Gün olmuyor, Aksu Belediyesiyle ilgili adeta skandal niteliğinde iddialar, ortaya atılmasın. Asfalt ihalesi, Kemerağzı Pazar Yeri İhalesi ile ilgili ortaya atılan yolsuzluk iddiaları gündem de sıcaklığını korurken, bu seferde piyasa değeri yaklaşık 15 milyon TL olan ve Kültür Merkezi yapılmak istenen alanla ilgili bir peşkeş iddiası ortaya atıldı.

Bu iddiaların sahibi, MHP Grup Sözcüsü Mustafa Poyraz.

Gerçi bununla ilgili, kulağımıza meclis oturumundan öncede çeşitli söylentiler geldi. Pekte araştırma zahmetinde bulunmadık. Çünkü, Aksu Belediyesiyle ilgili onlarca iddia ve söylenti, kulis olarak her yerde konuşuluyor. Bunların hepsini araştırmaya ne gücümüz nede zamanımız var. Ondan dolayıdır ki, Sayın Poyraz bu iddiaları ortaya atmayana kadar, bu söylentilere kulak tıkadık.

Hatta geçen hafta Salı günü gerçekleşen grup toplantısı öncesi, konuyla ilgili gelen telefon bilgisine bile kulak tıkadık. Telefondaki ses, “Meclis öncesi gerçekleşecek olan AK Parti’nin grup toplantısında, meclis gündemine alınması için verilecek olan iki önerge tartışılacak. Bu önergelerden biri Kültür Merkezi. Alan ile ilgili plan projeler yapılmış. Aracılar şunlar…, Ama bu gelişmelerden bir çok AK Partili Meclis üyesi ve İlçe Başkanı’nın haberi yok” şeklinde açıklamalarda bulundu. Yine de kulak tıkadık. Ta ki MHP’li Poyraz açıklama yapana kadar. Poyraz’ın açıklamaları haberimizde mevcut. Şimdi gelelim bizim araştırmalarımıza…

Bilindiği üzere, Kültür Merkezi yapılacak olan alan, daha önce Fen işleri Müdürlüğü olarak kullanılan yer. Bu alan yaklaşık olarak 6 bin metre kare. Verilen emsal de, yaklaşık olarak 13 bin metre karelik inşaat alanına tekabül ediyor. Bu emsal, hiçbir yerde yok. Bundan dolayıdır ki, 1,8’lik emsal mevcut alanı daha değerli kılıyor. Arsaya birkaç gayrı menkul uzmanının verdiği değer, 15 – 18 milyon TL. Yani paha biçilmez bir yer. Aksu Belediye Başkanı Halil Şahin’in, daha önceki açıklamalarında bu alanı Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne yaptırma düşünceleri vardı. Evdeki hesap çarşıya uymadı ki, Aksu Belediyesi’nin Kasım Ayı oturumunda bir önergeyle, ihale yapma yetkisinin encümen ile başkana verilmesi için yetki istendi. İlgili komisyona havale edildi. Bir aksilik çıkmaması halinde, önümüzde ki ay yetki verilmesi için meclis gündemine tekrar gelecek. Koskoca Aksu Belediyesi’nin tek gündemli meclis oturumuna, bu alanın önergeyle gelmesi ise ayrı bir muamma.

Şimdi gelelim işin özüne…

Yaptığımız araştırmalar şunu gösteriyor, Sayın Poyraz’ın iddia ettiği gibi, bu alanla ilgili yapılacak her türlü çalışmaların, daha önceden projelendirildiği söyleniyor. Birçok kere, bazen belediyede, bazen de adrese teslim ihaleye talip olan işadamının otelinde, aracılarla beraber çeşitli görüşmeler yapıldığı öne sürülüyor. Aklımda iken, aracılardan birisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a yazılı olarak yaptığı hakaretlerden dolayı Aksu İlçe Teşkilatı’nın suç duyurusunda bulunduğu bir zat olduğu ifade ediliyor. Hatta bu zat, her yerde -Bu işi ben yaptım, ben ayarladım” şeklinde ifadeler kullanıyormuş. Yani, anlatımlardan anlayacağınız gibi taslaklar hazırmış. Şimdiden hangi metrekarede ne yapılacağı belliymiş. Verilen önerge ise, işin alıştırma kısmı olduğu iddia ediliyor. Ayrı bir detay ise, görüştüğüm İlçe yöneticilerinin ise top yekûn bu öneriye sıcak bakmadığı. Bu görüşün doğruluğu ve yanlışlığını, şayet gündem maddesi bir dahaki meclis oturumuna gelirse, meclis öncesi yapılacak grup toplantısında, grup başkanının alacağı karar gösterecektir.

