Mühendis kadınlardan çocuklar için bilim projesi

Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Antalya İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Kadın Komisyonu, çocukları, gençleri bilimsel çalışmalar yapmaya yönlendirmek amacıyla bir proje geliştirdi.

09 Şubat 2015 Pazartesi 10:32
Mühendis kadınlardan çocuklar için bilim projesi
Türkiye'ye örnek olacak proje, EXPO 2016 etkinlikleri kapsamında hayata geçirilecek. Açıklamada, "Projemiz, özellikle kız çocuklarını okula göndermeyen aileleri de yüreklendirecek, daha fazla kız öğrencinin mühendislik bilimlerini tercih etmesini sağlayacak" denildi.

'Antalya Bilimle Buluşuyor' adlı projede, farklı odalardan kadın mimar ve mühendisler yer aldı. Nazike Özge Aksu'nun (Ziraat Mühendisleri Odası) başkanlık yaptığı İKK Kadın Komisyonu'nda görev alan Tülay Koç, Çiğdem Işıkyüre (Elektrik Mühendisleri Odası), Ufuk Peker, Ayşen Hamamcıoğlu, Esra Günaydın (Makine Mühendisleri Odası), Yeliz Sevim (Orman Mühendisleri odası), Yeşim Baştuğcu (Gıda Mühendisleri Odası), Hidayet Erşan (EXPO 2016 Antalya Ajansı) birlikte kolları sıvadı.

KOMİSYON ÇÖZÜM ÜRETİYOR
Nazike Özge Aksu, Türk kadınının kalkınma hamlelerinde ve üretimde etkin yer ve rol alması gerektiğine işaret edip, mühendisliğin gelecek 30 yılda en çok ihtiyaç duyulan meslek olacağına dikkat çekti. Aksu, "Komisyon olarak, çalışan, çalışmayan, çalıştırılmayan mühendis kadın, okuyan, okumayan, okutulmayan, okuduğu halde sosyal toplumda yer alamayan kadınlar ve onların sorunlarına çözümler üretip, gelecek için projeler üretmekteyiz" dedi.

HEDEF ÇOCUKLAR VE GENÇLER
Aksu, 'Antalya Bilimle Buluşuyor Projesi'nin nasıl ortaya çıktığını ise şöyle özetledi;

"Komisyon üyeleri olarak, gelecek nesillerin şekillenmesinde annelerin rolü üzerine çalışırken, direkt çocuklara ulaşmayı ve onların minik dimağlarına birer mum ışığı yakmayı hedefledik. İlk iş olarak Türkiye'deki bazı bilim merkezlerini gezdik, yerinde inceleme ve gözlem yaptık. 6 ay süren çalışmamız sonunda, geleceğin bilim adamları çocuklarımıza, gençlerimize yönelik bilim projemizi hazırladık. Hedefimiz, çocuklarımıza ve ailelerine keyifli vakit geçirmekten ziyade, mühendislik temel bilimlerine eğlenceli bir yaklaşımla, 'ne?, neden?, nasıl?' sorularını sorarken öğrenmelerini sağlamak, eğitim süreçlerine yön vererek mühendislik mesleğine heveslendirmek."

PROJEDE NELER VAR?
EXPO 2016 kapsamında hayata geçirilecek projede temel bilimler, temel mühendislik kavramının gösterileceği ve mühendisliği özendirecek düzenekler, simülatörler, dijital köprüler, aquaponik, hidroponik tarım, planetaryum, ekoloji, temiz enerji, balıklar ile bitkilerin birbirini beslediği, dışardan destek görmeden yaşam sağlayan sistem örnekleri gibi birimler yer alacak. Çocuklar, gençler dijital köprü üzerinde gezinti yaparken, Türkiye'nin eşsiz doğal ve tarihi zenginliklerini de izleyecek. Topraksız yüksek verimli üretim imkânı veren geliştirilmiş sistem örneği de bulunacak. Çocuklar, kubbe şeklinde sinema sisteminde uzayın derinliklerine yolculuk imkânı bulacak.
 

Son Güncelleme: 09.02.2015 10:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.