statüsünde olduğumuz için bir sıkıntı yaşamadık. Aksu’da bizim ile birlikte Kundu, Karaçalı, Gökdere, Alaylı ve Kemerağzı hala köy statüsünde. Şu anda köy statüsünde olduğumuz için suyu bile çok indirimli kullanıyoruz.

 

Mahallelinin yaş aralığı nasıl?

Gençlerin çoğu Antalya merkezde. 10 öğrencimiz var. Bunların bir kısmı Aksu veya Antalya’ya çocuğunu gönderecek imkanı olmayanlar, bir kısmına da biz engel olduk. Okul 3 yıl önce kapanacaktı, zorla açık tuttuk. Geçtiğimiz ay Kaymakam bey geldi, bu kadar az öğrenci olduğu için kapanması gerektiğini söyledi. Okulumuz 1958 yılında açılmış, köklü bir okul. Kapanmasını istemiyoruz. Yıllar önce çevre mahallelerde okul olmadığı için herkes burada okuyordu. Aksu İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Gökçen ve Yardımcısı Hasan Kürlü bu okuldan mezun. Yaşlı çok değil. 40-60 yaş arası çoğunlukta. Mahallemizin en yaşlısı 90 yaşındaki Zehra ninemiz. 


Son Güncelleme: 08.05.2017 15:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Mustafa Çelik 2017-05-08 20:45:18

Ben bu köyde doğup büyüdüm, Üniversiteye gidinceye kadar buradan okula gidip geldim,ben bu köyün havasına suyuna , insanlarına halen aşığım....

Avatar
Ali.cingi 2017-05-09 00:11:38

Annemin.kötü.nemutly.oraliyim

Avatar
Çetin GÖKMEN 2017-05-09 10:45:17

Annemin köyü Murtuna olması sebebiyle o köyde teyzem de oturuyor çok güzel bir köy imar filan gelmesin kendi halinde kendi güzelliği ile kalsın.Daha sonra bu güzel yerleri arar hale geleceğiz.

Avatar
Zeki konca 2017-05-10 21:01:18

Diline yüreğine sağlık muhtarım köyümüzü anlatmanız gurur verici fakat insanımız şunu da iyi bilsin dün giritliler ot yer otla beslenir diyen şehirliler günümüzde yeşillik gördüğü her yere girer ot toplar hale geldiler bunun için bize giritlilere teşekkür borçludurlar saygı ve sevgilerimle

Avatar
osman yılmaz 2017-05-12 05:55:44

kööyünüzde bir arkadaşım oturuyor ara sıra o çeşmeden su içtim. gerçekten kaynak su kaliyeli
sola muhtar

Avatar
Halil özkan 2021-04-20 20:55:04

Köyüm, köyüm güzel köyüm.

Avatar
Mustafa kaya 2021-09-08 03:20:03

Benim anne tarafım ihsaniyeli ben ahmediyeliyim ihsaniyeyi görmedim.izmir de yaşıyorum.1900 yılların başlarında vefat etmisler atalarimi hiç görmedim.Allah gani gani rahmetler eglesin mekanları cennet ruhları sadolsun.onlarin kacislarida gavur karinini dövmüş gözü kör olmuş İngiliz kanunlarına göre kısas kanunu varmış ve dedemin karısının gözü kör edilmesi gerekiyormuş ve gemiyle herşeyi bırakıp kaçmışlar.dedemin babası Ahmediye serik e yerleşmişler.1870lerde.

Avatar
Mustafa kaya 2021-09-08 03:05:55

Ben Ahmediyeliyim anne tara