Açıklanan LYS yerleştirme sonuçları ile bazı öğrenciler yeni okullara, lise hayatını geride bırakarak üniversite hayatına başladı. Bu yeni hayata başlarken teorik olarak yapılması gereken şeyleri bilmek size çok yardımcı olacak.

Üniversite hayatı yeni insanlarla birçok şeyi paylaşacağımız yeni bir yaşam biçimidir. Bu yeni yaşam biçimine yaklaştıkça ve içinde yer almaya başladıkça; heyecan, kaygı, gerginlik ve birçok duyguyu bir arada hissedebilirsiniz.

Yeni bir ortam, tanımadığımız kişiler, yeni hocalar, yeni dersler, belki yeni bir şehir ve alışık olmadığımız yeni bir hayat… Her şey yeni olduğu için kendinizi yabancı, farklı, tedirgin, yalnız, üzgün ve belki de öfkeli hissediyor olabilirsiniz. Yeni dönemlere alışma sürecinde karmaşık duyguları bir arada yaşıyor olmak oldukça doğaldır.

Üniversite yaşamı, hem kişisel hem de akademik gelişimleri ve mücadeleleri beraberinde getirir. Daha öncesinde kişi, tanıdığı ve güvendiği ortamlarda yaşamını sürdürürken o ortamın zorluklarıyla mücadele etmeyi öğrenmiştir. Şimdi yeni bir ortamda olduğu için yeni bir mücadele içine girmiştir. Üniversite yaşamına uyumun içine, yeni sorumluluklar, bireyselleşme ve karar verme gibi yetkinliklerimizi geliştirmeyi öğrenmek ve hem kişisel hem ilişkisel yeni beceriler kazanmak girmektedir. Alışma sürecinde, yeniliklere alışmanın zorluğu kadar eski tanıdık ortamları ve alışkanlıkları geride bırakmanın getirdiği zorluk da söz konusudur. Bu değişimlerle her birey farklı bir şekilde baş eder. Kimileri hemen yeni durumlara uyum sağlarken, kiminin uyum sağlaması daha fazla zaman alır. Kimileri akademik konulara (ders işleyişi, mekân kullanımına ve her hocanın ayrı bir tarzı olması vs.) uyum sağlamakta zorlanırken, kimi de ilişki problemleri (oda arkadaşıyla anlaşma, arkadaş edinme, ilişki kurma vs.) yaşayabilir. Üniversite hayatıyla ilgili zorluklar özellikle evden ilk defa ayrılmış, çok farklı kişilerle ilişki kurabileceği ortamlarda bulunmamış ve üniversitede önceki hayatından tanıdığı olmayan kişilerde daha fazla gözlemlenir. İlk günler geride kaldıkça yaşanan karmaşık hisler ve bilinmezlik azalır, yerini daha olumlu duygulara bırakır.

_Öncelikle şunu bilmelisiniz ki ilk 1-2 ay içinde yaşadığınız evden ayrılma, yeni bir şehre alışma dönemini geride bırakacaksınız. Ekim sonunda kendinizi evinizde gibi hissedeceksiniz. Bu tarz endişeleriniz varsa bir an önce bırakıp bulunduğunuz yeri daha farklı değerlendirmeye bakın. Yaşamaya başlarken ev, yurt, apart otel arasında kalabilirsiniz. Tanımadığınız bir şehirde ev kiralamak sizin için çok zor olabilir. Oda kiralarken ev arkadaşlarınızı yeterince iyi tanımakta güçlük çekebilirsiniz. İlk etapta yurt veya apart otel daha sağlıklı olabilir.

_İlk olarak sınıf arkadaşlarınızı iyi tanıyın, herkesle tanışın. Mahallenizi, okulunuzun bulunduğu mevkii dolaşın ve öğrenin. Sınıfta bir süre sonra gruplar oluşacaktır. İçinde bulunduğunuz grubu iyi seçin ve dikkatli olun.

_Öğrencilik sadece ders çalışıp sınıf geçmek değil. Öğrencilik, hayatı yaşayarak öğrenmek, bunun için de yaşamın içinde olmak demektir. Sosyal hayatın gereği olan eğlence, spor ve sanattan geri kalmayın. Bu dönemde kendinize katacağınız aktiviteler size kültür olarak geri dönecektir. Ve şimdiden başlamazsanız ilerde farklı bir şeyle daha uğraşmak için zaman bulmanız çok zor olacaktır.

- İlgi alanınıza göre bir toplulukta, öğrenci kulübünde yer alın. Hobileriniz olsun. Bunlar grup çalışmasını, sorumluluğu, hoşgörüyü, insanlar arasında diyaloğu öğretir. Kulüplere üye olmakla kalmayın o kulüplerde görev alın, meet-up lara katılın. Katıldığınız kulüpler sadece bölümünüzle ilgili olmasın. Hoşunuza giden, ilgi duyduğunuz bölümlerin etkinliklerine katılın seminer ve kongreleri kaçırmayın. Bu seminer ve kongrelere birçok iş adamı katılım gösterir. Onlarla tanışın ve birebir iletişime geçerek sürekli takipte kalın. Üniversiteden sonra iş hayatınızda size faydası çok olacaktır. İlk sınıfı bitirdikten sonra bu görüştüğünüz iş adamlarının çalıştığı yerde staja başlamaya bakın. İşiniz ve geleceğiniz küçükten kurulmuş demektir.

- Ne istediğini bilmek çok önemli. Bir hedefiniz olsun ve o yönde kendinizi geliştirin. Araştırma yapın, kendi projelerinizi üretin.
- Günümüzde yabancı dil olarak İngilizcenin önceliği var ama birkaç dil öğrenirseniz kendi önceliğinizi arttırırsınız. Dilinizi ilk yıldan geliştirirseniz farklı bir ülkeye Erasmus programı yapma olasılığınız çok yüksek olur. Okulu bitirdikten sonra sizi diğerlerinden farklı kılan yaptığınız Erasmus programı ve orada edindiğiniz bilgiler olacaktır. Bu süreçte öğreneceğiniz her şey size görev ve geniş görüşlülük katacaktır. İleriki hayatınızda seçilen değil seçen siz olun.

_ Üniversite, hayatınız boyunca yaşayabileceğiniz en sosyal ortamdır. Unutmayın ki arkadaşlarınız geleceğin avukatları, hâkimleri, doktorları, bakanları hatta başbakanları olacak. Bu sosyal ve kültürel ortamdan faydalanabileceğiniz kadar faydalanın. İnsanın hayatını bilgileri şekillendirir, sosyalliği güzelleştirir. Şimdiden hepinize bol şans diliyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.