Şair Seyfet Bozçalı’nın şiirinde ifade ettiği gibi, “Ağlanacak halimize güleriz”

Geçtiğimiz hafta Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Aksu’muzu yakından ilgilendiren bir konu ele alındı. O konu ise Aksu Belediyesi’nin, Çalkaya’nın imar planlaması çalışmasında, hakkını feragat etmesi sonucu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ukdesine geçen 11,5 dönümlük alanın, satışı için encümene yetki verilmesiydi.

Öncelikle konuya girmeden, Aksu Belediyesi’nin, kendi hakkından nasıl feragat ederek Antalya Büyükşehir Belediyesine verdiğini birkaç cümleyle ifade etmeye çalışayım.

Bilindiği üzere kent ile ilgili yapılacak imar çalışmalarında, binlik ve 5 binlik imar planlar alt kademe belediyelerince yapılır. Bu çalışmalarda yapılan kesintiler sonucu çıkan alanlar o alt kademe belediyesinin malı olur.

Aksu’nun uzun zamandır kanayan yarası olan Çalkaya İmar palanları çalışmasındaysa, Binlik ve 5 binlik planlarının yapılmasında yetki alt kademe belediye olarak, Aksu Belediyesi’ne aitti. Ancak geçtiğimiz dönem Aksu Belediye Meclisi, Başkan Halil Şahin’in başkanlığında bu yetkiyi Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne devretti. İşte bu yetki devrinden dolayı imar planları çalışmasında yapılan kesintilerde ortaya çıkan arsalar, Büyükşehir Belediyesi’nin malı oldu. Yani Aksu’nun kazanımları olan bu arsalar Halil Şahin’in onayıyla Büyükşehir’e devredildi.

Eminim bu açıklamalarıma karşılık hemen bir savunma mekanizması oluşturulacak. “Bizler bunu yaparak, Aksu’nun kanayan yarası olan bir sorunu çözdük” ifadeleri kullanılacak.

Oysaki 2014 yerel seçimlerinde meydana çıkan Belediye Başkan adayı Halil Şahin, Merkezi hükümet, Büyükşehir Belediyesi ve Aksu Belediyesi aynı güdümde olan bir siyasi parti tarafından yönetilirse, Aksu’nun çağ atlayacağı ve sorunların çözüleceği ifade edilmişti. İşte bu düşünce doğrultusunda Aksu halkı Başkan Şahin’e, yaşadıkları kentin çağ atlaması ve sorunların çözülmesi için yetki verdi. Bu yetkinin verilmesi, Başkan Halil Şahin’in kendi misyonunu unutarak, hakkından feragat etmesi anlamı taşımıyor. Aksi taktirde sorulacak tek soru var, o da, “Asli görevlerinden bir olan imar planları yapmak olan bir belediye yönetimi, o planları yapamıyorsa, neden o koltukları meşgul ediyor?

İşte bu yetki feragati doğrultusunda, Altıntaş’ta mal sahibi olan Antalya Büyükşehir Belediyesi, meclis gündemine sahip olduğu malların satılmasıyla ilgili, encümene yetki verilmesi talebinde bulundu. Öncesi söz alan Başkan Şahin, sorunun çözülmesiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında kısa bir bilgi verdikten sonra, mal sahibine önerilerde bulundu.    

Satılması düşünülen o alanın rantının henüz tamamlamış bir yer olmadığının altını çizen Başkan Halil Şahin, “En iyi olan bir yer, ama en iyi zamanda da satılması gereken bir yer. Şuan daha, vatandaş problemin çözüldüğünü bile tam idrak edebilmiş değil. Yerler tabiri caizse gün gün üstüne koyarak gidilen bir yer. Bence mülk sahibi bir gün istediği şeyi yapar. Ama zaman olarak bakıldığı zaman, şuan o zaman değil. Burada Büyükşehir’in ciddi bir kaybı olur.  Satış olayı 6 ay sonra bile yapılmış olsa, bir kat daha yerlerin değerinin artacağını düşünüyorum. Ana arter yolların bir an önce açılıp oradaki bazı şeyleri vatandaşın, yatırımcının görmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaman olarak uygun olmadığı için ben arkadaşların tekrar düşünmesini tavsiye ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Yani sözün özü, Başkan Şahin’de bu alanın satılmasına karşı değil. Zaten karşı da olamaz. Çünkü kendisi de kabul ediyor. Mal, artık Büyükşehir Belediyesi’nin.  Başka bir değişle, son günlerde oluşturmak istenen algı gibi, Aksulu’ya ait olan, ‘bir alan değil’ artık.

Başkan Şahin, aklınca timsah gözyaşları dökerek, Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerine akıl veriyor. Rantı yükseldiğinde “SATIN” diyor.   Tabi Başkan Şahin’in bu açıklamalarına Başkan Böcek’in yokluğunda meclisi yöneten CHP'li Mehmet Hacıarifoğlu da kararın alınması, hemen yapılacak bir satış taşımadığının anlamına geldiğini ifade ederek, “Sadece encümene yetki verilmesi talebini oyluyoruz. Arkadaşlar zamanı geldiğinde en iyi şekilde değerlendireceklerdir. Burası bütün Antalyalının yeri. Merak buyurmayın” şeklinde yanıt veriyor.

Lafı fazla uzatmadan konuyu bağlayacak olursak; Keşke Sayın Şahin,  Antalya Büyükşehir Belediyesi için düşündüğü duyarlılığı Aksu Belediyesi içinde düşünseydi. İlk asfalt ihalesini iptal ettirerek, ikinci ihalede 7-8 milyon TL’lik Aksu Belediyesi’nin parasını buhar ettirtmeseydi. Bu ifade yalnız bana ait değil. Kamuoyunda da konuşulduğu gibi, İptal edilen birinci ihale ile sonra gerçekleştirilen 2’inci ihale incelendiğinde belediyenin 7-8 milyon TL’lik parasının buhar olduğu görülecektir. Ayrıca şehrin çeşitli yerlerine monte edilen ve sonra kaldırılan dubalara verilen paralara sahip çıkılabilseydi.  Yine klima bakımları için, kabarık bir şekilde kesildiği ifade edilen faturalara cevap verebilseydi. En önemlisi tartışmaların odağında olan ve peşkeş çekildiği iddia edilen Orion Pazar’da dönen rantı Belediyenin kasasına koysaydı.

Bu detaylar ilk etapta aklımıza gelen birkaç ayrıntı.

Şimdi hal böyle olunca Sayın Başkan’ın kendi onayıyla hakkından feragat ederek, Aksu’nun kazanımı olan değerleri Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesi sonucu ortaya çıkan, satış onayı için yetki talebine sarf ettiği ifadelere, söylenecek tek cümle var.

O da şairin dediği gibi “Ağlanacak halimize güleriz”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.