Sevgili Güneyhaberci okuyucuları ;

Öncelikle kendimi sizlere tanıştırmakla başlamak istiyorum.

Aksu Medikal- Firması Sahibi Ömer ŞAHİN; Aksunun ilk medikal firması olarak 2015 yılında; Semt Polikliniği karşısında  Medikal ve Ortodonti Malzemesi satışı hizmetiyle tanıştım Aksu Halkıyla, yani sizlerle. Ancak Semt polikliniğinin tam verimle çalışmaması ve beklentilerimi karşılamadığı için Şehir Merkezine, tekrar sizlerle buluşmak üzere Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Karşısına taşındım. Sizlerle tekrar buluşacağım için firmamın ismini değiştirmeden Aksu Medikal olarak faaliyet göstermekteyim. İşyerimi Şehir merkezine taşısam da, gönlüm ve aklım Aksu da olduğu için, sizlere tekrar hizmet vermek ve faydalı olabilmek maksadıyla 21 yıldır sektörde edinmiş olduğum , bilgi , deneyim, tecrübe ve Hekim çevremi sizlerin hizmetine sunacağım.

Her hafta ayrı konu ve işin uzmanı konuklarımla yapmış olduğum röportajı sizlerle paylaşacağım. İlk haftamın ve ilk röportajımın konuğu, kendisini uzun zamandır tanımaktan memnun olduğum Genel Cerrahi Dalı’nın üstatlarından, sevgili hocam Akdeniz Üniversitesi Genel Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ramazan ERYILMAZ ile Obezite Cerrahisi Hakkında bilinmeyenleri ve merak edilenleri sizlerin için soracağım.

Soru :1  Tüp Mide Ameliyatları (Sleeve Gastrektomi) kimler için ve hangi hastalar tipleri için uygundur ?

Tüp şu anda en çok yapılan obezite ameliyatıdır. Her hasta veya her şişman insan bu ameliyatı olamaz. Bir insanın bu ameliyatı olabilmesi için Vücut kitle indeksi 40 ‘ın üzerinde olması gerekmektedir. Bu vucut kitle endeksi nedir ? Nasıl hesaplanır onu açıklayalım. Ağırlığınızı boyunuzun karesine böldüğünüzde (kg/m²) çıkan sonuç, fazla kilolu ya da obez olup olmadığınızı belirtir.

18, 5 kg/m.'nin altında olanlar: Zayıf

18.5 – 24, 9 kg/m. arasında olanlar: Normal kilolu

25 – 29, 9 kg/m. arasında olanlar: Fazla kilolu

30 – 39, 9 kg/m. arasında olanlar: Obez

40 kg/m.'nin üzerinde olanlar: İleri derecede obez (morbid obez), olarak görülür.  

İşte bizim bahsettiğimiz ve ameliyatını yaptığımız gurup Morbit Obez gurubu . Bu gurup hastalar  ,diyet yapsa bile  diyetle 5-10 kg verir, daha sonra bu işlem durur ve verilen kilolar tekrar eskisinden daha fazla biçimde tekrar geri alınır. Diyet ,Rejim ve Egzersiz bu grupta etkili değildir.

Soru 2: Bu tip hastalarda obeziteye bağlı hangi hastalıklar görülür?

Bu tip hastalarda çok sayıda yandaş hastalık olur. Bu hastalıklar,Şeker hastalığı,kalp hastalığı,solunum apnesi,artroz dediğimiz vücudun yükünü taşımaya bağlı ayaklarda kireçlenme,karaciğer yağlanması,kolestrol yüksekliği,hipertansiyon gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkar. 

Soru 3: Obez Hastalar VKİ 30-40 arası olan hastalar , obeziteye bağlı hastalığı varsa kesinlikle ameliyat olamaz mı? VKİ 40 ın üzerinde olan her hasta hiçbir şikayeti olmasa bile bu ameliyatı olabilir mi?

VKİ 35 olan hastalar bu sayılan hastalıklardan 2 tanesi olduğu takdirde,SGK kapsamında da obez amelyatı olabilir. Ama VKİ 40 ın üzerinde olan hastalar bu hastalıkllardan hiç biri olmasa bile ameliyat olabilir.

Soru 4:  Obezite ameliyatından sonra hastalar ne zaman kilo vermeye başlar?

 Ilk ay 8-10 hatta 15 kg a kadar verebilir. Daha sonraki haftalarda 4-5 kg arası vermeye başlar.Tabiki buda verilen beslenme programı dahilindedir.ilk yılın sonun da  ideal kilosuna yaklaşır. Bunun tek şartı diyetini düzgün yapmasıdır.

Soru 5: Ameliyat esnasında küçültülen mide tekrar büyür mü ? Eğer büyürse ,büyümeye bağlı ne gibi sıkıntılar ortaya çıkar?

Büyüyebilir. Bu ameliyatın etkisi 2 ile 5 yıl dır. 2-5‘ yıl sonunda hasta eski düzenine tekrar dönerse tekrar mide büyüyebilir. 

Soru 6:  Hangi tip hastaları özellikle ,ameliyat sonrası başarı için ameliyat etmek istemezsiniz?

