Yüz nakli yapılan Recep 18 gün sonra ayağa kalktı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, yüz nakli olan Recep Sert'in odasında yürümeye başladığını belirterek, "Bayramdan sonra dil operasyonu yapılacak" dedi.

06 Ağustos 2013 Salı 12:09
Yüz nakli yapılan Recep 18 gün sonra ayağa kalktı
Türkiye'nin 5'inci yüz, ilk çene nakilli hastası Recep Sert, operasyondan 18 gün sonra ayağa kalkıp odasında yürümeye başladı. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Recep Sert'in 2 ay sonra planlanan ikinci operasyonunun bayramdan sonra gerçekleştirileceğini ve dilin transfer edilen çeneye dikileceğini söyledi.

18 GÜN SONRA YÜRÜDÜ
Recep Sert'in yoğun bakımdan çıkıp klinikteki odasına alınışının 18'inci gününde her şeyin normal seyrinde geliştiğini söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, Recep Sert'in, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeki odasında yakınlarıyla bir araya geldiğini söyledi.

KEMİK İYİLEŞMESİ 6 HAFTA SÜRECEK
Recep Sert'in diğer hastalardan biraz daha farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Özkan, şunları söyledi:

"Çene düzeni ve hastanın kendi kendine yiyip içebilmesi çok ilerde mümkün olabilecek. Boğazdan nefes aldığı yerlerin kapatılmasını yakın zamanda planlıyoruz. Bununla ilgili her gün kontrollerimizi yapıyoruz. İyileşmeyi kontrol ediyoruz. Kemik iyileşmesi gibi bir kavram var. Bu en az 6 hafta sürecek. Alt çenedeki iyileşme, iki çenedeki birbirine uyum çok önemli. Kontroller devam ediyor. Şu an genel durumu çok iyi. Bizimle uyumlu, ilaçlarını düzenliyoruz. Halen tüple beslenmeye devam ediliyor. Diyetisyenler bunu hallediyor. İlaçlar ayarlanıyor, ödemler azalıyor."

BAYRAMDAN SONRA MÜDAHALE
Bayramdan sonra Recep Sert'e ufak bir müdahalede bulunacaklarını söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, şöyle konuştu:

"Bu hastada birkaç müdahale daha olacak. Bu müdahaleleri serviste de yapabiliyoruz. Fazla dokular var. Çene oturması var, bunları ayarlıyoruz. Esas operasyon dilin geriye kaçmasına neden olan, eski çene olmamasına bağlı durumun giderilmesi bu sayede dil önde normal yerinde durursa hasta ağzından nefes alabilecek duruma gelecek. Onu sağlamaya çalışacağız. O da dilin tabanının transfer edilen çeneye dikilmesi şeklinde olacak. Bunu aslında ameliyat sırasında planlamıştık. Fakat orada dolaşımı bozmayalım, herhangi bir soruna yol açmayalım diye 15- 20 gün sonraya, hatta 2 ay sonraya planlamıştık. Hastanın gelişimi çok iyi, o kadar beklemeye gerek kalmadı. Bayramdan sonra yeni bir operasyon planlıyoruz." 

Son Güncelleme: 06.08.2013 12:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.