Turizmde aslan payı Antalya'nın

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, bu yılın 6 aylık bölümünde Türkiye'ye 10 milyondan fazla ziyaretçi geldi.

01 Ağustos 2013 Perşembe 14:58
Turizmde aslan payı Antalya'nın
Türkiye'nin turizm başkenti Antalya ise turist sayısında aslan payını yine kimseye kaptırmadı. Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 12,8 oranında artarak 10 milyon 514 bin 909 kişi oldu. Bunun 9 milyon 519 bin 922'sini yabancı, 994 bin 987'sini ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

TURİSTİN YÜZDE 45'İ ANTALYA'YA GELDİ
Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısında aslan payını ise Antalya aldı. Bu yılın ilk yarısında Antalya'ya gelen yabancı ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 oranında artarak, 4 milyon 277 bin 204 kişiye ulaşırken, bu rakam Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısının ise yüzde 44,9'unu oluşturdu.

RUSLAR BİRİNCİ, ALMANLAR İKİNCİ
Bu dönemde Antalya'ya en çok turist gelen pazarlar içinde ilk sırayı Rusya aldı. Geçen yılın aynı döneminde Rusya'dan 1 milyon 60 bin 316 ziyaretçi gelirken, bu yıl ziyaretçi sayısı yüzde 19,7 artışla 1 milyon 268 bin 742'ye yükseldi. Ziyaretçi sıralamasında Almanlar ikinci sırada yer aldı. Alman turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 oranında artışla 1 milyon 110 bin 549'a yükseldi.

İSRAİLLİ TURİST SAYISI YÜZDE 140 ARTTI
Hollanda, İngiltere, İsveç, Norveç ve Belçika'dan gelen turist sayısında yüzde 9'un üzerinde artış gözlenirken, Fransa, Polonya, Çek Cumhuriyeti, İran, Romanya ve Macaristan pazarlarında gerileme yaşandı. Turist sayısında oransal anlamda en büyük değişim ise İsrailli turistlerde yaşandı. Tatil için Antalya'yı tercih eden İsrailli turist sayısında yüzde 140 oranında artış meydana geldi. Geçen yıl 9 bin 985 İsrailli turistin ziyaret ettiği Antalya'ya, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 24 bin 54 İsrailli turist geldi.

REZERVASYONLARDA YAVAŞLAMA OLDU
Bu rakamların beklentilerinin altında olduğunu söyleyen Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Sururi Çorabatır, çift haneli büyüme rakamlarını hedeflediklerini aktardı. Özellikle yurtdışı basında Türkiye'ye ilişkin yer alan görüntülerden dolayı rezervasyon yapacak tatilci sayısında yavaşlama yaşandığını anlatan Çorabatır, Antalya'ya gelen turist sayısının yanında yatak kapasitesinin de artması nedeniyle otellerde tam doluluk oranlarının yakalanamadığını, turizmcilerin ise fiyatlarda yaptığı ayarlamalar sonucu doluluk oranlarını artırmaya çalıştığını kaydetti.

İÇ PAZARDA HAREKETLİLİK BEKLENTİSİ
Son aylarda yaşanan gelişmelerin İsrail pazarındaki artışa pozitif etki ettiğini belirten Çorabatır, Mısır'daki olaylardan dolayı ortaya çıkacak pazarın da Ekim-Kasım aylarında Antalya turizmine olumlu yansımasını beklediklerini dile getirdi. Ekim-Kasım aylarında iç pazarda da daha hareketli bir dönem geçirmeyi hedeflediklerini ifade eden Çorabatır, 2014 ve 2015 yıllarına ilişkin ise daha planlı ve programlı hareket edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Son Güncelleme: 01.08.2013 15:03
Anahtar Kelimeler:
AntalyaTurizmTÜİKTurist
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.