Özellikle tatlı seven guruba yapmak istemeyiz çünkü ameliyatla bir bariyer oluşturuluyor. Bu bariyeri tanımazsa yani hastaya kilo vermesi gerektiği inandırılmazsa ve hasta; kola içer, dondurma, çikolata ve sütlü tatlılar gibi kalori değeri yüksek tatlılar yerse bunlara bariyer olmadığı için hasta tekrar hızlı kilo alır. Ameliyat oldum ben her şeyi yiyebilirim diye bir durum yok.

Soru 7: Ameliyat sonrası ameliyat yerlerinden kaçak gibi durumlar olabilir mi? Eğer olursa ne gibi durumlar ortaya çıkar?

Pek rastladığımız bir durum değildir. Fakat eğer böyle bir durum olursa tekrar revizyon ameliyatı dediğimiz bir ameliyatla bu durumu ortadan kaldırırız.

Soru 8: Ameliyat olan kişi, ameliyat öncesi gündelik hayatından farklı durumlarla karşılaşacak mı? Enerji düşüklüğü, Bitkinlik, halsizlik gibi durumlar görülebilir mi?

Tüp mide ameliyatlarında midenin Timüs denilen üst kısmından salgılanan ghrelin denen açlık hormonunun salgılandığı kısım alındığı için, ameliyat olan kişi açlık hissi duymayacak ve güzel bir şekilde kilo verecektir. Ameliyatın püf noktası burasıdır. Mide ameliyatı olmayan kişilerde ghrelin hormonunu kontrol altına alarak güzel kilo verebilir. Doğal olarak daha önce kilonun verdiği enerji mutlaka vardır. Tabi ameliyat sonrası kilo kaybı olduğu için enerji düşüklüğü olması normal dir. Halsizlik, bitkinlik gibi durumlar görülebilir. Bu ilk 2 yıl olacaktır sonrasında normale dönecektir. Onun için ameliyat sonrası erkekler de kilo alımı bu kaybedilen enerjiyi tekrar kazanmak için yemeye yüklenir ve tekrar kilo alır. Bu durum bayanlarda pek rastladığımız bir durum değildir. Bu istatistiki bir bilgidir.

Soru 9: Peki açlık hormonunu bastırmanın yöntemi var mıdır?

Bu sorunun cevabını en iyi diyetisyenler verir. Çünkü bir kişi bu hormonu kontrol altına alabiliyorsa müthiş bir şekilde kilo verebilir. Ama yinede bildiğim en basitlerini sıralayayım.1- Şeker alımının azaltılması yada sıfırlanması 2-Egzersiz yapılması 3- Stresi azaltın 4- Bol bol su için. Vücuda ne kadar Leptin hormonu salgılatırsak o kadar iyidir.

10.Soru : İş hayatına ve normal hayatına ne zaman dönebilir?

İlk 1 ay kritik dönemdir.1 aydan sonra çok ağır olmayan işlerini yapabilir. Bedensel ve ağır işler sıkıntılıdır.Normal hayatına dönebilir.

11.Soru : Bu ameliyat kapalı yani karnı yarmadan mı yapılır? Yoksa açık mı yapılır?

Kapalı yapılan bir ameliyattır. Biz buna Laparoskopik ameliyat deriz.  Onun için dikiş izi gibi belirgin bir yara izi olmaz.

12. Soru: Bayan hastalarda kilo verilmesine bağlı olarak gebelik planlandığı zaman ne zaman gebeliği düşünebilir?

Kısırlık obezite doğru orantılıdır. Yani kiloya bağlı kısırlık olabilir. Kilo verildiği zaman bu durum ortadan kalkar ve gebelik düşünülebilir. Ameliyattan 1 ila 1,5 yıl sonrasında düşünmek doğru olur.

13.soru: Erkek ve bayan hastalarda görülen Apnea, şeker (diabet),Hipertansiyon ve kireçlenme gibi obeziteye bağlı tüm hastalıklar, 3-4 ay sonra 20-25 kg ın üstünde kilo verildiği zaman normale dönmeye başlar.

14.Soru: Herkese bu ameliyatı tavsiye edermisiniz? Riskleri nelerdir?

Risksiz ameliyat olmaz. Bu ameliyatta diğer ameliyatlardan farklı bir ameliyat değildir. Nasıl safra kesesi ameliyatı, apandist ameliyatı oluyorsak buda bunun gibi bir ameliyattır. Bu ameliyat, estetik ameliyat gibi görüldüğünden en ufak olumsuz farklı bir durum olduğu zaman hemen basına farklı bir şekilde lanse edilerek halkın gözü korkutulmaktadır. En önemli risk midenin üst kısmında kaçak olması durumudur. Bu durum hastayı öldürmez ama yıpratıcı tedavi süreci geçirebilir.

 Hocam bir dahaki röportajımızı daha farklı sıkıntılı cerrahi operasyon gerektiren durumlar için tekrar yapabileceğimizi söyledi. Kıymetli hocama bu güzel röportaj için ayrıca kıymetli vaktini ameliyat sonrası bize ayırdığı için şükranlarımı sunuyorum.

               

               

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.