“Uygarlığın Mimarı” mottosu ile yola çıkan ve Antalya’da çok büyük yankı uyandıran örnek proje Sur Yapı bu hafta www.guneyhaberci.com haber portalımızın konuğu oldu. Sur Yapı, Antalya’nın Kepez-Santral bölgesinde 1 milyon 300 bin metrekare alan üzerinde dev kentsel dönüşüm projesine başladı. Bu dev projeyi daha yakından tanımak için Firma yetkilileri ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

 Günümüzün değişen yaşam şekline, en iyi yaşam alanı oluşturduklarını dile getiren Sur Yapı Yetkilileri merak edilenleri sizler için cevaplandırdı. İşte o söyleşiden satır başları;

Sur Yapı Firmasının Öyküsü nedir?

Sur Yapı olarak, faaliyetlerimize 1992 yılında başladık. Geride bıraktığımız 26 yılda, gayrimenkul geliştirmenin yanı sıra AVM ve enerji sektörlerine de yatırım yaparak 34 şirketli Sur Şirketler Grubu haline geldik. Pek çok prestijli projeyi hayata geçirerek sektörün öncü markası olduk. Gayrimenkul tarafında konutun yanı sıra ticari üniteler, endüstriyel tesis, fabrika, iş merkezi, ofis ve AVM projeleri geliştirdik. Hizmet anlayışımız gereği satış sonrasında da müşterilerimizle iletişimimiz devam ediyor. Site yönetimleri, sitelerin ikinci ellerinin yönetimi, AVM projelerinin kiralama ve yönetimlerini de gerçekleştiriyoruz. Projelerimizde yaşam için en ideal koşulları oluşturmayı hedefliyoruz. Toplumumuza kalıcı değerler üretmeyi amaçlayarak “Uygarlığın mimarı” mottosunu sahipleniyoruz.

 İnşaat sektöründe istikrarlı büyümemizi sürdürürken, 2007 yılında enerji sektöründe de çalışmalarımıza başladık. Kurulduğumuz günden bu yana 4,5 milyon metrekareyi aşan projelere imza attık. Başta İstanbul olmak üzere, Bursa ve Antalya’ya da değer katacak projeler planladık. 

2013 yılından bu yana İstanbul’da 3 alışveriş merkezini hayata geçirdik: Axis Kağıthane AVM,  Metrogarden AVM,  Axis İstanbul AVM…

İstanbul’un yanı sıra, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Sur Yapı Marka AVM’yi de hizmete sunduk.

4 adet hidroelektrik santrali ve 2 adet rüzgar enerjisi santrali ile yenilenebilir enerjiye yatırım yaptık.

Sur Yapı olarak; kazandığımız itibar, deneyim, bilgi ve birikim ile geleceğe daha güçlü yürüyoruz. Belirlediğimiz misyonumuz doğrultusunda; uygarlığı imar etmek, ürettiğimiz her eserle içinde yaşadığımız topluma kalıcı değerler katmak üzere ilk günkü heyecanımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Antalya'da yeni bir yaşam kenti kuran Sur Yapı firmasının projesi ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Sur Yapı, Antalya’nın Kepez-Santral bölgesinde 1 milyon 300 bin metrekare alan üzerinde dev kentsel dönüşüm projesine başladı. Yatırım değeri 8 milyar TL olan 19 bin bağımsız bölümün yer alacağı Kepez bölgesindeki proje, 8 yılda tamamlanacak. Proje, bünyesinde barındıracağı konut, sosyal alanlar, dev şehir parkı, kültürel alanlar, okullar, kütüphaneler, sağlık tesisleri, spor tesisleri, alışveriş caddeleri ve alışveriş merkezi ile Antalya’da yeni ve modern bir şehir olacak.

Antalya projesinde ağaçlardan sokak hayvanlarına, hafriyatında çıkan molozdan ahşabına kadar, arazi üzerinde var olan her unsur korunuyor, yeniden değerlendiriliyor. Arazide yaşayan sokak hayvanları, proje alanında kurulan özel barınağa taşındı. Arazinin hafriyatından çıkan yüzlerce ton molozun geri dönüşümü sağlandı. Geri dönüştürülen malzemeler ise proje yapımında kullanılacak. Proje alanından çıkan 114 ton ahşap ise yakacak olarak ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Mevcut yollardan ve kazılardan çıkan nebati toprak malzemesi de yine bu proje kapsamındaki peyzaj işlerinde kullanılacak.

