Çetin: Turizmdeki canlılık fiyatlara yansıdı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yıllık bazda TÜFE'de 2005'den, Yİ-ÜFE'de 2006'dan bu yana görülen en yüksek enflasyon rakamlarının kaydedildiğini bildiren Çetin, "Ekonomi yönetiminden döviz piyasasını sakinleştirecek, enflasyon beklentilerini sabitleyecek güçte adımlar bekliyoruz" dedi.

03 Ağustos 2018 Cuma 15:18
Çetin: Turizmdeki canlılık fiyatlara yansıdı

Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti:

"2018 Temmuz ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,55, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 1,77 artış göstermiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 15,85, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 17,56 artış göstermiştir. TÜFE'de yedi aylık ve yıllık bazda 2005'ten bu yana en yüksek enflasyon oranı görülmüştür. Yİ-ÜFE'de ise yedi aylık ve yıllık bazda 2006'dan bu yana görülen en yüksek enflasyon oranıdır. Yine Yİ-ÜFE'de, 2006'dan bu yana görülen en yüksek Temmuz ayı enflasyonu kaydedilmiştir."

KARARLI DURUŞ GEREKİYOR

Dolar ve Euro'daki artış girdi maliyetleri kanalıyla gıda fiyatları dahil her üründe fiyatların arttığını aktaran Davut Çetin, "Elektrik ve doğal gaz fiyatlarına yapılan zamlar henüz enflasyona yansımamıştır. Merkez Bankası'nın enflasyonla mücadele ve milli paramızı koruma konusunda pasif kalmasının maliyeti giderek artmaktadır. Yedi aylık çekirdek enflasyon yüzde 9'u, yıllık enflasyon yüzde 15'i aşmışken ve dövizde sonu belirsiz yükseliş devam ederken, geçen hafta yapılan toplantıda sessiz kalmak ve yeni açıklanan raporda enflasyon hedefini bir politika önlemi açıklamaksızın yüzde 13.4 gibi inandırıcı olmayan bir düzeye çıkarmak piyasadaki güven beklentisini karşılamamıştır. Aylardan bu yana dövizdeki artış karşısında daha kararlı bir duruş gerektiğini, yüksek kur ve enflasyonun ekonomide durgunluğa yol açacağını ifade ediyoruz. Ekonomi yönetiminden döviz piyasasını sakinleştirecek, enflasyon beklentilerini sabitleyecek güçte adımlar bekliyoruz" dedi.

ANTALYA'DAKİ TURİZM KAYNAKLI CANLILIK FİYATLARA YANSIDI

Antalya ekonomisinde turizm kaynaklı kısmi bir canlılık söz konusu olduğunu belirten Çetin, "Bu durum zaten enflasyon tablomuzda gıda, içki, lokanta ve otel grubu fiyatlarında da görülmektedir. Buna karşılık iç pazara bağlı sektörlerde sorun giderek büyümektedir. Bu nedenle orta ve uzun vadeli yapısal politikalarla birlikte piyasaya güven verecek düzeyde kısa vadeli faiz, likidite, tasarruf, teşvik önlemler açıklanmalıdır" diye konuştu.

Batı Akdeniz enflasyonunun Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu kaydeden Davut Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,87, yedi aylık yüzde 11,13 ve yıllık bazda yüzde 17,69 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık ve yedi aylık enflasyonda 2'nci, yıllık enflasyonda ise 3'üncü sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık, yedi aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görülmüştür" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.