Meclise, Konyaaltı Sahili ihalesi damga vurdu

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi'nin Konyaaltı Sahili'ndeki işletmelerin ihalesi meclise damga vurdu. CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol'un, şartname maddeleri ile ihalenin tartışmalı hale geldiğini belirtmesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, "Söylenenlerin Antalya'da yaptığımız hizmetlerin itibarsızlaştırılması dışında başka bir amacı yok. Söylenenler iftira ve yalan" karşılığını verdi.

10 Nisan 2018 Salı 10:28
Meclise, Konyaaltı Sahili ihalesi damga vurdu

Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı olağan Meclisi, Başkan Türel başkanlığında 79 gündem maddesini tartışmak üzere toplandı. Gündem dışı konuşmalar mecliste 2 saat sürdü. Meclise, Konyaaltı Sahili'ndeki işletmelerin ihalesi damga vurdu.

SANAYİCİLER İÇİN GÜNDEM MADDESİNİN YERİ DEĞİŞTİRİLDİ

Akdeniz Sanayi Sitesi esnafı, meclisin ziyaretçileri arasında yer aldı. Mecliste gazeteciler için ayrılan yer de dahi esnafla dolunca meclisin teklifiyle sanayide gerçekleştirilecek imar değişikliği maddesi görüşülmek üzere ön sıraya çekildi. Oy birliğiyle alınan imar değişikliğini esnaf alkışlarla karşıladı.

MECLİSİN KULİSİ BÖCEK OLDU

Diğer yandan Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, köşesinde CHP'nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayının Muhittin Böcek olduğunu yazdı. CHP'nin Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in adını yazıda okuyan diğer meclis üyeleri ve gazeteciler, Böcek'i tebrik etti. Böcek tebriklere teşekkür ederek karşılık verdi.

BAHATTİN BAYRAKTAR MAÇ SONUÇLARINI KARIŞTIRDI

Mecliste Ak Parti grubu adına söz alan Bahattin Bayraktar, Antalyaspor ve Alanyaspor'un galibiyetlerini dile getirdi. Ancak Bayraktar, maç sonuçlarını birbirine karıştırınca Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel devreye girerek doğru sonuçları söyledi. Bayraktar'ın 'Yanlış not vermişler' sözü gülüşmelere neden oldu.

YENİ ENCÜMENE 5 AK PARTİLİ

Belediye Encümeni, komisyon üyelerinin belirlendiği mecliste, faaliyet ile denetim raporları da oylandı. Yeni encümene, Ak Parti'nin önerdiği Ruhi Beşiktaş, Mesut Kocagöz, İsmail Afşar, Enver Aputkan, Can Kasapoğlu seçildi. Öte yandan bir meclis üyesi, aday olmadığı halde Emin Hatipoğlu için oy kullandı.

CHP KONYAALTI İHALESİNİ SORDU

CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, gündem dışı konuşmalar sırasında, gündemden düşmeyen Konyaaltı Sahili'ndeki işletmeler için Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı ihaleyi eleştirdi. İhaleye tek firmanın katıldığını hatırlatan Çevikol, "Şartname katılımcıları sınırlandırdı. İhale adrese teslim gibi görünüyor. Serbest rekabet ortamını engellendi ve akıllarda soru işareti kaldı. 'İstemezük' gibi yakıştırmaları seviyorsunuz ama biz Konyaaltı için elimizi taşın altına koyuyoruz. Siz medyadan geldiğiniz için medyatik cevap veriyorsunuz ama ben hukuki ve teknik bilgi istiyorum" dedi.

TÜREL'DEN KONYAALTI CEVABI

Başkan Menderes Türel, Konyaaltı ihalesiyle ilgili eleştirileri yanıtladı. Türel, Konyaaltı sahilinde kuyumcu hassasiyeti ile adım attıklarını söyledi. Konyaaltı'nın birkaç yıl önceki durumuna çok üzüldüğünü dile getiren Türel, "Konyaaltı kriminal bütün olayların adresiydi. Kadın cinayetleri bile burada işleniyordu. Adli vakaların yaşandığı bir yeri cebine parasını koyan herkese emanet edemezsiniz. Aksi takdirde Konyaaltı'nı kaybedersiniz" dedi.

