Okul çağı için sağlık uyarıları

Ders zilinin çalmasıyla birlikte okullarda sağlıklı beslenme ve obeziteyle mücadeleye yönelik çalışmalar da başladı. Antalya Sağlık İl Müdürü Ünal Hülür, beslenme çantası hazırlığından çocukların günlük menülerine sağlıklı beslenme uyarılarında bulundu.

20 Eylül 2018 Perşembe 12:07
Okul çağı için sağlık uyarıları

YENİ eğitim sezonunun başlamasıyla birlikte okul çağı çocuklarının sağlık ve beslenme koşulları gündeme geldi. Çocukların okullarda sağlıklı beslenmelerini sağlamak ve okul çağında gittikçe yaygınlaşan obezitenin önüne geçmek için projeler geliştiren Antalya İl Sağlık Müdürlüğü, kötü beslenme, aşırı enerji alımı ve fiziksel aktivite azlığı, öğün atlama alışkanlığı ve içilen su miktarının yeterli olmaması gibi sebeplerle oluşan sağlık problemlerine karşı okullarda çalışma başlattı. Okul yönetimleri ve velilere öğrencilerin sağlığı için uymaları gereken kurallar konusunda çağrıda bulunan Antalya Sağlık İl Müdürü Dr. Ünal Hülür, beslenmeye dayalı sağlık sorunlarına karşı önerilerde bulundu.

BESLENME ÇANTASI UYARISI

İl Müdürü Ünal Hülür, çocukların okula götürdükleri besinlerle ilgili dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: “Beslenme çantasında yer alacak besinleri öneren öğretmenlerin Millî Eğitim Bakanlığı’nın yürürlükteki ‘kantinlerde bulundurulacak besinlerle ilgili genelgesi’ göz önüne almaları bulundurmaları ve öğrencilerin getirdikleri besinleri iyi takip etmeleri gerekir. Beslenme çantası ve getirilen sebze meyveler çok iyi bir şekilde yıkanmış olmalıdır. Beslenme çantası içeriği hazırlanırken öğretmenlerin, velilerin ekonomik durumlarının göz önünde bulundurulması yerinde olacaktır. Beslenme çantası içeriği İl Sağlık Müdürlüğü, İlçe Sağlık Müdürlüğü, İlçe Toplum Sağlığı Merkezi/Sağlıklı Hayat Merkezi bünyesinde görev yapan diyetisyen ile hazırlanabilir.”

BESİN ÇEŞİTLİLİĞİNE DİKKAT

Okul çağı çocuklarının ve ergenlik dönemindeki gençlerin sağlıklı beslenmesi için besin çeşitliliğinin önemine vurgu yapan Hülür, “Çocuklar yüksek kalitede protein, kalsiyum, fosfor, çinko, B grubu vitaminler içeren süt ve ürünleri grubunu günlük 2-4 porsiyon tüketmeli. Büyüme ve gelişmeyi sağlayan et, yumurta, kurubaklagiller ve yağlı tohumlar grubu da, okul çağındakilere günlük 2.5-3 porsiyon olarak verilmeli. Demir, magnezyum, selenyum, B vitaminleri ve diyet posası gibi besin ögelerinin kaynağı olan ekmek ve tahıllardan günlük tüketilmesi önerilen miktar çocuklar için 2,5-5 porsiyon; adolesanlar için 3-8 porsiyondur. Mineraller ve vitaminler bakımından zengin olan sebze ve meyve grupları için günlük önerilen miktar 2-3 porsiyondur” diye bilgi verdi.

BESLENME DOSTU OKUL 3 KAT ARTTI

‘Okullarda Obezite ile Mücadelede Dengeli Beslenme ve Düzenli Fiziksel Aktivite Alışkanlığının Kazandırılması’ başlığı kapsamında, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde ‘Beslenme Dostu Okullar Projesi’ yürüttüklerini ifade eden Ünal Hülür, duyarlılığı artırarak okul sağlığını iyi seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Hülür, Antalya’da yaptıkları beslenme dostu okul denetimlerinde, 2016-2017 eğitim öğretim yılında 34 olan beslenme dostu okul sayısının 2017-2018 döneminde 117’ye yükseldiğini tespit ettiklerini söyledi. Beyaz Bayrak ve Beslenme Dostu Okul ünvanı almış okulları onur belgesi ve hediyelerle teşvik ettiklerini aktarak Hülür, yeni eğitim yılında da öğrencilerin doğru beslenmelerinin sağlandığı okul sayısında artış hedeflediklerini açıkladı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.