'Suriye Kertenkelesi' Ege kıyılarına uzandı

Türkiye'de 'Hatay kertenkelesi' olarak bilinen ancak orijinali 'Suriye kertenkelesi' olan endemik türün Türkiye'deki popülasyonu, Hatay, Mersin, Antalya ve Muğla'dan sonra ilk kez İzmir'de tespit edildi.

05 Ağustos 2013 Pazartesi 11:04
'Suriye Kertenkelesi' Ege kıyılarına uzandı
Komşumuz Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle 400 bini aşkın kişinin sığınmacı olarak göç ettiği Türkiye'de, Suriye'den gelen endemik kertenkele türünün de popülasyonu hızla artıyor. İlk olarak Hatay'da görülen ve bu nedenle 'Hatay kertenkelesi' olarak bilinen 'Suriye kertenkelesi' adlı türün Türkiye'deki popülasyonu, Akdeniz'den Ege kıyılarına uzanarak İzmir'e kadar genişledi.

Tür ilk olarak 15 Temmuz 2013 tarihinde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Bayram Göçmen ve öğrencisi Mert Karış tarafından tespit edildi. Prof. Dr. Göçmen ve Karış tarafından 'İzmir'deki Hataylı' olarak duyurulan bu ilk tespitte, türün orijinalinin Suriye kertenkelesi (Phoenicolacerta laevis) olduğu açıklandı.

AKDENİZ'DEN EGE'YE YAYILIYOR
Bu tespitin türlere lokal isimler takmanın, hele de bu yılan, kertenkele gibi hareketli bir tür ise durumun daha da vahim, doğru olmadığını gösterdiğine işaret eden Prof. Dr. Göçmen, Türkiye'de ilk olarak Hatay'da tespit edilen türün sırasıyla Adana, Mersin, Antalya, Muğla ve son olarak da İzmir'de görüldüğünü söyledi. 

Prof. Dr. Göçmen, türe ilişkin bundan sonraki çalışmalarının doğudan Akdeniz ve Ege kıyılarını takiben batıya kayışı konusunda, 'insan faktörü mü yoksa gerçekten lokal popülasyonlar mı' olduğu yönündeki şüphelere ilişkin olguların araştırılacağını açıkladı.

Türün özelliklerine ilişkin de bilgi veren Prof. Dr. Göçmen, şunları söyledi:

"Böceklerle beslenen, insana zararı olmayan, su ve insan yerleşim bölgelerine yakın yaşayan ve doğa dengesi için çok önemli bir tür. Boyun altı erkeklerde mavi, dişilerde sarımsı yeşil oluyor. Bazen erkeklerde kırmızı da olabiliyor."

Prof. Dr. Göçmen, İzmir'de hangi bölgede tespit edildiğinin ise türün korunması açısından risk taşıdığı için gizli tutulduğunu sözlerine ekledi. 

Son Güncelleme: 05.08.2013 11:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.