Turizmcilerin karanlık isyanı

ANTALYA'daki turizm sektörü temsilcileri, yılbaşına sayılı gün kala, kentin ana caddelerinde hiçbir ışıklandırma olmayışını eleştirdi. Turizmciler, Antalya'nın yeni yıla karanlıkta değil, ışıl ışıl girmesi gerektiğini söyledi.

13 Aralık 2016 Salı 10:38
Turizmcilerin karanlık isyanı
Antalya'da yılbaşı döneminde oteller ve bazı AVM'lerin dışında hiçbir ışıklandırma ve süsleme olmayışı, turizm sektörünün de tepkisini çekti. İki yıl önce Rixos Oteller Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tamince'nin dikkat çektiği bu soruna ilişkin, 2014 yılı yılbaşında Cumhuriyet Meydanı ve Kalekapısı Rixos Grubu tarafından ışıklandırılmış ve süslenmişti. Aynı dönemde Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ise Kapalıyol'u ışıklandırmıştı.

MORAL VE MOTİVASYONU YÜKSELTİR
Yeni yılın herkesin hayatında yeni bir heyecan anlamı taşıdığına dikkat çeken Akdeniz Turistik Otel İşletmecileri Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman, şöyle dedi:
"Bir yılı geride bırakıyorsunuz ve yeni yıl ileriye doğru bir umuttur. Yeni yılın güzel şeyler getireceği düşünülür. Dolayısıyla bu süsleme ile moral yükseltilir. Süsleme, ışıklandırma gibi şeyler umut ve insanların yaşam motivasyonunu yükseltiyor. Bunu da herkesin kendi alanında yapması gerekiyor. Dükkanlar, oteller kendi süslemelerini yapmalıdır. Herkes kendi alanını yaparsa o zaman yaşama umutla bakışı daha iyi dile getirmiş oluruz."

ANTALYA DAHA FAZLA YAPMALI
Antalya'nın bu yaşama sevincini daha fazla dile getirmesi gerektiğini belirten Hacısüleyman, şöyle devam ettti:
"Çünkü birçok ülkeden gelen misafirin yılbaşını burada geçirmesini arzu ediyoruz. Dolayısıyla bunu daha fazla yaşatmamız gerekiyor. 24 Aralık'tan itibaren 1 hafta Chrismas bayramı var ve yabancıların dini bayramı yılbaşı ile birleşiyor. Önemli bir tatil dönemi ve dünyadaki her destinasyon gibi biz de talibiz. O yüzden otellerde süslemeleri yapıyoruz. Ama şehir genelinde de esnaf, sokaklarda da bu tür süslemeler olduğunda insanlar daha mutlu oluyor."



DEĞİŞİM SORUNU
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Duran ise her tesisin kendi önünü aydınlatması gerektiğini belirtti. Duran, şöyle devam etti:
"Bir kere caddeler karanlık. Ne dükkanlar ne belediyeler henüz tam bir değişim içine girmiş değil. Ben de şunu algılıyorum, herhalde zor geçen bir yıl acaba insanlarda karamsarlık mı var? Bilakis tam bu aydınlatmalar olmalı. Biz kendi tesisimizi 1 Aralık'tan beri şıkır şıkır aydınlattık. Çünkü otele geldiğinizde bir canlılık görüyorsunuz. Ben misafirlerimden şunu duyuyorum, 'Rixos Downtown'a geldiğimde yeni yılı yaşamaya başladım' diyor. Çünkü otelin dış mekanından iç mekanına kadar her alan kapıdan girdiğinizden itibaren ışıl ışıl."

YERLİ VE YABANCI TURİSTE MOTİVASYONDUR
Işıklandırma ve süsleme gibi hazırlıkların insana bir canlılık, heyecan verdiğine işaret eden POYD Başkanı Duran, “Aslında bu açıdan bakıldığında şehrin kesinlikle aydınlatılmazsı lazım. Bu bir motivasyondur. Halka da motivasyondur, şehrimizi ziyaret eden yerli ve yabancı turiste de motivasyondur. Ben burada sadece kamu kurumları değil özel sektörün de dükkan ve tesisleri olsun herkesin kendi önünü aydınlatması gerekiyor. Bizde Rixos olarak tüm tesislerimizi aydınlattık ve bizim geleneğimiz haline geldi. Çok güzel süslemeler yapılmış vaziyette ve çevremize ışık saçmaya devam ediyoruz" dedi.

ANTALYA FAZLASIYLA HAK EDİYOR
Antalya'nın dünya şehri olma iddiası taşıyan bir kent olduğuna dikkat çeken Calista Luxury Resort Genel Müdürü Ali Kızıldağ, şöyle konuştu:
"Antalya, bunu fazlasıyla hak ediyor. Turistik değerleri, doğal güzellikleri ve 40 yılı aşkın turizm geleneğiyle dünyada bir sürü destinasyondan daha fazla dünya kenti olmayı hak eden bir yer. Bu nedenle bütün dünyanın geleneksel kutlamalarının Antalya kentinde de aynı güzellik, aynı zenginlik ve aynı aydınlıkta kutlanmasından daha doğal birşey olamaz. Gerek kamunun gerekse özel sektörün bu konuda üzerine düşen ne varsa yapması gerektiğini düşünüyorum. Oteller kendi içlerinde ve çevresinde yeni yılla ilgili gerekli süsleme aydınlatma ve aksesuar çalışmalarını yıllardır geliştirerek yapmaktalar. Şehrin genelinin de bu anlamda hazırlanması ve dünya kentine yakışır bir hale getirilmesi Antalya'ya destinasyon anlamında değer katacaktır."

YILBAŞI SÜSLEMESİ BİR DÜNYA KÜLTÜRÜ
Her yıl aynı konunun gündeme geldiğine değinen Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizametin Şen, şöyle dedi:
"Antalya'nın bir dünya kenti olduğu söyleniyorsa bunun mutlaka yerine getirilmesi ve dünya standartlarında kentin hazırlanması gerekiyor. Bilindiği gibi dört hafta öncesinden bu süslemeler Avrupa'da başlıyor. Bugüne kadar AVM'lerin iç ve dışlarında bu süslemeler yerine getirildi. Onlara öncelikle teşekkür etmek lazım ama ne yazık ki kentin diğer bölümlerinde bu konuda bir hareketlenme hala yok. Yılbaşını kutlamanın Noel olmadığını artık herkesin anlaması, bilmesi gerekiyor. Bu anlayışı bir an evvel umarım kamu yöneticileri de anlar ve Antalya'yı dünya kentine yakışır bir süslemeyle buluştururlar. Yılbaşı için süsleme bambaşka ve bu bir dünya kültürü."

Son Güncelleme: 13.12.2016 10:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.