Bilindiği üzere geçtiğimiz haftalarda Aksu Belediye Başkan yardımcıları Yusuf Koçyiğit, Hakkı Coşkun ile Yapı Kontrol Müdür Vekili Nevzat Avcı, Ankara’da ki Sayıştay Başkanlığı’nda sözlü ifade vermişlerdi.  Bu gelişme öncesi haber olarak sizlere iletmiştik. Ama sonra ki gelişmeler, yani Sayıştay Daire Başkanlığı’nda neler olduğuyla ilgili bir bilgi akışı sağlamamıştık.  Bundan dolayı telefonlarımız susmadığı gibi, bire bir iletişime girdiğimiz kim varsa, “Sayıştay Daire Başkanlığı’ndaki duruşmanın detayı nedir?” sorusuyla bizi muhatap bıraktılar.

Hal böyle olunca belediye kulislerine girdik, birçok görüşmeler sonrası detaylara ulaştık. Ama isterseniz bu detayları paylaşmadan, bilmeyenler için yukarıda ismini zikrettiğim kişilerin, Sayıştay Daire Başkanlığı’nda neden sözlü ifade verdiklerini kısa da olsa anlatayım.

Malum geçmiş yıllarda, Aksu’da bir asfalt ihalesi gerçekleştirilmişti. Daha sonra bazı belediye bürokratları, tüm itirazlara rağmen, keyfi nedenlerden dolayı bu ihaleyi iptal etmiş, olağan üstü afet durumlarında yapılması gereken ihale şekli olan 21/B’ye göre yeni bir ihale gerçekleştirmişlerdi.

Bu ihalede, ilk ihaleye göre yüzde 30 hizmet artırımı yapılmış, ancak fiyat farkı ise yüzde yüz oranında değişikliğe uğramış. Yani ikinci ihalede iki misli fiyat artmış. Başka bir değişle yüzde 30’luk hizmet artırımı ile yüzde yüzlük fiyat farkından kaynaklı 7 milyon TL kamu zararı oluşmuştu. O dönem bu kamu zararı ile ilgili sayısız haberler yazılmış ve bu keyfi uygulamaya birçok belediye çalışanı tepki göstermiş, bu tepkilerinden dolayı da aynı personelin hepsi Karaöze sürgün edilmişti. Ama tüm bu tepkilere rağmen, belediye yöneticileri yaptıkları yanlışlıktan geri dönmediler.

Yine tartışmaların odağında olan Orion Pazar’da aynı keyfe değer yanlışlıklar yapıldı. Mahkeme kararları dinlenilmedi. Silahlar konuşulmasına rağmen yine göz yumuldu. Sözleşmeler tek taraflı fesh edildi, ama alan bir türlü boşaltılmadı. Çizilen yola, davacı avukatı Murat Erdoğan, “Kallavi Katmerli Peşkeş” yorumunu getirdi v.b. birçok şey yaşanmasına rağmen yanlışlıktan bir türlü vaz geçilmedi.  Üstelik sözleşmede belirtilen alandan 3 dönüm fazladan alan kullanılmasına göz yumuldu. Her iki uygulamaya, tepki koyanlar, hizmete engel olmakla suçlandı. Ayrıca belediyenin paraya ihtiyacı denildi. Ama bir taraftan 3 dönüm fazladan alanın kullanmasına göz yumuldu, öbür taraftan da asfalt ihalesinde izlenen yanlış yolla belediye kasasından fazladan 7 milyon TL çıkmasına neden olundu.

İşte tüm gelişmeler Sayıştay Denetçileri tarafından rapor edildi. Belediye bürokratlarının yaptıkları yanlış uygulamalarla, belediyeyi zarara uğrattıklarını tek tek belgelendirilerek kayıt altına alındı, Sayıştay Denetçileri tarafından. Sonrası bu raporlar konunun muhataplarına sarı zarflarda gönderildi.

Önce yazlı savunma istendi bu kişilerden. Yazılı savunmalarını sunan bu kişiler, daha sonra sözlü savunma talebinde bulundular. Bu talep Sayıştay Daire Başkanlığı tarafından kabul görüldü. İki hafta öncesi yola düşen Başkan Yardımcısı Yusuf Koçyiğit, Hakkı Coşkun ile Yapı Kontrol Müdür Vekili Nevzat Avcı, yanlarında götürdükleri kurum avukatı ile beraber sözlü savunmalarını vermek için Sayıştay Daire Başkanlığı’nın kapısı çaldılar.

Şimdi gelelim bu duruşmada neler yaşandığına. Anlatılanlara göre Orion Pazar ile ilgili mahkeme başkanı, “Neden yasal olmayan bir şekilde bir ihale gerçekleştirdiniz?” şeklinde bir soru sorar. Bizim çokbilmiş bürokratlarımız da, karşılarında ki heyete, belediyemizin paraya ihtiyacı vardı. Bir gelir getirsin diye, böyle bir yola başvurduk” şeklinde yanıt verir. Bu cevaba oldukça sinirlenen heyet, “Madem belediyeniz borç batağında, paraya ihtiyacınız var. Bundan dolayı da yasal olmayan bir yol izlediniz. O halde neden ekstra 3 dönüm alanın fazla kullanmasına göz yumdunuz?” şeklinde okkalı bir soruyu yapıştırır. Tabi bu haklı soruya verilecek veya bu soruyu geçiştirecek bir cevap olmadığından dolayı, bizimkiler zorlanmaya başlar. Yine buna benzer birkaç soru karşısında cevapta zorlanan ve cevap veremeyen bürokratlarımız, heyet tarafından, “dışarı çıkartılırlar.

     Anlatımlar bu kadar net. Bundan sonrası da gelişmeleri izleyeceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.