Arazide var olan ağaçlar projeyle yaşamaya devam edecek. Bu amaçla alan üzerindeki 5 bin 135’i zeytin, 2 bin 888’i narenciye, bin 767’si nar olmak üzere toplam 10 bin 764 ağaç kimliklendirildi ve fidanlıkta koruma altına alındı. Projenin içerisindeki dev şehir parkında bu ağaçlara yer verilecek. Proje içerisinde yaklaşık 249 bin metrekare yeşil alan olacak. Kurulacak olan yeni şehrin ortasına inşa edilecek dev şehir parkı ise yaklaşık 157 bin metrekare büyüklüğünde olacak.

Ayrıca dev şehir parkının içerisinde piknik alanı, müze, sera alanı, semt pazarı, pergola altı dinlenme alanları, iskele alanları, etkinlik çadırı, göletler, yeşil alanlar, süs havuzları, geniş meydanlar, amfi alanları, köy meydanı, gölet kafeleri ve çim sahaları yer alıyor. Bu park Antalya’nın en büyük şehir parkı olacak. Antalya’ya böylesine güzel ve modern bir şehir kuruyoruz. Hem Antalya’ya hem de Türkiye’ye örnek bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz.

 Firmanızın Antalya ilinde başka projeleri olacak mı?

Antalya Projemizde tüm etapların tamamlanması 8 yıl sürecek. Yaklaşık 70 bin kişinin yaşayacağı bu yeni şehrin inşası 8 yıl sürecek.

Kurulacak Yaşam Kentinin kapasitesinin üzerinde bir taleple karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Bu talepleri nasıl değerlendireceksiniz?

Proje sadece Antalya’dan değil İstanbul ve Ankara başta olmak üzere İzmir, Bursa, Balıkesir, Eskişehir, Konya, Afyon, Isparta, Denizli ve Mersin’in de aralarında bulunduğu birçok ilden talep aldı. Türkiye’nin yanı sıra, dünya genelinde de projeye yoğun ilgi var. Ön taleplerin başladığı günden bu yana dünyanın 155 farklı ülkesindeki 177 farklı kentten, toplamda 57 bin ön talep aldık. Yoğun talep karşısında satış sürecini erkene aldık. İlk etap satışlarında 1400 aileyi ev sahibi yaptık. Devam eden yoğun ilgiden dolayı, lansman dönemini beklemeden Turkuaz etabını da satışa sunduk.  Lansman öncesi avantajlı fiyatları bu etabımızda da uyguluyoruz.  Bu yatırım şimdiden Türkiye’nin projesi oldu. Satış ofislerimizde ağırladığımız ziyaretçilerin yoğun ilgisinden dolayı memnunuz.

 Bu devasa projenin Antalya'ya ekonomik katkısı ne olacaktır?

1 milyon 300 bin metrekarelik alan üzerinde, yatırım değeri 8 milyar TL’yi bulan kentsel dönüşüm projesi, 8 yılda tamamlanacak. Bu süreçte, her yıl 5 bin kişiye istihdam sağlanacak. 19 bin birimden oluşan proje, bünyesinde yer alacak kültürel alanları, dev şehir parkı, okulları, kütüphaneleri, sağlık tesisleri, spor tesisleri, otelleri, alışveriş caddeleri ve alışveriş merkeziyle de Antalya’ya değer katacak.

Antalya’nın gelişimi Kepez bölgesine doğru gerçekleşiyor. Antalya Kepez bölgesinin kira amortisman süresi ise 14 yıl olarak değerlendiriliyor. Bu süre, kira amortismanı kapsamında sadece Antalya için değil, tüm Türkiye’de yatırımın geri dönüşü anlamında en kısa sürelerden biri olarak görülüyor. Proje kapsamında, gerek oturumcu gerekse yatırımcı kitlenin de projeden kazançlar elde edeceği öngörülüyor.

Ayrıca modern bir şehirde ihtiyaç duyulan ticaret, finans, alışveriş, nitelikli konut ve toplu ulaşım olanakları en ince detayına kadar tasarlanacak.

Tümüyle ele alındığında proje, Antalya’nın marka değerini daha da yükseltecek. Projeye farklı ülkelerden gelen yabancı yatırımcı talebi de memnuniyet verici. Antalya Projemiz uluslararası ilginin odağı oldu.

  İnsanlar Sur Yapı’yı neden tercih etmeliler?

Sur Yapı gerçekleştirdiği onlarca proje, milyonlarca metrekare yaşam alanı ve on binlerce sakini ile bir yaşam tercihinin adı oldu. Bizi tercih edenlerin buluştuğu pek çok ortak nokta var. Onları şu şekilde sırlayabiliriz:

Sur Yapı’lı Olmak, mutluluğu anlatmanın yollarından biri.

