AÜ'den hayatı kolaylaştıracak buluşlar

AKDENİZ Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, tıbbi uygulama alanında kullanılacak, insan yaşamını kolaylaştıracak 7 yeni tıbbi malzeme ürettiklerini söyledi.

31 Ocak 2016 Pazar 15:14
AÜ'den hayatı kolaylaştıracak buluşlar


Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, 2 yıl süren çalışma sonunda nanoteknolojiyle insan yaşamını kolaylaştıracak, buluşlar yaptıklarını kaydetti. Prof. Dr. Arpaç, bu ürünlerin 'anti trombojenik ve anti bakteriyel kateter kaplaması', 'tıbbi implantlar için gümüş nano-partikülleri içeren mikrobisit kaplama', 'tıbbi implantlar için fonksiyonel biyo aktif kaplama', 'anti bakteriyel kemik aşı malzemesi', 'oftalmoloji, tıp ve kaplama tekniği için kontrollü mikrobiyosidal etkinlik', 'biyo bozunur' ile 'dental ve kemik sabitleme vidaları' olduğunu söyledi.


İLERİ TEKNOLOJİK MALZEMELER


Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, ekip olarak 'biyo' malzemelerin geliştirilmesi alanında çalışmalar yaptıklarını anlattı. Daha önce anti bakteriyel kaplamalarla ilgili geliştirdikleri sistemler olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arpaç, "Bu sistemler implant ve alan hijyeninde kullanılıyor. Şimdi bu alanı biraz daha farklı bir noktaya çektik. Geliştirdiğimiz kemik aşı malzemesini anti bakteriyel hale getirdik. Hastanelerde yoğun kullanılan hortum, katater ve buna benzer ürünleri kaplayarak hem anti bakteriyel hem de yüzeyde pıhtı oluşmasını engelleyecek hale getirdik" dedi.


BİYO BOZUNUR MALZEMELER


'Biyo bozunur' malzemeler alanında da çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Prof. Dr. Arpaç, özellikle kırıkların tedavisinde kullanılan metal plakaların yerine işlevi bittikten sonra eriyen malzemeler kullanılmaya başlandığını kaydetti. Türkiye'de henüz üretimi olmayan bu çok pahalı tıbbi malzemelerin üzerinde çalışmalar yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Arpaç, "Oldukça pahalı ürünler, bu alanda da ilk defe çene kemiğinin bilhassa çocuklardaki tamiratında kullanılacak plakaları ve çivileri yapmaya başladık" diye konuştu. Prof. Dr. Arpaç, bu ürünlerle birlikte vücutta artık platin ya da titanyum alışımı gibi metal malzemelerin kullanılmayacağını ifade etti.


VİRÜS, MANTAR VE BAKTERİLERE KARŞI NANO ÇÖZELTİ


Doktora öğrencisi kimyager Merve Gençer ise virüs, mantar ve bakterilere karşı yaygın olarak kullanılacak 'nano- gümüş' çözeltisi hazırladıklarını kaydetti. Nano-gümüş çözeltisinin hastane bakterileri gibi zararlı birçok patojene karşı oldukça yüksek aktivite gösterdiğini kaydeden Merve Gencer, "Bu buluşumuzun hastalara faydası olacak. Biyo film oluşturan çeşitli zararlı patojenler var. Bunları tedavi etmek amacıyla yüzeye uyguladığımız zaman yüksek aktivite gösterdiği için kolay bir şekilde tedavi edebiliyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 31.01.2016 15:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.