'Oldukça güzel bir ameliyat'

Yüz nakli operasyonunu gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan, ameliyatın ardından soruları yanıtladı.

23 Ağustos 2013 Cuma 17:55
'Oldukça güzel bir ameliyat'

Habercilere de “Size de geçmiş olsun" diyerek söze başlayan Prof.Dr. Özkan, üniversite ve bakanlığa sağladığı imkanlar için teşekkür etti. “Güzel ve zevkli bir ameliyat oldu" diyen Prof. Dr. Özkan, “Bu bağışla birçok insana hayat veren aileye de teşekkür ederiz" dedi. Prof.Dr. Özkan şöyle konuştu:

“Diğerlerine nazaran uzun bir operasyon oldu. Güzel başarılı bir ameliyat oldu. Kısa sürede sağlığına kavuşur, şifayla taburcu ederiz. Her hastaya neye ne ihtiyaç varsa onu yapıyoruz. Yine oldukça zor durumda olan bir hastaydı. Konuşamayan, yiyemeyen, sadece içebilen bir hastaydı. Çiğnemeyen, dişleri olmayan, orta yüzü olmayan, gözleri birbirinden uzakta olan, görme fonksiyonlarında yeme içme fonksiyonlarında sıkıntı olan bir hastaydı. Ne gerekiyorsa yapmaya çalıştık. Tüm yüzü saç derisinin bir kısmı, alt çene, üst çene, dilin bir kısmını hastamıza burnuyla beraber taşıdık. Komplike bir ameliyattı. Ama oldukça güzel bir ameliyat olduğunu düşünüyoruz."

FONKSİYONEL KAZANIMI ÖNEMLİ

54 yaşındaki 2 çocuk babası Salih Üslün'ün neden tercih edildiğinin sorulması üzerine Prof. Dr. Özkan, “Bunların kuralları var. Öncelikle hastanın kan grubu ve doku gruplarını uyması gerekiyor. Onun için bu hastaya yaptık. Tabi biraz daha genç görünecek, yaşlı görünmesinden iyidir. Yüz az bulunan bir doku hasta için güzel görünümün dışında fonksiyenel kazanımı çok önemli. Hasta düşünün uzun zamandır katı yiyemiyor, tat alamıyor, konuşamıyor, maalesef toplumdan kaçınması var. Bu sadece bir estetik değil ama kozmetik olarak da güzel bir ameliyat olacak" diye konuştu.

31 yaşındaki Muhittin Turan'ın saç ektirdiğinin söylenmesi üzerine, “Öyle bir durum var. Saç kazanılmış olacak. Saç kazanılması için yapılmış bir ameliyat değil, ama yapılmışken bu da rahatlıkla eklenebilen bir durum. Saçı da olacak" yorumunu yaptı.

Akdeniz Üniversitesi'nin önemli bir yüz nakil merkezi olduğu yönündeki değerlendirme üzerine Prof. Dr. Ömer Özkan şunları söyledi:

“Fransa'da bildiğim kadarıyla 9 yüz nakli yapıldı. Onlar 2 ya da 3 merkezde yapıyor. Bu bir yarış değil ama sonuçta biz bunları yapabiliyoruz. 4 tam komplike hele alt çene üst çenenin iki tane yapıldığı bir ülke yok zaten. Bundan önceki hasta, dünyada ikinciydi, bu da üçüncü."

İZİNDE OLANLAR TOPLANDI

Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Geçici de, “Güzel haberlerle karşınıza çıkıyoruz. Ameliyatı başarıyla tamamladılar. Dünyada tam yüz nakli yapılması anlamında bizim ekibimiz tek. 4'ü de tam yüz nakli. Yaz gününde izinli olan arkadaşlarımız toplandılar, bir araya gelip operasyonu gerçekleştirdiler. Başarılı ekibi kutluyoruz" diyerek arkadaşlarını kutladı.

Ameliyata 9 aylık hamile olmasına rağmen katılan AÜ Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, hamile halde ameliyata girmesinin riskli olup olmadığının sorulması üzerine, “Ben doğuma kadar jübilemi yaptım, herhangi bir sıkıntı yok, bebeği riske atmadım" dedi.

5 YIL SONRA KONUŞABİLECEK

Basın toplantısında Başhekim Prof. Dr. Mustafa Ünal ve ekibin bir bölümü de yer aldı.

'En komplike yüz nakli' olan tanımlanan operasyon sonrasında Salih Üslün, yapılan yarım dil nakli ile 5 yıl aradan sonra da konuşabilecek. Operasyon sonrası 23 yaş gençleşecek olan Üslün, saçlı bir görünüme de sahip olacak. Operasyon sonrası Üslün'ün yoğun bakım servisine alındığı kaydedildi. 

Son Güncelleme: 23.08.2013 18:30
Anahtar Kelimeler:
Yüz NakliÖmer Özkan
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.