Sur Yapılı Olmak, kaliteden emin olmaktır.

Sur Yapılı Olmak, kendini güvende hissetmektir.

Sur Yapılı Olmak, büyük aileyle geleceği paylaşmaktır.

2017 Sur Yapı için hareketli geçti. Geçtiğimiz yıl 6 proje lansmanı ve 3 büyük kampanya gerçekleştirdiniz. Genel anlamda 2017 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

İnşaat, AVM ve enerji sektörlerindeki yatırımlarımızla 2017’de 1.2 milyar liralık ciro elde ettik. Sur Şirketler Grubu, olarak 2018 yılı için ise yüzde 40 büyüme ile 1.7 milyar lira ciro hedefi koyduk. 2017 yatırım yılıydı, 2018 üretim ve satış yılı olacak.

Sur yapı olarak satış ve inşası devam eden Excellence Koşuyolu, Tempo City, Yeşil Mavi Maltepe, Topkapı Evleri, Axis İstanbul Avm vs. gibi birçok projeye hayat verdiniz. Bize proje portföyünüzden bahseder misiniz?

İstanbul, Antalya ve Bursa’da yer alan 16 farklı projede 23 bin 400 konutluk portföye ulaştık. 2017 yılında İstanbul, Bursa ve son olarak Antalya’daki 14 satış ofisinde 16 projenin satışını gerçekleştirdik. Sadece inşaatta 1,800 konut, ofis ve dükkan satışı yaptık. 2017 yılında Excellence Koşuyolu, Tempo City, Topkapı Evleri, YeşilMavi Maltepe, Muhit ve Semt Bahçekent projelerinin lansmanlarıyla birlikte ‘Aynen Öyle’, ‘Olur Olur Bal Gibi Olur’ ve ‘Mutlu Evler Türkiye’ isimli üç büyük satış kampanyası gerçekleştirdik. Ayrıca Antalya projesinin ön satışlarına başladık.

2017 yılında yatırımlarımızın yanı sıra tamamlanan projelerin de teslimatlarını gerçekleştirdik.  Yılın ilk yarısında Bursa Nilüfer’de 75 bin metrekare kiralanabilir alanda birçok ulusal ve uluslararası markanın yer aldığı Marka Alışveriş Merkezi’ni hizmete açtık. Yılın son iki ayında ise Güneşli ’de Mirage Rezidans ve Sultanbeyli’de İlkbahar projelerinin teslimatlarını yaptık.

2018 üretim ve satış yılı olacak

2017’de yatırımlara ağırlık verdik. 2018’de de üretim ağırlıklı ilerleyeceğiz. Satış ve inşası devam eden projelerimize ek olarak İstanbul'da iki yeni projenin satış ve inşasına başlayacağız.  Sancaktepe ve Ümraniye’de konut ve ticari alanlardan oluşan iki yeni proje yatırımı gerçekleştireceğiz. Bu projelerin toplam yatırım bedeli 750 milyon lira olacak.

2018 portföyünün değeri 11 milyar lira

2018 yılında yeni projelerle birlikte 23 bin 400 konut ve ticari alanın yer aldığı bir portföyü yürüteceğiz. Yöneteceğimiz portföyün değeri yaklaşık 11 milyar lira olacak. 2018 yılında ise Sur Yapı ve grup şirketleri için toplamda bir milyar 700 milyon lira ciro hedefliyoruz. Bu hedeflerimiz doğrultusunda yatırım yapmaya, üretmeye, istihdam sağlamaya ve ülke ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Ayrıca 2017 yılında lanse ettiğimiz altı proje ve faaliyete aldığımız Bursa Marka AVM projemizle birlikte doğrudan ve dolaylı olarak altı bin kişilik ek istihdam sağladık. 2018 yılında ise mevcut istihdamımıza ek olarak sadece Antalya projemizde beş bin kişilik ek istihdam sağlayacağız.

Konut İnşaatı dışında enerji sektörü ile de ilgilisiniz, enerji sektöründe Sur Yapı neler yaptı ve şuanda nerede?

Sur Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Sur Enerji,  yatırımlar çerçevesinde büyümesini devam ettiriyor. 2017’de Mersin’de yer alan Elmalı RES santrali devreye alındı. 2018 yılının ilk çeyreğinde ise Kurtini RES santralinin devreye alınması planlanıyor. İnşası devam eden diğer enerji projelerini 2019 yılında hayata geçirmeyi hedefliyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.