Dünya turizm zirvesi Antalya'da

WORLD Tourism Forum (Dünya Turizm Forumu: WTF) Mediterranean Summit 2016, Antalya Belek'teki Regnum Carya Otel'de gerçekleştirildi. 16-18 Şubat tarihlerinde İstanbul'da yapılacak turizmin Davos'u WTF kapsamında bu yıl ikinci kez düzenlenen Mediterranean Summit'te, 15 ülkeden 30 konuşmacı ve 750 katılımcı biraraya geldi.

10 Aralık 2016 Cumartesi 14:35
Dünya turizm zirvesi Antalya'da
Dünya turizminin konuşulduğu ve geleceğine yön verecek kararların şekillendiği Mediterranean Summit'in açılışını, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Belek Turizm Yatırımcıları Birliği (BETUYAB) Başkanı Fikret Öztürk ve WTF Başkanı Bulut Bağcı yaptı. Mediterranean Summit'in sunuculuğunu ise BBC News TV'den haber sunucusu Kasia Madera gerçekleştirdi.

BELEK'TE KAYIP YÜZDE 38
Belek bölgesinde yaklaşık 50 otele hizmet verdiklerini belirten Fikret Öztürk, 2015 ve 2016 yılları karşılaştırıldığında uluslararası turist sayısı payının yüzde 70'den yüzde 54'e düştüğünü söyledi. Yabancı turist sayısındaki düşüşün yaklaşık yüzde 38 civarında gerçekleştiğini belirten Fikret Öztürk, golf turizminde ise yüzde 35 azalma olduğunu dile getirdi. İki ay öncesine kadar rezervasyonlar tamamen kesilmişken, son bir aydır hareketlenme başladığını söyleyen Öztürk, “Bize hiç gelmeyiz diyen Almanya ve Avusturya'dan rezervasyonlar başladı ve devam edeceğini de gösteriyor. Bir de şu söyleniyor, 'efendim politik nedenlerle gelmek istemiyoruz.' Öbür tarafta turizmde büyük etken terör olayları ama Antalya Avrupa'nın diğer kentlerinden terör olayları bakımından daha güvenli. Turizme karşı hiçbir terör olayı olmadı ve inşallah bundan sonra da olmaz. En güzel oteller bizde, en uygun fiyatlar bizde, Avrupa'nın 4'te, 5'te biri, hizmet kalitesi kat kat fazla, neden daha fazla turist gelmesin? WTF gibi turizme desteklerle çok şeyler yapacağımıza inanıyorum" dedi.

OTELLERİN KAYBI 2 MİLYONDAN 30 MİLYON DOLARA KADAR
Bir şeyler yapmak zorunda olunduğu ve herşey devletten beklenirse hiç bir yol alınamayacağını belirten Fikret Öztürk, “Tanıtım için 500 bin dolar ile 3-4 milyon dolar arasında para harcıyoruz. 500 biner dolar toplayıp yurtdışındaki basınla dirsek teması sağlamalıyız. PKK ve FETÖ'cüler bu dirsek temasını yapıyor ve maalesef onların yaptığını biz yapmıyoruz. Her otelden 5 bin dolar istesek herkes bir tarafa kaçar. Kaybımıza baktığımızda ise bir otelin en az 2-3 milyon dolardan 30 milyon dolara kadar kaybı var. Bu kaybı önleminin tek yolu Avrupa'da Antalya'yı, Türkiye'yi tanıtmak. Özellikle Antalya'da terör olayları olmadığını iyi anlatmaktır. Terör azaldığında gelen turist sayısının da artacağına inanıyorum" dedi.

GEÇMİŞ SENELERİN REHAVETİNDEN KURTULDUK
Bu yıl dünya turizminin pekçok önemli isminin Antalya'da misafir edildiğini anlatan Başkan Menderes Türel, yurt dışıyla Türkiye arasındaki işbirliği ve dayanışmanın daha da güçlendiğini söyledi. Türel, “Öldürmeyen yara nasıl insanı güçlendirirse biz de Antalya, Türkiye olarak geçmiş senelerin rehavetinden kurtulduk, daha fazla gayretle çalışmaya başladık ve inanın her zamankinden çok daha güçlüyüz. Türkiye'de turizmde büyüme ortalaması geçmiş yıllarda dünya ve Avrupa ortalamalarının çok üstünde, yıllık yüzde 8 büyüme gerçekleşince açıkçası rehavet yaşandı" diye konuştu.

DÖRT BÜYÜK FORUM
İstanbul'daki ana etkinliğin yanında bölgelerin nabzının da tutulması gerektiği düşüncesiyle ilki geçen yıl yapılan Mediterranean Summit'in bu yıl ikinci kez Antalya'da düzenlendiğini belirten WTF Başkanı Bulut Bağcı, bu yıl 4 yeni proje gerçekleştirileceğini söyledi. Bağcı, 19 Ocak'ta Moskova'da, 16-18 Şubat'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla İstanbul'da, Nisan ayında Newyork'ta ve Eylülde de Londra'da olmak üzere dört büyük organizasyon daha planlandığını açıkladı.



TURİZM KONUŞULACAKSA DOĞRU ADRES ANTALYA
Turizm konuşulacaksa Antalya'nın doğru adres olduğunu belirten BBC spikeri Kasia Madera, Antalya'ya akan turizm hareketliliğinin inanılmaz olduğunu söyledi. Turizmin dünyada barışı sağlayacağı iddia edilemese de bu konuda çok önemli bir katkı sağlayacağını dile getiren Madera, dünyada insanların artık yeni yerler görmek, yeni insanlar tanımak istediğini kaydetti.

KÜRESEL HİSSET YEREL OL
Sosyal medyada 'küresel hisset yerel ol' hashtag'i ile Mediterranean Summit'in gün boyu süren toplantılarındaki fotoğrafları paylaşıldı. Forumun açılış töreninin ardından Bulut Bağcı, Fikret Öztürk ve Menderes Türel'e plaket takdim etti.

FENERBAHÇE'Yİ ÜZECEĞİZ
15 Temmuz'da Antalya'da oynanması planlanan, darbe girişimi nedeniyle iptal edilen dünya yıldızları Messi, Neymar gibi isimlerin yer alacağı dostluk maçında Menderes Türel'in giyeceği kırmızı beyaz forma ve Trabzonspor forması, Bulut Bağcı ve Antalyaspor Başkanı Ali Şafak Öztürk tarafından armağan edildi. Bu formayı dünya yıldızlarıyla oynanacak karşılaşmada giyeceğini ama giyemediğini, saklayıp benzer bir organizasyonda giyeceğini açıklayan Menderes Türel, Trabzonspor forması için de teşekkür etti. Türel, "2 hafta önce Trabzonspor'u Trabzon'da üzdük. Kusura bakmasınlar ama bu bir futbol. Bu hafta da Fenerbahçe'yi üzeceğiz" dedi.

Son Güncelleme: 10.12.2016 14:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.