Prematüre bebeklerin ilk dakikası

ÇOCUK sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Süleyman Mevlitoğlu, prematüre bebeğin ilk doğduğu dakikanın altın dakika, ilk doğduğu saatin altın saat olduğunu belirterek, "İlk dakikalarda ne kadar doğru ve iyi müdahale edilirse bebeğin hayatı o şekilde değişir" dedi.

23 Kasım 2019 Cumartesi 14:18
Prematüre bebeklerin ilk dakikası

Antalya Anadolu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. Süleyman Mevlitoğlu, prematüre bebeklerin doğum öncesi süreci ve doktor seçimi hakkında bilgi verdi. Türkiye'de her on bebekten birinin prematüre olarak doğduğunu belirten Dr. Süleyman Mevlitoğlu, "Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,5 milyon bebek doğuyor. Bunun yüzde 10'u prematüre doğum. Bu da yıllık yüzde 150 bin prematüre bebek demek. Bazı ülkelerde yıllık 150 bin doğum olduğunu düşünürseniz Türkiye'deki bu oran çok yüksek. Bu 150 bin prematürenin 50 bini bir kilonun altında doğuyor" dedi.

Bir kilonun altında doğan bebekleri yaşatma kabiliyetinin giderek düştüğünü kaydeden Dr. Mevlitoğlu, şöyle konuştu: "Bir kilonun üstündekiler bir nebze yaşama ihtimali yüksek. Bu yüzden bir kilo sınırı çok önemli. 37 haftanın öncesinde doğan tüm bebeklere prematüre diyoruz. 23- 25 haftanın arasında doğan bebekler yaşam sınırı kıyısında olan bebeklerdir. 25 ile 28 hafta arasında doğan bebeklerle azar azar Türkiye'nin uğraşmaya başladığı bebekler. Biz esasında 28 ile 32 haftalık arasında doğan çok prematüre olan bebekleri yaşatmaya çalışıyoruz. 32 haftadan sonra doğanlar her yerde yaşatılıyor. Şu an uğraşmaya başladığımız 25 ile 28 arasında doğan bebekleri yaşatmak. Çünkü bunların yaşama oranı yüzde ellilerde."

ERKEN DOĞUMUN NEDENLERİ

Prematüre bebek doğumun birçok nedeni olduğunu belirten Dr. Süleyman Mevlitoğlu, “Erken veya geç hamilelikler. 18 yaş altı ve 45 yaşından sonra olan hamilelikler. Annenin rahmi yetersiz olabiliyor. Tüp bebek. Bu sebeplerden dolayı erken doğumlar gerçekleşiyor. Sigara, alkol kullanımı, idrar yoları enfeksiyonu, annenin şeker hastası olması, tansiyonunun yüksek olması, beslenmesinin düzenli olmaması, stresli bir kişilik yapısı, kanında pıhtılaşmayla ilgili sorunların olması. Bunlar hep prematürelik riskler ve erken doğuma sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden hamile kalmadan önce bir kadın doğum doktoruna muhakkak görülmek gerekir" diye konuştu.

PREMATÜRELİKTE TAKİP SÜRECİ

Prematürelikte takibin önemli olduğunu kaydeden Dr. Süleyman Mevlitoğlu, "İyi takip yaparsanız bebek doğduktan sonra yaşama şansı da yüksek oluyor. Bu nedenle doktor seçimi de önemli" dedi.

'HASTANEYE YAKIN BİR YERDE OTURULMALI'

Anne adayının gebeliğinin riskli olduğunu biliyorsa doğum yapacağı hastaneye yakın bir yerde oturmasının da önemli olduğunu anlatan Dr. Süleyman Mevlitoğlu, “Uzak bir noktadan hastaneye gitmek sarsıntıya neden olabilir. Bu da ciddi beyin kanaması ve beyin sarsıntısına yol açıyor. Doğum daha riskli hale geliyor. Uzak yerden hastaneye gelene kadar ya özürlü doğuyor ya da hayatını kaybediyor. Bu yüzden merkeze yakın bir yerde oturmak önemli" dedi.

BEBEĞİN İLK GÜNÜ

Bebeğin ilk doğduğu dakikanın altın dakika, ilk doğduğu saatin altın saat, ilk doğduğu günün de altın gün olduğunu vurgulayan Dr. Mevlitoğlu, "Çünkü ilk dakikalar içerisinde ne kadar doğru ve iyi müdahaleler edilirse bebek o denli sağlıklı oluyor. O bebeğin tüm hayatı değişiyor" diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.