Türel'den Kesmeboğazı Müjdesi

AK Parti Genel Başkan Yardınmcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, Kemer İlçesi'ndeki doğa harikası Kesmeboğazı Ağva Deresi üzerinde planlanan HES projesinin Milli Parklar'ın raporu doğrultusunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) izni alamayacağını söyledi.

06 Ağustos 2013 Salı 14:13
Türel'den Kesmeboğazı Müjdesi
Antalya'nın Kemer İlçesi'nde, Beydağları Sahil Milli Parkı'nda yer alan Kesmeboğazı'nda Ege Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapımı planlanan 1102 metre iletim yapılarından oluşan Kesme Regülatörü ve HES projesi için firmanın ÇED başvurusu, Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'nün raporuna takıldı.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel, HES'in yapımı halinde bölgede Kemer Orkidesi ve Olimpos Safranı'nın da aralarında bulunduğu 32'si endemik, 111 bitki türünün yok olacağı savunulan projeye ilişkin ÇED raporuna onay verilmeyeceğini açıkladı.

Türel, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'nün Kesmeboğazı'nda planlanan HES projesine ilişkin hazırladığı rapor ve muhalefeti dolayısıyla, o muhalefet çerçevesinde firmanın ÇED raporu almasının mümkün olmadığını ve bu nedenle de projenin yapımının da mümkün gözükmediğini söyledi.

Antalya'da AK Parti İl Başkanı Mustafa Köse, Kemer İlçe Başkanı Ferruh Derin ve Antalya milletvekilleri olarak, çevreci duyarlılığı içinde bu bölgeye ilişkin büyük bir duyarlılıkla hareket ettiklerini de anlatan Menderes Türel, “Çok büyük ihtimalle de bu bölgede herhangi bir HES projesi olmayacak" dedi.

TELEVİZYONDA DUYURDU
Menderes Türel, çevrecileri sevindirici bu haberi, dün akşam Akdeniz TV'de yayınlanan 'Net Yanıt' programında duyurdu. Çevreye duyarlılığının vazgeçilmezleri olduğunu belirttiği programda Menderes Türel, şöyle konuştu:

“Çevre olmadan turizm olmaz. Biz çevreyi gözümüz gibi korumak zorundayız. Kemer'deki projeyle ilgili zaten çevre duyarlılıkları dikkate alınmak suretiyle projenin hayata geçirilmesi noktasında ÇED raporunun alınması yönünde bir engel ortaya çıktı ve o projenin uygulanması şuan itibariyle pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla aynı zamanda enerji açığı olan bir ülkeyiz ve enerji ihtiyacımızı da bir şekilde karşılamak zorundayız. Ama enerji açığımızı kapatacağız ve ihtiyacımızı karşılayacağız diye çevreyi kırıp dökersek o zaman o enerjiyi kullanacak yer bulamayız. Bu konu gündeme geldiğinde biz derhal müdahil olduk, ama biz bu konuları bir siyasi popülizm olarak kullanmıyoruz."

ÇEVRECİLER AYAKLANDI
Kemer İlçesi Ağva Deresi üzerindeki Kesmeboğazı mevkiine Ege Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. firması tarafından yapılması planlanan Kesme Regülatörü ve HES projesi ile ilgili olarak dosya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na 30 Mayıs'ta sunuldu. Kemer orkidesi ve safranı gibi nadir bulunan 32'si endemik, 111 bitki türünün barındığı bölgeye planlanan HES'le ilgili başvuruyu kabul eden bakanlık, teknik olarak proje çalışmalarını başlattı. Bakanlığın, HES projesine ilişkin teknik çalışmaları başlatması, bölge halkının ve turizmcilerin tepkisine neden oldu. Kemer'de 24 Temmuz'da yapılması gereken ve 'yasal zorunluluk' olan Halkın Katılımı Toplantısı'na kimse katılmayınca toplantı da yapılamadı. Havzanın peyzaj kalitesinin üst düzeyde olduğunu belirten Antalya Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü, projenin bölgede birçok doğal değeri geri dönülemez şekilde tahrip edeceğine yönelik rapor yayınladı. Bu rapor, HES'in önündeki en büyük engel oldu. 

Son Güncelleme: 06.08.2013 14:45
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.