Akdemir: Koordinatörlükler yerinden hizmet anlayışının ürünü

Antalya Büyükşehir Belediyesi İlçe Koordinatörler Sorumlusu İsa Akdemir, koordinatörlük yapılanmasının 'yerinden hizmet' anlayışının en somut ürünü olduğunu belirterek, “Amacımız, sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in mimarları arasında yer aldığı 'Bütünşehir' yasasını Türkiye'de en iyi şekilde hayata geçirmek" dedi.

01 Ağustos 2014 Cuma 12:53
Akdemir: Koordinatörlükler yerinden hizmet anlayışının ürünü
Büyükşehir Belediyesi'nin ilçelerde koordinatörlükler üzerinden yapılanması, tam adı 'On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması ile Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' olan ve kamuoyunda 'Bütünşehir Yasası' olarak bilinen 6360 sayılı kanun kapsamında devam ediyor.

'EN İYİ BİZ YAPMALIYIZ'
Büyükşehir Belediyesi'nin hizmet alanını Antalya'nın köylerine kadar genişleten yasa kapsamında belde belediyeleri kapatıldı, köyler mahalleye dönüştü, buralara hizmet götürmekle yükümlü Antalya İl Özel İdaresi lağvedildi. Koordinatörlüklerin tam da bu noktada Büyükşehir Belediyesi'nin kanunlarda belirtilen yetki ve görevleriyle ilçelerde başkanlık adına koordinasyonu sağlamak üzere kurulduğunu aktaran İlçe Koordinatörler Sorumlusu Kepez eski Belediye Başkanı İsa Akdemir, “Amacımız, sayın Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in mimarları arasında yer aldığı yasayı Türkiye'de en iyi şekilde Antalya'da hayata geçirmek" diye konuştu.

DEMOKRATİK SİYASET
Akdemir, koordinatörlüklerin kuruluşu sırasında iki görüşün ön plana çıktığını söyledi. Antalya'nın ilçelerinin 7 bölgede toplanmasını öneren görüşe karşı Başkan Türel'in her ilçede bir koordinatörlük öngördüğünü kaydeden Akdemir, “Uygulamaya geçince her ilçeye bir koordinatörlük yapılanmasının siyasi anlamda da daha demokratik bir anlayış olduğunu gördük. Büyükşehir Belediye Başkanı yasayla tüm yetkiyi tek elde topluyor. Ama her ilçede kurulan koordinatörlükler üzerinden yetki devriyle gücün kullanımı demokratikleşiyor, yayıyor. Bu da sanırım demokratik siyaset anlayışının yaygınlaşması açısından yasanın siyasi kültüre bir katkısı olacak" diye konuştu.

SON KOORDİNATÖRLER ÖNEN VE TURSUN
Bu kuruluş kapsamında şu ana kadar 13 ilçeye koordinatör görevlendirmesi yapıldı. Kaş'ta Mustafa Şalvarlı, Demre'de Veli Sartbaş, Finike'de Necati Bahçeci, Elmalı'da Halil Öztürk, Korkuteli'de Hüseyin Karaceliloğlu, Serik'te Ramazan Etli, Manavgat'ta Ömer Şahin, Gündoğmuş'ta Ali Gülen, Akseki'de İbrahim Özkan, Gazipaşa'da Ahmet Büyükakça koordinatör olarak atandı. Antalya'nın nüfus olarak en büyük üçüncü ilçesi Alanya'da ise iki isim birden tercih edildi. Alanya'nın koordinatörleri Hüseyin Güney ve Nurettin Uludağ oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, son atamaları Konyaaltı ve Döşemealtı ilçelerine yaptı. CHP'den istifa ederek Ak Parti'ye katılan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Önder Önen Konyaaltı'na, Döşemealtı eski Belediye Başkanı Nurettin Tursun ise Döşemealtı'na koordinatör atandı. Kemer, Kumluca, İbradı, Kepez, Aksu ve Muratpaşa'da şu ana kadar koordinatör atanmadı.

İsa Akdemir, bu yapılanmanın yerinden hizmet anlayışının en iyi örneği olacağını söyledi. 2014 yılının bir geçiş dönemi olarak değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Akdemir, “2015 yılında gerekli bütçe kalemleri oluşturulduğu zaman 'yerinden hizmet' diyerek neyi kastettiğimiz çok daha iyi anlaşılacak" dedi.

'YETKİ GASPI İMKANSIZ'
Koordinatörlük yapılanmasının kesinlikle belediye başkanının yetki gaspı anlamına gelmediğini kaydeden İsa Akdemir, şunları söyledi:

“Görevlendirmeler yapılırken ilçe belediye başkanı Ak Parti'den mi yoksa muhalefet partilerinden mi gibi bir ayrıma gitmiyoruz. Bu, yapılan görevlendirmelerle de ortada. Burada herkesin görev ve sorumluluk alanları çok net bir şekilde belli, hepsi kanunla çizilmiş durumda. Büyükşehir Belediyesi'nin bir ilçe belediyesinde yapabilecekleri bir ilçe belediyesinin de kendi yöresinde yapacakları ilgili kanunlarda tüm detaylarıyla mevcut. Bu açıdan kimsenin kanun dışına çıkıp birbirinin işine karışmak gibi bir durumu asla söz konusu olamaz."

'DİYALOG ÖNEMLİ'
Koordinatörlüklerin ilçe belediyesiyle kuracağı diyaloğun daha hızlı ve verimli bir hizmete de dönüşeceğini aktaran Akdemir, “Örnek vermek gerekirse, CHP'li Döşemealtı Belediyesi'yle bu iletişim belli bir noktaya geldi. Belediye Başkanı sayın Turgay Genç beni arayıp 'Şunu şunu yapalım' diyebiliyor" dedi. Yine benzer şekilde MHP'li belediye başkanının bulunduğu Korkuteli'nin de Büyükşehir Belediyesi'nin şu ana kadar en fazla hizmeti götürdüğü ilçe olduğunu kaydeden Akdemir, bu yapılanmanın ilerleyen zamanda makine parkları kurulmasına kadar genişleyerek büyüyeceğini söyledi. 

Son Güncelleme: 01.08.2014 12:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.