Bu iddialar, bu kadar net ifadelerle tarif edilirken, ben yine de iyimser davranmak istiyorum. Umarım iddialarla ilgili, bu kadar net anlatımların gerçeklik payı olmaz. Aksi takdirde bunun adı, ‘Büyük bir skandal, büyük yolsuzluk’ olur. Daha önemlisi evrakta sahtekarlığa kadar gider. Bekleyip göreceğiz. Kirli hiçbir iş karanlıkta kalmaz. Bu da böyle biline.

Tek gündem maddeli meclis

Başka bir konu ise, manşet haberimizde ve üstte ki yazıda olduğu gibi satır aralarında verdiğimiz, tek gündem maddeli meclis oturumu.

Uzun süredir bu mesleği icra ediyorum. Meslek yaşantım boyunca hep politika muhabirliği yaptım. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, birçok belde ve ilçe belediye meclislerinin oturumlarını takip ettim. Toplantıya girdiğimizde meclis gündemiyle ilgili, A4 ebatında dosya kâğıdı, belediyenin basın ofisi çalışanları tarafından elimize iliştirilir. Oradan meclis gündeminin kaç maddeden oluştuğu, hangi konuların yer aldığı, kısacası birçok bilgiyi elde ederiz. Ayrıca belediye meclisleri, ilgili belediyelerin çalışma karnesidir. Kentle ilgili alınacak hayati kararlar ve her türlü çalışmalar ile sorunların çözüm önerileri burada tartışmaya açılır ve kararlar alınır.

Bu kısa detaydan sonra gelelim anlatacaklarımıza…

Geçen hafta Aksu Belediye Meclisi toplandı. Bizlerde iştirak ettik. Belediye’nin basın çalışanlarında meclis gündemi ile ilgili bilgi notlarını rica ettik. Elimize gelen bilgi notunda, tek bir madde vardı. O da bir personelin kadro değişikliğiyle ilgiliydi. Hayretler içerisinde kaldık. Az öncede bahsettiğim gibi meclis oturumları, belediyenin çalışma karnesidir.

Düşünün bir kenti, nüfusu 70 bin, sorunlar yumak halinde. Bu sorunları çözecek merci belli, yani belediye yöneticilerinin kendisi. Bu idareciler, sorunların çözümü ve yeni bir kentin inşası için yaptıkları çalışmaları, meclis gündemine getirerek tartışmaya açmalı ve burada icraata yönelik kararlar ortaya çıkmalı. Ama gelin görün ki, koskoca bir ay bekleniyor ve meclise gelen bir tek gündem maddesi, o da bir personel ile ilgili kadro değişikliği.

Bu tablo iki ayrı gerçeğin göstergesi olsa gerek;

Birincisi, ya o kentin her türlü sorunu bitmiş, güllük gülistanlık bir ortam mevcut. Akabinde yapılacak hiç şey yoktur. Şayet böyle şeyin olması halinde bile, hiçbir şeyin yapılmaması o kenti mevcut durumundan daha geriye götürmesine neden olur.

İkincisi; O kurumun iflas ettiğinin göstergesidir. İş bilmez idarecilerin bir şeyi üretememesidir. Veya kentin menfaatini bir tarafa bırakarak, kendi menfaatleri doğrultusunda çalıştığına delalettir.

Amacım burada kimseyi suçlamak değil. Verilen malzemeden yola çıkarak, ortaya çıkan tabloyu size sunmak. Başta da bahsettiğim gibi uzun süreli mesleki yaşantımda, bırakın 500 bini gecik nüfusa sahip Muratpaşa ve Kepez Belediyelerinin meclis oturumlarını, nüfusu 2 ila 10 bin arasında olan belde belediyelerinin meclis oturumlarında bile tek maddelik gündeme tanık olmadım. Hele ki o madde, bir personelin kadro değişikliğiyse…

Bu detaylardan sonra yazıma nokta koymak istiyorum. Haftaya daha önemli bir gelişme olmaması halinde, yolun ortasına konulan ve şehir için trafiğini felce uğratan dubalardan tutunda, led aydınlatmalı çalışmalar için kesilen faturaların, perde arakasın da konuşulan iddiaları gündeme getireceğim. Ayrıca zaman bulursam, tek gündem maddeli meclisin 2’inci önergesi olan güneş enerjili elektrik panellerine de değineceğim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.