Derviş Eroğlu: Rumlar anlaşmak istemiyor

KUZEY Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti'nin (KKTC) 3'üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum tarafının Kıbrıs konusunda bir anlaşma niyeti içinde olmadığını, sadece KKTC'yi müzakere masasında tutma niyetinde olduğunu söyledi.

09 Mayıs 2017 Salı 17:14
Derviş Eroğlu: Rumlar anlaşmak istemiyor
Akdeniz Üniversitesi İnovasyon ve Proje Geliştirme Topluluğu ile Türkiye Ekonomik Araştırmalar Merkezi'nin işbirliğiyle Hukuk Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen 'Kıbrıs' paneline, KKTC'nin 3'üncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmacı olarak katıldı. 40 yıl aktif siyaset hayatı olduğunu belirten Eroğlu, savaşın gerçek yüzünü gördüğünü söyledi. Kıbrıs Türkü ve Türkiye Türkü için 'et ve tırnak' benzetmesi yapan Eroğlu, Türkiye'nin Kıbrıs'a uzaklığının 65 kilometre olduğunu aktardı. Eğer Barış Harekatı olmasaydı burada hitap etme şansı olmayacağını dile getiren Eroğlu, "Barış Harekatı bizim yeniden doğuşumuzdur. Benim için 'Anlaşmaya yanaşmaz' diyorlar. Ben savaşın gerçek yüzünü gördüm, dolayısıyla anlaşma isterim. Ama nasıl olursa olsun bir anlaşma değil, bu kadar fedakarlıktan sonra Rum tarafının lehine bir anlaşmayı kabul etmeyiz" dedi.

TERÖR OLAYLARINI ÖNLEMEDE KIBRIS ÜS OLABİLİR
Kıbrıs'ın Ortadoğu'nun anahtarı olduğunu belirten Eroğlu, jeopolik açıdan Kıbrıs'ın çok önemli bir yerde bulunduğunu kaydetti. Eroğlu, "Etrafımızda ateş çemberi var. Etrafımızda teröristler dolaşmaktadır. Terör olaylarını önleme konusunda Kıbrıs önemli bir üs olabilir" diye konuştu.



TÜRKİYE'NİN KABUL EDEMEYECEĞİ İSTEKLER
Kıbrıs'ta en çok tutanak okuyan kişi olduğunu dile getiren Derviş Eroğlu, Rum tarafının Kıbrıs konusunda bir anlaşma niyeti içinde olmadığını, sadece KKTC'yi müzakere masasında tutma niyetinde olduğunu aktardı. Rumlar'ın son dönem Türk askerinin adadan çekilmesi ve Türkler'in adada azınlık olarak kabul edilmesine yönelik Türkiye'nin kabul edemeyeceği şeyler istediğini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
"Cenevre görüşmeleri bir ara kesildi ve şimdi yeniden başladı. Ancak Rumlar'la anlaşma imkanı olmadığını sadece ben görmüyorum. Kıbrıs Türkü'nün dörtte üçü Rum'un uzlaşma niyeti olmadığını biliyor. KKTC bizim garantimizdir. Bu devleti kurmasaydık müzakere masasına oturamazdık. Devletimize sahip çıkmak zorundayız. 50 yıldır görüşmeler sürüyor. Ben Kıbrıs'ta bir anlaşma olacağına inanmıyorum. 3 anlaşma metni masaya kondu. Türk tarafı ikisini kabul etti. Buna rağmen suçlu aranıyor ve suçlu Türkler ilan ediliyor."

TÜRKİYE ANAVATANDIR
KKTC olarak seslerini tam olarak duyuramadıklarını kaydeden Eroğlu, "Kıbrıs Türkünün sesini duyuracak yer Türkiye'dir. Türkiye halkı Kıbrıs'la ilgilendiği zaman dünya kendine çekidüzen veriyor. Türkiye'nin anavatan olduğunu, anavatan olmadan Kıbrıs'ın yaşamayacağını gençlerimize anlattık" diye konuşmasını sürdürdü.



TÜRKİYE'Yİ AB'YE ALACAKLARINI DÜŞÜNMÜYORUM
Eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye'nin yaşadığı bu zor günlerin son bulmasını isteyerek, konuşmasını şöyle tamamladı: "Çevrede düşmanlar kol geziyor. Türkiye dışa karşı çok daha güçlü bir pozisyonda olursa dünya bizimle diyaloğunu geliştirir. Güçlü bir Türkiye'nin yanında biz de KKTC olarak bağımsız olarak daha güçlü yolumuza devam ederiz. KKTC'nin geleceğini Türkiye ile beraber görüyoruz. AB bizim için hayaldir. Türkiye'nin AB'ye girmesini çok arzu ederdik. AB içinde olan Türkiye, Kıbrıs'ta anlaşmayı da daha rahat kabul ettirecektir. Çok istememe rağmen Türkiye'nin AB'ye gireceğini düşünmüyorum. Şartlar giderek zorlaşıyor."
Konuşmasının ardından Eroğlu'na kilim hediye edildi. 

Son Güncelleme: 09.05.2017 17:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.