Kansere karşı sanat

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi Prof. Dr. Mustafa Samur Kemoterapi Üniversitesi'nde tedavi gören hasta, doktor ve hemşireler, hastane atriumunda 'Koro Dinletisi ve Resim Sergisi' gerçekleştirdi.

17 Mart 2015 Salı 16:58
Kansere karşı sanat
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ndeonkoloji hastalarına 'Sosyal Destek Projesi' kapsamında 'Sanatla Tedavi' yöntemi uygulanıyor. Kemoretapi gören hastalar resim ve el sanatlarının yanı sıra, müzik çalışmalarıyla da tedavilerini bütünleştiriyor. Doktor, hemşire ve sağlık personeliyle birlikte 30 kişilik koro oluşturan hastalar, kemoterapi stresini şarkı söyleyerek atıyor. Onkoloji hastaları, 2013 yılında kurdukları 26 kişilik koroyla ilk olarak Türk Halk Müziği konseri verdi. Hastalar şimdi ise Türk Sanat Müziği Korosu ile konserlerini devam ettirdi. Doktor, hemşire ve gönüllülerin de yer aldığı koro dinletisi ve resim sergisi, konuklar tarafından beğeniyle izlendi.

MORAL VE MOTİVASYON ÜST SEVİYEDE

Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Coşkun Şenol, "Hastalarımıza sanatla tedavi yöntemini uyguluyoruz. Mutlulukları ve hayata bağlılıklarını gözlemliyoruz. Projenin uygulama aşamasında geri dönüşün pozitif yansımaları bizleri mutlu ediyor. Hastalarımızın da moral ve motivasyonları üst seviyede. Bugün yapılan çalışmaları sergilemenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz" dedi.

HASTALAR KOŞARAK GELİYOR

Akdeniz Üniversitesi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve sosyal proje sorumlusu Doç. Dr. Hasan Mutlu, sanatla terapinin hastalar üzerinde olumlu etkisi olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Mutlu, "Hastalarımızın çok sık hastaneye gelmeleri gerekir ve onlar bu durumdan huzursuz olabilir. O nedenle sanatsal faaliyetleri tedavi yöntemi olarak hayatlarına ve tedavi süreçlerine monte etmeye başladık. Onkoloji hastaları, hastaneye gelirken ayakları geri geri giderken bu yöntemle hastaneye koşarak geldiklerini gördük. Yaşam kalitelerinin yükseldiğine tanıklık ettik" dedi.

ÖRNEK PROJE

Akdeniz Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Sanat Eğitmeni Cengiz Erdoğan ise ünitede 5 yıldır gönüllü görev yaptığını belirtti. Erdoğan, "Çok iddialıyız, sanatla tedavi merkezimizin dünyada eşi yok. Biz Türkiye'de ve dünyada ilk olduğumuzu iddia ediyoruz. Tedaviye sanatın desteği bizden başka hiçbir merkezde bu yoğunlukta uygulanmıyor. Yapılan çalışmalar sırasında ve projenin hayata geçirilmesinde destek veren tüm hocalarımıza, üniversite ve hastane yönetimine teşekkür ediyoruz" dedi.

SANATLA TEDAVİ HAYATA BAĞLIYOR

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde aylar süren tedavileri sırasında sanatla tedavinin kendilerini hayata bağladığını söyleyen hastalar, "Hocalarımız çok destek oluyor. Kanserin yenilebilecek bir hastalık olduğuna beni inandırdılar. Daha güçlü olmamızı sağladılar. Koro çalışmaları bizi Onkoloji Tedavi Ünitesi'ne daha da bağladı" dedi.

Son Güncelleme: 17.03.2015 20:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.