Otistik çocuklara öz bakımı öğretin

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, ENFEST kapsamında 'Otistik Çocuklara Yaklaşımlar ve Dil Konuşma Güçlüklerini Gidermeye Yönelik Yöntemler' konulu panel düzenledi.

10 Mayıs 2017 Çarşamba 16:39
Otistik çocuklara öz bakımı öğretin
Özel Çocuklar Bilim Sanat ve Spor Festivali (ENFEST) çeşitli etkinliklerle sürüyor. ENFEST kapsamında Falez Mesleki Teknik ve Anadolu Lisesi'nde gerçekleşen panelde Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydan Aydın ve Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Uzman Işıl Özdemir konuşmacı olarak yer aldı. Paneli, İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Üstündağ, özel eğitim okulu öğretmenleri ve eğitimciler izledi.

ÖZEL ÇOCUKLARIMIZI DESTEKLEMELİYİZ
Panelin açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, “Yarınlarımıza güvenle bakabilmek için bugünlerimize sağlam insani temeller atmak zorundayız. Bunu gerçekleştirebilmenin en doğru yolu eğitim. Fırsat eşitliğine dayalı, öğrencilerimizin doğru ifade edebildikleri ortamları oluşturmalı, her koşulda çocuklarımızı desteklememiz gerektiğini biliyoruz. Engellere değil çözümlere ve yeteneklere odaklanmak için büyük bir çaba içerisindeyiz" dedi.



ÇOCUKLAR ÖZ BAKIM BECERİSİ KAZANSIN
Otistik çocuklarda ergenlik sürecini katılımcılarla paylaşan Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aydan Aydın, ergenliğin bir değişim dönemi olduğunu ve kimi ergenlerde erken yaşlarda görülen öfke nöbetleri, saldırganlık ya da uygun olmayan davranışların tekrar edebildiğini ifade etti. Çocukluktan yetişkinliğe geçilen süreçte otistik çocukların öz bakımları konusunda ailelere büyük görev düştüğünü belirten Aydın, şöyle konuştu:
"Çocuk matematik öğrenemeyebilir, toplama çıkarma yapamayabilir, ömür boyunca okuma yazma öğrenemeyebilir ama çok doğru yöntemlerle ve sebatla öz bakım becerilerinin öğretilmesi konusuna ağırlık vermeliyiz. Yetişkin olmaya doğru gittiklerinde, çocukların ebeveynleri yaşlanmaya başlıyor. Ergenlik döneminde çocukların öz bakımlarını kazanmaları çok daha önemli. Pantolonunu çekerek tuvaletten çıksın, evde yalnız kaldığında çocuğa bakabilsin, ocağı kapatabilsin, yabancılara kapıyı açmamayı öğrensin. Bütün çalışmalara rağmen okuma yazma öğrenememişse artık oralarda uğraşmayalım. Üç tane rengi öğrenmese de olur. Önemli olan otistik çocuklara öz bakım becerisini kazandırabilmek."



KONUŞMA GÜÇLÜKLERİ
Biruni Üniversitesi Öğretim Üyesi Uzman Işıl Özdemir ise konuşma güçlüklerini gidermeye yönelik yöntem ve teknikleri anlattı. “Konuşmanın bileşenlerini bilmemiz, bozukluğu anlamamız ve müdahale etmemiz için ön koşul olmalı" diyen Işıl Özdemir, motor konuşma bozuklukları, ses bozuklukları, konuşma sesi bozuklukları ve akıcı konuşma bozuklukları hakkında bilgi verdi. Panelin sonunda İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan ve Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Ayşe Üstündağ panelistlere çiçek ve plaket takdim etti.

Son Güncelleme: 10.05.2017 16:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.