'SÖYLENENLER İFTİRA VE YALAN'

Konyaaltı'nın bir turizm işletmesi gibi yönetilmesini düşünerek bir modeli meclisten geçirdiklerini ve ihaleyi bu şekilde gerçekleştirdiklerini aktaran Türel, şöyle devam etti:

"Turizm mantığı ile işletilmesinin gereği kaçınılmaz. Burada ihale şartlarını yoğunlaştırdık. 1500 yatak en az olmak üzere 5 yıldızlı olma şartı ve beraberinde A grubu seyahat acentesi olma şartı aradık. Konyaaltı sadece adli vakaların değil başka talihsiz olayların olduğu bir merkezimizdi. Burada işletmeyi öyle herkese teslim edebilmemiz mümkün değildir. Rekabet koşulları fevkalade güçlü şekilde oluşturuldu. Şartlar tek bir firmaya haiz değildi. Sadece Antalya'da bu şartları 15 şirket taşıyordu. Türkiye'de 150'ye yakın firma bu şartları kapsıyor. Hangi akıl ve mantıkla ihale bir firmayı tarif ediyor? Bunları söyleyenler siyasetin içinde yer etmiş, geçmişte Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ile meşgul olmuş kişiler. Öğren de gel. İnsan bir sorar, bilgi istedin de vermedik mi? Söylenenlerin Antalya'da yaptığımız hizmetlerin itibarsızlaştırılması dışında başka bir amacı yok. Söylenenler iftira ve yalan."

HESAP MAKİNESİ ŞAŞTI

İhaleden 1 gün önce 7 firmanın ihale dosyası aldığını aktaran Menderes Türel, "Ben de isterdim birden fazla firma katılsın. Bize niye acaba bir firma geldi diye soranlar neden katılmayan firmalara, 'bu değere sahip çıkmadın' diye sormuyor. Kim gelmek istemiş de biz gelme demişiz. Geçmişte Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek bu modelde bir ihale yaptı. Geçmişte siz yaptınız. Biz sizden öğrendik. Konyaaltı Belediyesi'nin ihalesinde firma Konyaaltı'na son yılında 62 bin lira yıllık kira verdi. Bize firma yıllık 8,5 milyon lira kira verecek. Hesap edin. Benim hesap makinesi kaç kat arttığını şaşırdı" diye konuştu.

'TEK FİRMA KATILDI DİYE İHALE İPTAL OLMAZ'

Proje ile sahildeki ücretli kısmın yüzde 6.5'e denk geldiğini belirten Menderes Türel, şöyle devam etti:

"Konyaaltı halka kapatılıyormuş gibi bağırmaya söyleyecek söz bulamıyorum. İhale kanunlarımızda tek firma girdi, ihale olmaz diye bir madde yok. Bazı şeyleri konuşurken çuvaldızı kendinize batırın. Hukukta olmayan şeyleri varmış gibi uydurmayın. Konyaaltı ihalesini büyük bir hassasiyet ve halkın memnuniyetini en üst sevide olacak şekilde yaptık. Hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsanız hukuki yollar var. Çamur at izi kalsın. Kendi bindiğiniz dalı kesiyorsunuz. Bu iftiraları atanlar kendi bataklıklarında batarlar."

BÖCEK UZUN SÜRE SONRA KONUŞTU

Türel'in sözlerinin ardından Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, söz aldı. Böcek, "Genelde söz almamaya çalışırım. Bugüne kadar siyasi nezaket kurallarını aşmadan bütün başkanlara saygı duydum. Konu Konyaaltı olunca söz aldım. Göreve geldiğimde Konyaaltı'nda pislik nedeniyle denize girilemiyordu ve mafya beni tehdit ediyordu. Konyaaltı o kadar basit anlatılacak bir konu değildir. Bizim yaptığımız ihale yap-işlet-devretti. Siz yapıyorsunuz sonradan işletmeye veriyorsunuz. Bizim ihaleye 9 firma katıldı. Şeffaflıktan korkmayın. Türkiye birinciliği aldığımız bir proje yaptık. Ben ihaleyi rekabet koşulları sağlanmadığı için eleştiriyorum" diye konuştu.

'İKİ İHALE FARKLI'

CHP'li Cansel Çevikol ise iki ihalenin birlikte kıyaslanamayacak kadar farklı olduğunu söyledi. Yüzölçümleri açısından iki ihalenin bir olmadığını anlatan Çevikol, "İki ihalenin kapsamı farklı. Yap- işlet- devret modelinde kiralar sembolik belirlenir" dedi. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal da Konyaaltı için yapıcı önerileri olduğunu aktardı. Uysal, "Eğer Konyaaltı'nda idari disiplin koymazsanız hukuken değil ama fiilen vatandaş oradan yararlanamaz. Otoparkın yetersiz olduğunu düşünüyorum. Zaaf noktaları konuşulmazsa vatandaş mağdur olabilir" diye görüş bildirdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.