Türkler kalp hastalığına 10 yıl erken yakalanıyor

MEDİCALPARK Antalya Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, Türkler'in Avrupalılar'a göre, 10 yıl daha erken kalp hastalığına yakalandığını söyledi.

29 Eylül 2016 Perşembe 14:40
Türkler kalp hastalığına 10 yıl erken yakalanıyor
Medicalpark Antalya Hastanesi Kalp Bölümü doktorları, 29 Eylül Kalp Günü dolayısıyla gazetecilerle bir araya geldi. Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kabukçu, kolesterol açısından Türkiye'nin Avrupa ülkelerinden daha iyi durumda olduğunu, ancak Türkiye'deki ölüm oranının Avrupa'ya göre daha yüksek olduğunu söyledi. Avrupa toplumuna göre Türkler'in 10 yıl daha erken kalp hastalığına yakalandığını aktaran Prof. Dr. Kabukçu, egzersiz yapmanın en az ilaç tedavisi kadar olumlu etkisi olduğunu söyledi.

BASİT ÖNLEMLERLE KALP HASTALIĞI YÜZDE 60 AZALIYOR
Dünyada kalp hastalığı artmasına rağmen kalbe bağlı ölümlerin azaldığını aktaran Prof. Dr. Kabukçu, insanların daha kaliteli yaşamasının bu hastalığı azalttığını söyledi. Sigara içmenin azalması, insanların daha fazla egzersiz yapması ve beslenmelerine daha dikkat etmelerinin kalp hastalıklarını azalttığını aktaran Prof. Dr. Kabukçu, "Uzun süren stresler kalp hastalıklarını artırıyor. Hareket, kan akışını düzenlediği için kalp hastalıklarını önlemede fayda sağlıyor" dedi. Prof. Dr. Kabukçu, basit önlemlerle kalp hastalığının yüzde 60 oranında azaltılabileceğini ifade etti.

HER YIL 20 MİLYON İNSAN KALP HASTALIKLARINDAN ÖLÜYOR
Aynı bölümden Prof. Dr. Hüseyin Okutan ise her yıl 20 milyon insanın kalp hastalıklarından hayatını kaybettiğini söyledi. Kalp hastalıklarının anne karnında başlayabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Okutan, kalp dostu beslenme olan Akdeniz tipi beslenmeyi önerdiklerini söyledi. 35-40 yaşlarından sonra donmuş yağları önermediklerini belirten Prof. Dr. Okutan, "Temel kullanmamız gereken yağ, zeytinyağı olmalı. 40 yaş üstündekilerin kırmızı eti haftada en fazla bir kere yemesi gerekiyor. Et olarak kızartılmadan pişirilen balığı öneriyoruz. Kilo fazlalığı varsa karbonhidratı az tüketmemiz lazım" diye konuştu.
Günlük olarak en az 30 ile 60 dakika yürüyüş yapılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Okutan, günlük yürüyüşlerle kalp hastalıklarının yüzde 20 oranında önlenebileceğini söyledi.

Son Güncelleme: 29.09.2016 14:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.