Tarımın başkenti Antalya’nın Aksu ilçesinde her geçen gün yeni ürünlerle karşılaşıyoruz. Bu ürünlerden biri de passiflora meyvesi. Aşk meyvesi de olarak bilinen ve ünlüler tarafından oldukça talep edilen bu meyvenin, bağışıklık sistemine ve strese iyi geldiği yönünde bilgiler mevcut.

Bu hafta bu konu üzerinde bir çalışma yaptım. Aksu’da bu meyveyi üreten Güllü Gürler hanımefendiyle hem tanıştım hem de bahçesinde yetiştirdiği bu ürünü sayfama sizler için taşıdım.

Şifa niyetine ektiği passiflora meyvesinin şu an ticaretini yapan Güllü Gürler hanımefendi, Aksu’da bu meyveyi üreten ilk ve tek kadın. 2019 yılında 20 tane passiflora meyvesini 500 metre kare açık arazisine şifa niyetine ekerek işe başlamış. Bir takım rahatsızlıklarına iyi geleceği düşüncesiyle bu meyveyi ektiğini ifade eden Güllü Gürler, “Bağışıklık sistemim kuvvetlensin diye ekmiştim. Bir takım alerjik rahatsızlıklarım vardı. Şimdi hem kendim tüketiyorum. Meyve satışını yapıyorum. Fide satışını yapıyorum. Geçen yıl tanesini 9 liradan sattım. Bu sene kilosu 70- 80 TL olacak diye biliyorum” dedi.

Güllü Gürler, bu meyvenin methini 2017 yılında duymuş. “Birtakım rahatsızlıklarından dolayı şifa niyetine 2019 yılında ekebildim” diyor. Uzun bir süre araştırma yaptıktan sonra fidelerini bulunca hemen satın almış. Güllü Hanım, şu an fide üretimi yaparak bu meyvenin daha fazla ekilmesini istiyor. Yurt dışından bu meyveye oldukça talep olduğunu ifade ederek, “ Elimizde ürün yok. Yurt içinden gelen taleplere cevap vermeye çalışıyoruz. Üreticilere tavsiyem bu meyveyi eksinler” diye ekliyor.

Tadı ve aromasının daha iyi olması için açık araziye ektiğini kaydeden Güllü Gürler, “Passiflora’nın bildiğim kadarıyla 500 çeşidi var. Ülkemizde birkaç çeşidi mevcut. Bu meyve sahil kesiminde üretilen bir meyve. Yüksek rakımlarda eksi 4 derece de yetişen çeşitleri bulunuyor. Açık alana ektim. Sera ortamında da yetişiyor. Tadı ve aroması daha iyi olduğu için açık araziye ektim” şeklinde konuştu.

Kilosu 80 lira

Bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi için ektiğini dile getiren Güllü Gürler, “Bir takım alerjik rahatsızlıklarım var. Şu an ilaç içmeyi unuttum diyebilirim bunu kullandıktan sonra. Strese iyi geliyor. Günde iki tane tüketiyorum. Bu meyvenin tanesini 9 liradan geçen yıl sattım. Şimdi henüz ilk hasatlarımı yapıyorum. Fiyat belirlenmedi ama ucuz olacağını sanmıyorum. Kilosu 70-80 TL arasında satışı olacak” dedi.

Bir ağaç 250 adet meyve veriyor

Geçen yıl bir ağaçtan 250 adet meyve aldığını kaydeden Güllü Gürler, “20 ağacımız var. Meyveler 30 gram ile 50 gram arasında büyüyor. Suyu çok olan arazilerde daha verimli ürün elde edilebiliyor. Arazi kiralayıp çok daha fazla üretmek istiyoruz. İlk olarak Mayıs ayında ekmiştik, Kasım ayında ilk meyveleri almaya başlamıştık. Elimizde ki bu çeşit hızlı gelişiyor” ifadesinde bulundu.  

Yurtdışından talep çok fazla

Üreticilerin bu ürünü ekmesini kaydeden Güllü Gürler,  “Şu an yurt içi satışı yapabiliyoruz. Hasata yeni başladık. Bir ay sürüyor hasatımız. Yurt dışına gönderme şansımız yok çünkü elimizde ürün yok. Aşırı bir talep var. Üreticilere sesleniyorum bu ürünü daha fazla çoğaltmamız ve ihracat yapmamız gerekiyor. Bizim bir milli gelir olarak Türk toplumuna bir hediyemiz olur” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.