Bu haftaki röportajımızı alanında Aksu halkının yakından tanıdığı, ailede  farklı branşlarda sağlıkçının olduğu , ŞEKEROĞLU ailesinden , benim de kadim dostum Esat Şekeroğlu nun biricik kızı Diyetisyen Tuğçe Şekeroğlu. Kendisiyle her iki kişiden birinin sorunu olan fazla kiloları, diyetlerle ilgili bilinmeyenleri ve merak edilenleri sordum.

 *Diyet yapmaya karar veren bir kişiden, kliniğe gelmeden neleri yapmasını istiyorsunuz ?

İlk olarak başarısının sırrı olan, DİYETTE KARARLI olacağı konusunda  kendisini ikna ve motive etmesini ayrıca beraberinde kendilerine mesaj olarak atacağım KAN TAHLİL ‘ lerini  yaptırmalarını istiyoruz.

 *Diyet yapacak kişilerde , porsiyonlarım düşecek, aç kalacağım, doymayacağım, enerjim düşecek gibi sorunlarla gelen danışanlara ne gibi önerileriniz olur?

                Yemekler için küçük, salatalar için büyük tabak seçimi bireyde psikolojik olarak doygunluğun sağlanmasında önemlidir. Tabağınızı 4 eşit parçaya bölüp 2 parçasını sebzelerle,1 parçasını et/tavuk/balık, diğer parçasını ise tahıllarla dengeleyebilirsiniz. Bu sayede hem gözümüz hem midemiz doyacak hem de enerji düşüklüğü olmayacaktır.

 *Kilo vermeyi engelleyen faktörler nelerdir?

                Troid hastalıkları (Guatr),İnsülün direnci (kan şekeri düzeni), Polikistik over Sendromu (Kadınlarda görülen, genetik kökenli olduğu düşünülen, önemli bir yumurtlama problemi), Kortizol ( böbreküstü bezlerde üretilen STRES HORMON’ u),yetersiz uyku, çok fazla diyet geçmişi, hareketsiz yaşam, kısa sürede fazla kilo verme isteği.

 *Uzun süre diyet yaptığı halde kilo veremeyenlerin muhtemel yaptığı hatalar nelerdir?

                -Öğün atlamak. Ana veya ara öğünlerin atlanmasıyla kan şekeri düşer, çabuk acıkmaya neden olur. Az ve sık beslenmek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır.

                -Amacın yaşam şeklini değiştirmek olduğunu algılayamamak. Diyeti belirli bir dönemde aç kalarak zayıflama olarak algılanmamalıdır. Kendi sağlığım için yaşam tarzımda yaptığım bir değişiklik olarak görmeliyiz.

                -Yapılan kaçamakların farkında olmamak. Yemeğin pişip pişmediğini kontrol ederken bile farketmeden birkaç kaşık tüketebiliyoruz.Ara öğünlerimizde fındığı veya grisiniyi ne kadar tükettiğimizi farkedemeyebiliyoruz. Bunların önüne geçmek için besin tüketim kaydı yapılabilir.

                -Egzersiz yapmamak. Düzenli egzersiz yapma metabolizmayı hızlandırmada ve kilo kaybı sonrası sıkılaşmada etkilidir.

                -Çok sık tartılmak. Adet dönemlerinde, mevsime göre ,hormonların durumlarına göre dönemsel vücutta su tutulumu olabilmektedir. Bundan dolayı haftada 1 kez,aynı tartıda,sabah aç karnına,tuvaletten çıkınca ,ince kıyafetlerle tartılmak en doğru sonucu verecektir.

                -Light ürün tüketimini sınırsız saymak.Besinlerin light olması kalorisiz olduğu anlamına gelmez.Bu besinlerinde tüketimi kısıtlanmalıdır.

                -Moda diyetleri denemek. Sürekli farklı diyetleri denemek metabolizma hızını olumsuz etkilemektedir. Bundan dolayı yaşınıza, boyunuza, sağlık durumunuza uygun diyeti, beslenme uzmanı yardımıyla yapabilirsiniz.

*Diyette doğru bilinen yanlışlar nelerdir?

                -Öğün atlamak, karbonhidratlar şişmanlatır düşüncesi(karbonhidrat elbette alınacak ama dengeli),Yağların her türlüsü aynı , yağ yemek şişmanlatır düşüncesi (Avakado,ceviz,zeytin,zeytin yağı gibi doymamış yağlarlarla diyetiniz dengeleyebilirsiniz),Sağlıklı besinleri sınırsız tüketebilirim düşüncesi(Sağlığımız için çok faydalı olsa da ihtiyaçtan fazla olan her kalori yağa dönüşmektedir. Sağlıklı diye porsiyon kontrolü dışına çıkmak hatalıdır.

 * Tüm bu güzel ve doyurucu bilgilerden sonra asıl konumuz olan Pandemide aldığımız fazla kilolarla nasıl başedebiliriz ?Daha da ileri seviyede kilo almamak için neler yapmalıyız?

                -Karbonhidrat ,yağ,protein düzeyinin dengeli olması,posa ,vitamin ,mineral ve antioksidanın  yeterli alımı önemlidir. Şeker,yağ,tuz içeriği yüksek besinlerden kaçınmalıyız. Özellikle bu dönemde dirençsiz kalmamak için lif oranı yüksek meyve ,sebze, tahıllar ve kuru baklagiller ile bağırsak florası desteklenmelidir. Antikorların işlevini yapabilmesi ve kasların gelişimi için et, peynir ,süt yumurta, yoğurt, kefir gibi kaliteli proteinler tercih edilmelidir. Günde en az 10-12 bardak su içilmelidir. Fiziksel aktivite ile desteklenmesi kilo alımını önüne geçecektir.

*Hızlı kilo vermek ve hızlı kilo almak bize ne gibi zararlar verir?

                -Hızlı kilo verme; elektrolit dengesizlikleri, beslenme bozukluğu,safra taşı oluşumu, dehidrasyon  en tehlikelisidir.Tanımı; vücut yeterli sıvıyı alamadığı zaman, alamadığı sıvıyı çeşitli organlardan temin etme çabasına girer ve bu durum organ yetmezliği yapar.Yorgunluk,sinirlilik,baş ağrısı,kabızlık,saç dökülmesi ve kas kaybı gibi yan etkiler.Kısa sürede kilo verme yada alma vadeden ürünlerin kullanımı uzun vade de ciddi böbrek ve karaciğer rahatsızlıklarına zemin hazırlar.

*Son olarak ta her klinikte pek göremediğimiz ANDULASYON TEKNOLOJİSİ ni anlatabilirmisiniz?

                -Andulasyon sistemini, sağlıklı yaşam ve zayıflama programlarımda danışanlarımın enerji, yağ ve su dengesini sağlamak için kullanıyorum. Andulasyon teknolojisi sayesinde danışanlarımız daha enerjik hissediyor, hareket kabiliyeti ve hareket isteği artıyor. Bu durum programlarımızı olumlu yönde etkiliyor. Andulasyon sisteminin bir diğer önemli etkisi de, bölgesel yağlanma tedavisinde danışanlarımıza yardımcı olmasıdır. Tüm bunların yanında, en güzeli Andulasyon terapi  sisteminin 20 değişik programı ile danışanlarımızın uykusuzluk, kronik ağrı, diz ve eklem ağrıları, iç organ yağlanmaları, metabolik dengesizlik, tedavisi olmayan huzursuz bacak sendromu gibi spesifik hastalıklarda yan etkisi olmayan bir çözüm önerisi sunuyor. Danışanlarımıza 12 seans’lık bir paket uyguluyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.