Rektum tümörü, ilk defa vajen kanalından çıkartıldı

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Ünitesi Sorumlusu Opr. Dr. Tuğrul Çakır, ilk defa karın bölgesinde kesi açılmadan vajen kanalı kullanılarak rektum tümörünün çıkartıldığını söyledi.

02 Mayıs 2017 Salı 12:05
Rektum tümörü, ilk defa vajen kanalından çıkartıldı
Antalya'nın Manavgat İlçesi'nde oturan 62 yaşındaki F.Y. adlı hastaya yaklaşık 1 ay önce rektum tümörü tanısı konulduğunu söyleyen Opr. Dr. Tuğrul Çakır, hastaya 3 hafta önce Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'nde robotik rektum cerrahisi yapıldığını belirtti. Opr. Dr. Çakır, "Tümörlü spesmen dokusu karın kesisi yapılmadan doğal deliklerle dışarı alınarak başarılı bir cerrahi gerçekleştirildi. Bu, Türkiye'de robot kullanarak doğal delikten rektum spesmeni çıkarılan ilk vakadır" diye konuştu.

ROBOTİK CERRAHİ AVATAJLI
Açık yöntemle yapılan ameliyatta, rektum kanserinin tedavisi için büyük bir kesi yapıldığını, buna bağlı olarak iyileşme sürecinin uzadığını ifade eden Opr. Dr. Tuğrul Çakır, "Ayrıca büyük kesiye bağlı ağrı ve kesi yeri fıtıkları da ayrı bir sorun oluşturmaktaydı. Laparoskopik cerrahi bu alanlarda çok büyük kolaylıklar getirdi. Fakat yöntemde kullanılan aletlerin kullanım sınırlılığı hastalarda bu minimal invaziv (vücut bütünlüğüne az zarar vererek yapılan tüm cerrahi müdahaleler) yolun seçilebilmesini engelliyordu. Diğer yandan rektum cerrahisinde pelvis (karın) bölgesinde leğen kemiğinin iç kısmında çalışıldığından bu alanda laparoskopik aletleri kullanmak güçlük taşıyordu. Robotik cerrahinin yardımı ile bu sorun giderilmiştir. Ayrıca görüntü üç boyutlu olduğu için anatomik oluşumları çok iyi ortaya koyduğundan cerrahın tümöre müdahalesini de çok kolaylaştırmıştır" diye konuştu.



ROBOTİK SİSTEMİN GETİRDİĞİ KAZANIMLAR
Rektum cerrahisinde robotik sistemin hastalara büyük kolaylık getirdiğini söyleyen Opr. Dr. Tuğrul Çakır, "Bağırsakların erkenden çalışmaya başlaması, daha erken ağızdan gıda alabilmeye başlanması, az ağrı, kısa süre hastanede kalış, hızlı iyileşme ve normal etkinliklere dönüş, daha iyi kozmetik sonuç (küçük kesiler ve daha az iz)" diye konuştu. Operasyonu Adana'da ilki gerçekleştirilen Robotik Cerrahi Sempozyumu'nda video gösterimiyle sunduğunu söyleyen Opr. Dr. Tuğrul Çakır, robot kullanılarak yapılan ve transvajinal yol kullanılan ameliyatın Türkiye'de ilk olmasının gururunu ekip arkadaşlarıyla yaşadıklarını söyledi.

Son Güncelleme: 02.05.2017 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.