NASA'da çalışan Dr. Umut Yıldız, öğrencilere uzay çalışmalarını anlattı

NASA'da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda öğrencilere yıldız oluşumu, büyük veri ve uzay araştırma robotları konularını anlattı.

02 Aralık 2015 Çarşamba 12:14
NASA'da çalışan Dr. Umut Yıldız, öğrencilere uzay çalışmalarını anlattı
Uluslararası Yetenekli Çocuklar Eğitim Programı kapsamında, Akdeniz Üniversitesi'nde 'Gözlem teknolojileri, veri bilimi ve uzay araştırma robotları' konulu konferansta konuşmacı olan Dr. Umut Yıldız, NASA'nın gezegenlerle ilgili çalışmalarından söz etti. Eğitim Fakültesi'ni dolduran lise ve üniversitelilerden oluşan 800 öğrenciyi bilgilendiren Dr. Yıldız, yaklaşık 8 yıldır yıldız oluşumuyla ilgilendiğini, gezegenlerin ise nasıl oluştuklarının henüz bilinemediğini söyledi.



Dr. Yıldız, bir yıldızın oluşumunun (doğumunun) yaklaşık 10 milyon yıl, ömrünün de 10 milyar yılı bulduğunu söyledi. Dr. Yıldız, Square Kilometre Array Projesi'nin Güney Afrika ve Avustralya'da 2018 yılında başlayacağını ve 2023'de biteceğini, 2 milyar dolara mal olacak projede 130 bin anten ve 100 çanak bulunmasının hedeflendiğini anlattı. Proje ile bu bölgelere toplamda 2'şer milyon anten ve çanağın yerleştirileceğini söyleyen Dr. Yıldız, "Proje insanlığa büyük şeyler kazandıracak. Bu teleskop tam olarak operasyona başladığında saniyede 700 terabayt veri elde edecek. Bu teleskoplar çok hassas olacak ve 10 ışık yılı mesafedeki bir gezegenin havaalanı radarını duyabilecek" diye konuştu.


UZAYA TÜRKÇE MESAJ

Uzaydaki yaşamla ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyleyen Dr. Yıldız, “Uzaya gönderilen Voyager uydusuna müzik kayıtları, bilgiler gibi ses kayıtları da gönderildi. Bir gün uzaylılar bulur düşüncesiyle uzaya gönderilen ses kayıtlarındaki Türkçe mesaj, 'Sayın Türkçe bilen arkadaşlarımız, sabah şerifleriniz hayrolsun' cümlesiydi. Uzaylılara gönderdiğimiz bu mesaj. Uzaylılar karşımıza çıkarsa, 'Türkler neden bu kadar uzaya duyarsız' diye kızabilirler" diye konuştu.

Etkinliğin sonunda Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Memduh Sami Taner, Dr. Umut Yıldız'a plaket verdi.

Son Güncelleme: 04.12.2015 23:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.