Prof. Dr. Özdoğan: Kanser başlıca ölüm nedeni

SALI Sanayici ve İşadamları Grubu'nun (Salı Grubu) haftalık toplantısına konuk olan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, ölüm nedenlerine bakıldığında kanser, kalp- damar hastalıkları ve diyabetin ilk sırada yer aldığını söyledi.

04 Mayıs 2016 Çarşamba 16:27
Prof. Dr. Özdoğan: Kanser başlıca ölüm nedeni

Salı Grubu'nun, Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü'ndeki (ATİK) haftalık toplantısına Memorial Antalya Hastanesi Onkoloji Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Oben Duman konuk oldu. Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç'un başkanlığında ve grup üyesi Yeliz Gül Ege'nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, dünyadaki ölüm nedenlerine bakıldığında kanser, kalp- damar hastalıkları ve diyabete bağlı ölümlerin ilk sırada yer aldığını söyledi.


Prof. Dr. Özdoğan, "Dikkatli incelendiğinde bu üç önemli hastalığın temelde aynı nedenlerden kaynaklandığı görülmektedir. Sigara-tütün kullanımı, obezite (şişmanlık), kötü beslenme tercihi ve hareketsiz yaşam tarzının bu üç hastalığın oluşumunda temel rol almaktadır. Dolayısıyla bu olumsuz alışkanlıkların düzeltilmesiyle ölümlerin yüzde 50'ye yakın oranda önlenebileceğini söylemek yanlış olmayacaktır" dedi.


SİGARA KANSER NEDENİDİR


Kanser nedenleri arasında çevresel etkenlerin yüzde 60'a varan oranda etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Özdoğan, "Ailesel geçişli, kalıtımsal nedenler ise sanılanın aksine sadece yüzde 10 kadar etkili olmaktadır. Çevresel kanser etkenleri sigara-tütün kullanımı, kötü beslenme, enfeksiyon, radyasyon, mesleki hastalıklar ve alkol olarak sıralanabilir. Sigara, bilinen en önemli kanser nedenidir. Bugün için en az 16 kanser türüyle ilişkisi ispatlanmıştır. Kötü beslenmenin sonucu gelişen obezite de artık önemli kanser nedenleri arasındadır. Yemek borusu, bağırsak, pankreas gibi en az 10 kanser türüyle ilişkisi ispat edilmiştir" diye konuştu.


BESLENMENİN ÖNEMİ


Beslenme alışkanlıklarının değiştiğinden de bahseden Prof. Dr. Mustafa Özdoğan, şöyle devam etti:


"Besinleri yetiştirirken kullanılan kimyasallar nedeniyle mevsimi harici sebze ve meyve yenilmesinden çekinilmekte ve bu korku nedeniyle et ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme tercih edilmektedir. Oysa kimyasalları zehirmiş gibi göstermek doğru değil. Uygun olarak kullanılan kimyasalların sağlığımıza zararı yok. Çocuklarımız taze sebze meyve yerine hamburger, cips, kola, hamur işi ve şekerli gıdalar tüketmekte. Bu sağlıksız beslenmeye ve hareketsizliğin de eklenmesi sonucunda şu an ülkemizde her 3 çocuktan biri obez olmakta."


ERKEN TEŞHİS İLE ÖNLENEBİLİR


İç Hastalıkları uzmanı Dr. Oben Duman ise diyabet, kalp damar hastalıkları ve kanserlerin önlenebilir faktörleri hakkında bilgi verdi. Dr. Duman, bu hastalıklardan korunmak için erken teşhisin önemine değindi.


Toplantının sonunda Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç, Prof. Dr. Özdoğan ve Dr. Duman'a teşekkür belgesi verildi.
 

Son Güncelleme: 04.05.2016 16:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.