Üniversiteye giriş sınavı YSK’nsin açıklanmasına sayılı günler kaldı. Tercih yapılacak adaylar nelere dikkat etmeliler? Puan mı, Yüzdelik Dilim mi?

YKS, tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. YKS, sınav sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala, dikkat edilmesi gereken önemli hususlar var.

  • YSK’de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirilecekler. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Eğer okul birincisi iseniz bu kontenjan dahilinde olan güzel bölümleri kaçırmamalısınız.
  • Ön lisans programlarını tercih edebilmek için TYT puanının en az 150, Lisans programlarını tercih edebilmek için toplam puanın en az 180 olması gerekmektedir. Seçtiğiniz bölümün lisans(4 yıllık fakülte) mı yoksa ön lisans (2 yıllık fakülte) mı olduğuna dikkat edin.
  • Tercih listenizi hazırlarken öncelikle ve en çok dikkat etmeniz gereken husus; puanınıza göre değil, başarı sıranıza göre tercih yapmanızdır.  ÖSYM adayları başarı sıralarına göre yerleştiriyor.
  • Yerleştirme yapılırken, puan üstünlüğü esastır. Öğrencilerin istediği bölümü üstte yazması değil, puanının üstün olması gereklidir. Öğrenci 10’uncu tercihine de yazsa aynı bölümü, puanı yüksekse o tercih esas alınır. Öğrencilerin en çok kafasını karıştıran bir durum. Aynı bölümü 3 defa yazsam, yerleşme ihtimalim artar mı, gibi sorular da geliyor. Kesinlikle artmaz! Burada önemli olan, bir kere aynı bölümü üst üste yazmak diye bir şey yok. Sadece biri geçerli olur, diğerleri geçersizdir. İkincisi, Üst sıraya bir okulu yazmak değildir, puanının yüksek olmasıdır yerleştirmede esas olan. Puan üstünlüğünün bağlı olmasının temel nedeni; bir sınav var, bu bir seçme ve sıralama sınavı. Öğrenciler bir sıradalar ve bir puandalar. Bu puanlarla öğrenciler üniversitede programlara yerleşiyorlar.
  • Bölüm seçerken; sevdiğiniz, yeteneğinizin olduğunu düşündüğünüz bölümleri sıralayıp kendinize en çok yakıştırdığınız bölümü seçin. Fakat bunu yaparken seçtiğiniz bölümün istihdam açığı olması durumuna, bitirdikten sonra işe başlama durumlarına ve alacağınız ücretlere kadar her şeyi araştırmalısınız. Zira birçok insan var ki; üniversiteyi bitirip işsiz kalıyor ya da hiç sevmediği ortamlara girip çalışmak zorunda kalıyor. Seçeceğiniz mesleğin ülkemizdeki konumunu iyice araştırın.
  • Seçmeyi düşündüğünüz mesleğin sizin ilgi ve yeteneklerinizle ne denli örtüşeceği sizin mesleki ve kişisel gelişiminize ne kadar katkı sağlayacağını iyi düşünmelisiniz. Üniversite okuyup, sınav dönemini atlatmak için tercih yapmanız, sizi daha büyük sorunlarla karşı karşıya getirecektir.
  • Seçeceğiniz üniversitenizin iyi olması demek, meslek hayatına açılan bu kapıdan başarıyla geçeceğiniz anlamına gelir. İyi bir üniversite işe alınırken ön planda tutulan en büyük özelliktir. Sizi meslektaşlarınızdan eleyecek olan bir husus da üniversiteniz olacaktır.
  • Üniversite seçiminde seçeceğiniz üniversitenin akademik kadrosunun yetkinliği çok önemlidir. Derslere girecek olan hocaların alanında uzmanlıkları ve seçtiğiniz mesleğe yaptıkları katkılar araştırılmalıdır. Alanında uzman, bilime katkı sağlamış hocalardan ders almak, üniversiteyi bitirdikten sonra sizin işinize çok yarayacaktır. Hatta üniversitedeyken bunu kullanıp, bu hocaların asistanlığını yaparsanız hayatınıza çok büyük ve güzel şeyler katacaksınız demektir.
  • Üniversitenin sağladığı imkânlar (burslar, yurtdışı bağlantıları, sportif, kültürel, sosyal faaliyet ve kulüp çalışmaları) üniversitenin öğrenci gelişimine sağlayacağı katkılar (çalıştaylar, staj, seminerler, konferans, sektörel bağlantılar vb.), üniversitenin lokasyonu (şehir merkezine, akademik, mesleki, sosyal ve kültürel hayata ulaşılabilirliği), üniversitenin yabancı dil eğitim öğretim imkânı, ikinci bir yabancı dil öğrenme imkânı vb. hususlar da çok önemli.
  • Bunlar arasında çok gündemde olmayan fakat üniversite öğrencilerinin çok mağdur kalabileceği durumlardan biri de stajlardır. Eğer bir üniversite, öğrencisine staj imkânı sağlayamıyorsa, öğrenci 1-0 yenik başlıyor demektir. Bölümde gelişimi destekleyen ve bölümün hangi alanında çalışmanız için fikir gösteren en önemli şey staj olacaktır. Staj yaptığınız yer size deneyim katacağı gibi gelişmenizi destekleyecektir. Bazı üniversiteler bu staj imkânını sağlamaz. Bunu iyice araştırın. Seçmek istediğiniz üniversitenin adını, sosyal medyalardan yazıp o üniversite adına açılmış gruplara üye olarak, oradaki arkadaşlardan bilgi alabilirsiniz.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.